Menu

Ravnatelj HZZ-a za MS: Neće biti upitna turistička sezona

ZAGREB - Kakva je situacija na tržištu rada, koliko imamo nezaposlenih, koja zanimanja su najtraženija u Hrvatskoj, ali i porezno rasterećenje plaća neke su od tema o kojima smo u Intervjuu Media servisa razgovarali s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom.
Broj nezaposlenih u Hrvatskoj je pao ispod 100 tisuća, a vladajući se hvale da je nezaposlenost na najnižoj razini u gotovo 40 godina. Lončar je prije svega iznio brojke:

''Danas imamo negdje oko 98.200 nezaposlenih osoba i to je doista u posljednjih 40 godina najmanji broj nezaposlenih osoba koji se vode u evidenciji HZZ-a. Mi imamo konstantan pad nezaposlenosti i pozitivne trendove na tržištu rada. Primjerice od 2016/2017. godine smo imali 285.000 nezaposlenih osoba, danas smo došli na ove brojeve koje imamo''.

A potom objasnio i što je dovelo do pada broja nezaposlenih, kao i rasta broja zaposlenih kojih je prema HZZ-u oko 1.640.000.

''Imamo demografska kretanja, migracijska kretanja, imamo isto tako utjecaj obrazovne politike, međutim najvažnija stvar je da imamo rast BDP-a u Republici Hrvatskoj, isto tako je i prisutan i rast plaća. Sve to omogućuje da ako se aktivira što veći broj domaće radne snage, a za onaj dio koji nedostaje temeljem Zakona o strancima uvoze se strani radnici''.Istaknuo je da su u Hrvatskoj najtraženija upravo ona zanimanja koja su deficitarna:

''Vezana su za graditeljstvo i za uslužne djelatnosti, od konobara do spremačica, do zidara, tesara i CNC operatera kao i čitavog spektra zanimanja koja su potrebna hrvatskom gospodarstvu. To nam pokazuju i rezultati kod uvoza radne snage da su upravo ta zanimanja koja se najviše traže''.

Godinama se priča o problemu neusklađenosti obrazovnog sustava i potreba tržišta rada. Lončar ističe:

''Moram reći da su se u posljednje vrijeme napravili dodatni iskoraci u sustavu obrazovanja gdje se stalno traži taj takozvani dualni sistem, gdje je potrebno što više prakse uvoditi, pogotovo u obrtnička zanimanja ili stručne prakse i taj sustav se pomalo prilagođava. Međutim i mi kroz svoje aktivnosti oko cjeloživotnog obrazovanja nastojimo što kvalitetnije odgovoriti na potrebe tržišta rada''.

Što se tiče radne snage i turističke sezone, HZZ je još u rujnu počeo pripreme i kroz anketu među nezaposlenima detektiraju one koji žele raditi u turizmu, do veljače se dobiju rezultati domaće radne snage, pa se ostatak angažiraju stranci. ''Neće nam biti upitna turistička sezona'', rekao je Lončar i otkrio koliko stranaca već radi u RH.

​''Mi smo naš sustav u HZZ-u potpuno digitalizirali, ali jedan dio poslova se obavlja u MUP-u i MUP izdaje radne dozvole. Prošle godine je bilo negdje oko 124.500 dozvola, danas je već negdje oko 70.000 radnih dozvola izdano. U suradnji s MUP-om i našim angažmanom nastavljat ćemo osigurati dovoljan broj radne snage za naše poslodavce''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam