Menu

Ekskluzivna večera MICHELINA i Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji

RODIK - MICHELIN, najznačajniji i najpoznatiji globalni vodič za restorane i Hrvatska turistička zajednica u Gostilni Mahorčič u mjestu Rodik u Sloveniji organizirali su ekskluzivni gastronomski događaj „Four Hands Dinner“ u sklopu kojeg se posebno ističe značaj održivosti u gastronomiji, kao i zelenih zvjezdica MICHELINA koje simboliziraju autohtonost, ekološku osviještenost i održiv razvoj.
Prenosimo priopćenje sa sinoćnje večere.

"Glavne zvijezde ove ekskluzivne večere su hrvatska chefica Ana Grgić Tomić iz zagrebačkog restorana Zinfandel te slovenska chefica Ksenija Krajšek Mahorčić iz kultnog restorana Mahorčič. Riječ je o restoranima nositeljima prestižne MICHELIN Green Star oznake pa brojni uzvanici večeras imaju priliku kušati vrhunski spravljen meni i jedinstvene gastronomske delicije pripremljene po načelima održivosti.

„MICHELIN je jedan od naših najvažnijih partnera u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao izvrsne gastronomske destinacije. Danas je naša zemlja sve prepoznatljivija po ovom segmentu ponude, koji je izuzetno bogat i raznolik pa tako svaka hrvatska regija ima svoje vrijedne eno-gastronomske posebnosti. Veliku nam čast predstavlja i činjenica što je večerašnje događanje prvo takve vrste obzirom da je ovo premijerna Four Hands večera u sklopu koje se ističu održivost u gastronomiji i prestižne MICHELINOVE zelene zvjezdice. Osim uživanja u bogatstvu okusa i kvalitetnim jelima, sigurni smo i u odlične promotivne efekte ove večere koja će dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske kao poželjne gastronomske destinacije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je prije same večere prigodno pozdravio sve uzvanike te pritom naglasio važnost suradnje s MICHELINOM, ali i Slovenije kao jednog od najvažnijih inozemnih tržišta za hrvatski turizam.

Uz uzvanike, među kojima su slovenski i hrvatski partneri te predstavnici medija, večeri prisustvuju i influenceri iz Slovenije i Italije čiji su profili na društvenim mrežama i online kanalima komunikacija usko specijalizirani za gastronomiju. „Slavljenje lokalne kulinarske scene i isticanje inspirativnih profesionalaca oduvijek je bilo u središtu misije MICHELIN-ovog vodiča. Večeras, organizacijom ovako ekskluzivnog događaja sa zadovoljstvom ističemo gastronomska čuda Hrvatske.

Imati dva MICHELIN Green Star restorana koji zauzimaju središnju pozornicu također znači puno, to ilustrira sve veću predanost mnogih ugostitelja održivijem pristupu gastronomiji“, izvijestili su iz MICHELIN-ovog vodiča.

Večerašnji meni uključuje jadranske škampe marinirane u domaćem medu s pečenom kremom od cvjetače, gnude s vrganjima i kremom od tartufa, tripice od bakalara na kremastom umaku od rajčice i čilija te s pjenom od slanutka koje će pripremati hrvatska chefica Ana Grgić Tomić.

„Raduje me da sa svojim timom chefova iz hotela Esplanade uz podršku HTZ-a i MICHELINA aktivno sudjelujem u međunarodnoj promociji Hrvatske gastronomske scene. Ova gala večera i gurmanska priča koju pripremam zajedno sa slovenskom kolegicom cheficom, Ksenijom Krajšek Mahorčić stavlja poseban naglasak održivost što smatram da je u današnje vrijeme iznimno važno i jedno od gorućih pitanja. Naime, osim pomnog odabira sezonskih namirnica, pažljivog planiranja jelovnika, važan je i način pripreme, ali i njihova maksimalna iskoristivost. Ovakvi događaji pridonose osviještenosti i smatram da svojim utjecajem možemo itekako doprinijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš te pritom i dalje uživati u kvalitetnim i kreativno pripremljenim jelima“, izjavila je Ana Grgić Tomić.

Na meniju su i jela slovenske chefice Ksenije Krajšek Mahorčić koja priprema jelena s pečenom ciklom i šljivama te lješnjacima, a tu je i desert od kestena s kraškim biljem i karamelom. Za odabir i pripremu popratnih koktela zadužen je Master Kishoni Vjenceslav Madić, a svi su uzvanici tijekom okupljanja i dobrodošlice imali priliku kušati i tradicionalna hrvatska jela s modernim potpisom, kao što su hrskave pločice paškog sira s gelom od crvenog kupusa i začinskim biljem te košarice sa slanom pastrvom i ikrom u gelu od agruma.

Podsjećamo kako na gastronomskoj mapi MICHELINA naša zemlja od ove godine broji ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih oznaka, što je za šest restorana više nego prošle godine, a posebno valja istaknuti kako je restoran Zinfandel's prvi restoran u Hrvatskoj kojem je dodijeljena prestižna MICHELIN Green Star oznaka."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam