Menu

Ravnateljica Doma "Duga-Zagreb" za MS: Gotovo 18 posto starijih žena i 33 posto mlađih žena proživljava nasilje u Hrvatskoj

ZAGREB - Kako bi se podigla svijest o starijim ženama žrtvama nasilja otvorena je edukativna izložba “Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja”. Nažalost, 18 posto žena u starijoj životnoj dobi u Hrvatskoj proživljava nasilje, a kada ga odluče prekinuti i potražiti pomoć, izostaje podrška obitelji, navodi između ostalog u Intervjuu Media servisa ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga-Zagreb" Željka Barić.

U zagrebačkom Oktogonu otvorena je edukativna izložba vizuala “Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja” s porukom "Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine".

Izložbom želimo osvijestiti javnost o temi nasilja nad starijim ženama, ali i same žrtve koje ponekad nisu svjesne da proživljavaju nasilje, objašnjava u Intervjuu Media servisa ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga-Zagreb" Željka Barić.

"Među građanima oko nas su i same žrtve tako da je vrlo važno i njima skrenuti pažnju da kada pročitaju što je sve nasilje i što se zakonom smatra nasiljem, da prepoznaju sebe i shvate da su u pravo jer se osjećaju loše i da to nije okej."

Izložba se može pogledati do 30. listopada nakon čega iz Zagreba seli u Osijek, Rijeku i Split, dodaje naša sugovornica.

Rekla je i kakve sve vrste nasilja postoje i koje je u starijoj dobi najzastupljenije.

"Prevenstveno ono što bi ljudi rekli da je to fizičko nasilje, nije. Uvijek je i kod mlađih i starijih žrtava psihičko i emocionalno nasilje u pitanju gdje se radi o uvredama i ponižavanju da se upravlja s novcem, poštom, da ta osoba nema pristup takvim stvarima, a sve su na njezino ime."

To je ujedno i ekonomsko nasilje, navodi Barić. Prisutno je naravno i fizičko nasilje te nešto manji postotak seksualnog nasilja, dodaje.

"Ono što je najčešće prisutno u svim statistikama je kombinirano nasilje u kojem dominira emocionalno, ekonomsko pa fizičko nasilje."

Iako je nažalost uobičajeno da žene nasilje doživljavaju od svojih partnera, osobe starije životne dobi nasilje mogu doživjeti i od širih članova obitelji.

"Kod starijih žena je prisutno nasilje partnera, ali i kod ostalih članova najčešće odrasla djeca i unuci."

Osvrnula se i na statističke podatke nasilja nad ženama u Hrvatskoj i to u periodu od 65 do 74 godine.

"U Hrvatskoj je među takvim starijim skupinama žena ugroženo gotovo 18 posto njih, a na primjer 33 posto žena je isto tako mlađih od 18 do 29 godina ugroženo kao žrtve nasilje. Još uvijek prevladava nasilje nad mlađim ženama."

Dom "Duga-Zagreb" ima tri segmenta rada, a jedan od njih je sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, rad s osuđenim počiniteljima i savjetovalište za građane. Za kraj je otkrila kakva je reakcija obitelji žene žrtve nasilja koja je odlučila potražiti pomoć.

"Onako ljudski gledano, svi bi očekivali da je to adekvatna reakcija, u smislu ‘Bravo mama, sada si to napravila nakon dugo godina, podržavamo te‘. Nismo radili istraživanje i nisu veliki brojevi u pitanju jer jedna do tri, dvije do četiri dođu godišnje, a to je bilo oko 15 žena u pet godina. Od njih 15, njih četiri su imale baš dobru podršku, a ovo drugo su osobe koje su se jako dvoumile jer nisu imale podršku kako treba."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam