Menu

Hrebak za MS: Ozbiljno smo pregovarali s liberalima, ali onda bismo mi postali kao Socijaldemokrati

ZAGREB - Nakon što smo doznali da na parlamentarne izbore izlazimo ovog proljeća, ali i da će vladajući HDZ na izbore ići u provjerenom formatu s dosadašnjim partnerima, u Intervjuu Media servisa ugostili smo jednog od partnera - predsjednika HSLS-a, saborskog zastupnika i gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka.

Hrebak tvrdi da će parlamentarni izbori biti 12. svibnja, što odgovara vladajućima, ističe, ali i oporbi iako to ne želi priznati.

‘‘Petog svibnja imamo Uskrs vjernika pravoslavne crkve, dakle ne bi bilo korektno da to bude tada, 28. travnja bi značilo da ćemo imati jako kratku kampanju, ni to ne bi bilo dobro, a s druge strane onaj datum 19. svibnja sve se više približava europskim izborima i mislim da isto tako ne bi bilo dobro za demokraciju‘‘.

​Na pitanje zašto opet na izbore izlaze s HDZ-om, odgovorio je:

‘‘Zato što je on nama na neki način prirodni partner i zato što smo konkretno dogovorili u ove četiri godine da ćemo realizirati pet konkretnih politika i to je ono što je meni važno, jer ja nisam od onih liberala koji puno obećavaju iz oporbe i nikad ne žele preuzeti odgovornost. Transparentnost - da političari moraju građanima pokazivati kako troše njihov novac, to je sad zakonska obaveza, druga stvar je Hrvatska gospodarska komora je reformirana, ukidanje prireza, ukidanje parafiskalnih nameta i ta neka peta tema koju smo nametnuli zajedno sa svim ostalim partnerima je upravo jednosmjenska nastava u cijeloj Hrvatskoj‘‘.

Što se tiče nastavka suradnje, otkrio nam je da će ovaj put od HDZ-a tražiti da se u idućem mandatu da se za sve poduzetnike i obrtnike podigne prag kojim ne ulaze u sustav PDV-a na 50 tisuća eura, a potom će razgovarati o listama.

Što se tiče njegove pozicije na listi, ako bude ponovno druga izborna jedinica, upitali smo ga hoće li tražiti odmah poziciju do nositelja Gordana Jandrokovića, odgovorio je:

‘‘Neću tražiti ništa, reći ću njima - recite vi meni što mislite koju bismo mi poziciju trebali imati. Naime, ja sam zadnji put preferencijalno ušao u Sabor bez ikakvih problema. Osvojio sam uz Jandrokovića najveći broj glasova na listi i to je bio jedan od najboljih rezultata čak pojedinačnih zastupnika u Hrvatskoj. Mislim da mogu ovaj put osvojiti puno više jer građani su vidjeli kako smo i na koji način radili. Što god da nam ponude u smislu druge izborne jedinice meni je apsolutno prihvatljivo jer znam da će me građani izabrati ponovno da uđem u Sabor‘‘.

Osvrnuo se i na jučerašnji dogovor lijevo-liberalnih oporbenih 10 stranaka koje je okupio SDP u ‘Kaoliciju za budućnost‘.

‘‘Brzo su se skupili, znači ipak nisu bili spremni za izbore s obzirom na takvu brzinu. Ovo je jedan rezultat i rekao bih i panike iako je oporba rekla da su spremni za izbore, međutim ovo ih je ipak na neki način iznenadilo. Ali ja mislim da je to dobro za Hrvatsku da se oni okupe, da će to biti dobro, da će birači vidjeti kako, na koji način, koga birati. To je dobro i za nas i za drugu stranu, zbog toga što ćemo se mi pripremiti sigurno puno bolje i prezentirati puno bolje sve ono što smo napravili zadnje četiri godine‘‘.

Ipak, kaže, muči ga kako će provoditi politike i postizati dogovor od krajnje ljevice do lijevih liberala od poreznih do zelenih politika.

‘‘Jedina je ideja - dršte lopove. Mislim da im to neće donijeti ništa dobroga‘‘, rekao je Hrebak.

‘‘Imali smo dvije opcije. Imali smo opciju nastaviti s našim partnerima i imali smo čak u jednom trenutku i opciju ići s našim kolegama liberalima. Bilo je tu ozbiljnih razgovora. Danas bismo mi bili Socijaldemokrati da smo to napravili, razumijete. Evo pogledajte što se sad Socijaldemokratima dogodilo - dogovaraju jednu koaliciju, onda kolega Beljak ode u lijevo. To pokazuje i jednu dozu neozbiljnosti‘‘.

Upitali smo ga i je li Domovinski pokret ‘pričuva‘ nakon izbora.

‘‘Budućnost Hrvatske su definitivno koalicija demokršćana, liberala i manjina i to će 100 posto biti tako ponovno. Četiri godine svaki utorak e smo na koalicijskom sastanku s premijerom Plenkovićem i ja sam siguran da će on napraviti sve što može da Domovinski pokret neće biti dio nove vladajuće većine‘‘.

Istaknuo je da se za HDZ veže priča da ‘jede‘ svoje koalicijske partnere, ali da HSLS nije uspio pojesti. A je li ih pojeo na temu Lex AP-a kojemu se HSLS u početku protivio zbog novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja informacija tijekom izvidnih radnji?

‘‘Mi se nismo na početku složili oko Lex AP-a i drago mi je da su naši koalicijski partneri uvidjeli taj problem i da su izmijenili Zakon. Ono što je mene u tom trenutku najviše zadovoljilo, iako smo se dosta oko toga raspravljali, je upravo taj segment da novinar ne može biti niti počinitelj ni poticatelj ni pomagatelj kaznenog djela. To više nije Lex AP‘‘.

Uoči raspuštanja Sabora otkrio nam je i ima li nešto za čim žali u ovom mandatu.

‘‘Sigurno nismo ponosni na neke stvari za koje smo možda i dignuli ruke, ali smo ih dignuli upravo zbog toga ako želite koaliciju i upravljati ozbiljno zemljom ako želite da to sve štima, morate na neki način usuglasiti 76 individua u mnogo čemu. Posljedica svega ovoga bio je kompromis pa na kraju krajeva evo i na glavnom državnom odvjetniku isto tako. Ja sam i rekao javno da nisam oduševljen s izborom, ali u tom trenutku nismo imali nikakvu drugu alternativu. Nismo imali neko drugo rješenje‘‘.

Iako su lokalni izbori tek iduće godine, za kraj smo upitali Hrebaka ima li namjeru ponovno se kandidirati za gradonačelnika Bjelovara.

‘‘Da, kandidirat ću se ponovno za gradonačelnika grada Bjelovara. Smatram da samo to dobro radio i na kraju krajeva ono što mi daje za pravo je upravo to da sam imao najbolji rezultat u Hrvatskoj prije četiri godine u prvom krugu, unatoč tome što smo imali pet protiv kandidata. 67 posto sam osvojio podrške građana i to me obavezuje da se kandidiram za još jedan mandat‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam