Menu

Kajtazi za MS: 'Očekujem iduće godine jednu kolonu u Jasenovcu'

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi osvrnuo se na najavljene vaučere za Rome, zašto ćemo ponovno imati više kolona u Jasenovcu i na odnose unutar vladajuće većine. S Kajtazijem je razgovarala Andrea Barać.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja. Veljko Kajtazi uputio je svim Romima čestitku i potom upozorio na probleme s kojima se romska nacionalna manjina suočava u Hrvatskoj.

 

 

 

"Konkretno u Hrvatskoj, za razliku od 22 ostale priznate nacionalne manjine, romska nacionalna manjina ima nekoliko strateških dokumenata, ali se jako slabo provode. Kao da naše društvo ne želi promjene u romskoj zajednici. Ne možemo reći da je tradicija Roma da se ne ide u školu, da se ne radi, da su zamazani i prljavi".

 

 

Incidenti u Vukomercu, pucnjava u Dubravi, prosvjed stanovnika Petruševca zbog useljavanja romskih obitelji... koliko ovakve epizode šete Romima i kako popraviti percepciju javnosti?

 

 

 

"Nije uopće bitno je li to tučnjava, svađa ili krađa, uvijek se prozivaju romska zajednica ili Romi. Nisam čuo da je netko prezentirao neki dobar primjer pripadnika romske zajednice i to je jedan od razloga zašto se mnogi ne žele deklarirati kao Romi".

 

 

Kao predstavnik manjine uvijek je uz vladajuće. Na pitanje kako komentira kritike da se radi o priklanjanju radi vlastitih ciljeva i ucjenjivačkoj politici, odgovorio je:

 

 

 

"Ne sjećam se da sam nešto tražio ili zaprijetio Vladi. Odnos s vladajućima i premijerom, ne mogu za sad reći da je odličan, ali je dosta dobar. Imam zamjerku. Smatram da se operativni program za Rome presporo provodi".

 

 

I ove godine u Jasenovac idu dvije kolone. Kajtazi kaže između ostalog je razlog povijesni revizionizam i Bleiburg. Na pitanje je li s premijerom razgovarao o Bleiburgu i hoćemo li ikad više imati jednu kolonu, rekao je:

 

 

 

"Nismo ušli u detalje, ali jesmo razgovarali. Na tragu smo da nešto po tom pitanju učinimo. Možda nećemo učiniti sad, ali ako nastavimo s ovakvim razgovorima i pregovorima, mislim da ćemo do iduće godine sigurno nešto napraviti i očekujem da ćemo iduće godine imati jednu kolonu".

 

 

Prijedlog međimurskog župana Matije Posavca o uvođenju vaučera za Rome nije ništa drugo nego njegova predizborna kampanja za europske izbore, ponovio je Kajtazi.

 

 

 

"Dat ću sve od sebe da do toga ne dođe i vjerujem da neće doći jer ne možete s vaučerom platiti autobusnu kartu ili dati djetetu za sendvič", istaknuo je.

 

 

O ovoj temi nije razgovarao s premijerom Plenkovićem.

 

 

 

"Nema potreba kad to nije stav Vlade. Dok šute sigurno me podržavaju", ističe Kajtazi.

 

 

Kajtazi je jučer predstavio svoju knjigu ‘Indija - putovanje u pradomovinu‘. Zahvalio se indijskoj ambasadi u Zagrebu i indijskom ministarstvu vanjskih poslova na protokolu na diplomatskoj razini ‘o kakvom je mogao samo sanjati‘.

 

 

 

"Mislim da je san svakog Roma obići svoju pradomovinu. To je istovremeno bio moj san i drago mi je da sam ga ostvario. Jako je teško svoje osjećaje prenijeti u knjigu, ali mislim da sam uspio".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam