Menu

Bačić za MS: Da je Zagreb čist i uredan, više bih respektirao kritiku Tomaševića oko obnove

ZAGREB - Prije četiri godine Zagreb je pogodio niz jačih potresa od kojih je prvi u 6:24h bio najsnažniji magnitude 5,5 po Richteru. Nastala je velika materijalna šteta i nažalost jedan život je ugašen. Što se u 4 godine napravilo po pitanu obnove u Zagrebu, gdje su napravljeni propusti i kad bi obnova mogla kompletno biti završena, u Intervjuu tjedna Media servisa upitali smo potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića. U razgovoru s Andreom Marić osvrnuo se i na nadolazeće parlamentarne izbore.
Ministar kaže da je na današnji dan prije četiri godine bio na Korčuli kada ga je u nedjeljno jutro probudio mobitel, pozivi obje kćeri da je Zagreb pogodio potres. Još jednom je izrazio sućut obitelji preminule 15-godišnje Anamarija Carević, a potom ponovio što je sve u Zagrebu napravljeno po pitanju obnove.

''Do sada je ukupno uloženo u obnovu preko 2,5 milijarde eura. Mi smo obnovili 3.000 zgrada, bilo da se radi o obiteljskim kućama ili višestambenim zgradama. U njima je ukupno smješteno 26.300 stambenih jedinica. Što se tiče izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, dok ja nisam preuzeo obnovu nije bilo niti jedne, danas mi završavamo 10-12, u izgradnji su još dodatne 32, a u nabavi ih je 50''.

Dodaje da bi obnova Zagreba bila i brža da su prihvaćali sve ponude, ali napominje kada dobije ponudu 200 puta skuplju od projektantske cijene, da ju mora odbiti, što vuče dodatnih par mjeseci.

''Ono što je važno i za obnovu javnih zgrada i za obnovu privatnih zgrada, to je da smo odbili koncept povrata u prijašnje stanje. Nije našao obnova puko krpanje, farbanje i žbukanje. Mi smo se odredili na strateški koncept visokopotresne obnove, suvremenog standarda konstrukcijske obnove koji je i skuplji i sporiji, ali je zato dugoročno isplativiji i sigurniji''.

Otkad je postao ministar činilo se da dobro surađuje sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, no on obnovu posljednjih dana oštro kritizira, za izgradnju zamjenskih kuća kaže da je stanje katastrofalno, čak je odbio i poći s njim u obilazak obnovljenih objekata i izgrađenih zamjenskih kuća. Ministar na to kaže:

''Ta je suradnja bila u redu. Očito smo došli u vrijeme kampanje kada je potrebno optužiti drugoga da bi pokazao kako si sam uspješan. Što se tiče uspješnosti Grada Zagreba, da je Zagreb čist, uredan da se smeće odvozi kako treba, da izvršava svoje obaveze onda bi ta kritika od strane gradonačelnika meni teže pala i više bi je respektirao''.

Komentirao je i izjavu bivšeg šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelić za N1 da je Zakon o obnovi bio suvišan i da je država trebala samo donijeti odluku kako će financirati privatne zgrade. Također je rekao i da je Bačić došao na gotovu stvar i da će EPPO imati jako puno posla vezano za nabavu i ponude oko obnove, poglavito na Baniji.

​''A što je on napravio? Koliko je zamjenskih kuća napravio? O čemu on to govori? Sada kada je obnova krenula, kada smo uhvatili dinamiku, sada su svi odjednom generali nakon bitke. Što se nisu uhvatili tog posla? Što on nije gradio zamjenske kuće? Tko mu je branio?

 

- Je li Vam žao što niste prije ušli u Vladu kao ministar i napravili sve ovo što ste napravili otkad ste došli jer i sami ste rekli da je obnova dijelom patila?

''U razgovoru s premijerom mi smo i o tome razmišljali prije. Ali tada smo imali ministre koji su bili u Vladi, koji su krenuli s obnovom, koji su bili zatečeni u trenutku potresa i mislili smo i bili smo uvjereni da će ta obnova krenuti''.

Što se tiče parlamentarnih izbora, rekao je da se liste po izbornim jedinicama još slažu pa nije htio odgovoriti koga od HDZ-ovih povratnika možemo očekivati. Samo je za svoju listu u 10. izbornoj jedinici potvrdio da se vraća bivši ministar obrane Damir Krstičević. Izdvojio je potom glavne stavke iz izbornog programa i glavne poruke HDZ-a.

''Naša je glavna poruka da HDZ nudi, projicira i osigurava stabilnost i sigurnost RH. Imamo vrlo konkretne mjere koje smo predstavili, a to je da ćemo povećati prosječnu plaću na 1.600 eura, da će minimalna plaća ići preko 1.200 eura u bruto iznosu, da ćemo povećati mirovine za 25 posto, da ćemo svakom djetetu osigurati mjesto u dječjem vrtiću, da ćemo udvostručiti LNG terminal, da ćemo završiti sve kapitalne projekte''.

Ponovio je Bačić da je nečuveno što rade SDP i predsjednik Zoran Milanović vezano za njegovu kandidaturu za premijera i oglušivanje na upozorenje Ustavnog suda o sudjelovanju u kampanji. Upitali smo ministra i da nam objasni jučerašnju izjavu da bi Milanović i SDP mogli negativno utjecati na turističku sezonu. ''Prije 15. ožujka strani mediji su o nama pisali kao o jednoj od najsigurnijih zemalja'', započeo je Bačić.

''O toj političkoj krizi, o toj nepoštivanju Ustava, o tom političkom kaosu koji projicira i možebitnu političku nestabilnost u državi. Ti isti mediji koji su do jučer tvrdili da je Hrvatska najsigurnija i najstabilnija zemlja sada govore o takvim novim okolnostima. I govore da Očito Putin i Rusija trljaju ruke u jednoj do jučer sigurnoj i stabilnoj državi koja može imati određenu političku nestabilnost. Rekao sam da je turist doista plah i da ide tamo gdje je siguran i da ide tamo gdje će se osjećati najugodnije. I to sam rekao i to je bilo dijelom izvučeno iz konteksta''.

Na koncu je pozvao Milanovića i SDP da se u ovoj političkoj utakmici vrate u ustavne okvire.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam