Menu

Pavičić Vukičević za MS: Za tri godine možemo očekivati novi Dinamov stadion

ZAGREB - Uoči lokalnih izbora u razgovoru za Media servis zamjenica gradonačelnika te kandidatkinja Bandić Milan 365 Stranke rada i solidarnosti za zagrebačku gradonačelnicu Jelena Pavičić Vukičević progovorila je o obnovi Zagreba od potresa kao i kakve planove ima s Dinamovim stadionom.
Jedna od glavnih tema kampanje u Zagrebu je svakako je obnova od potresa. Godinu dana je prošlo, Zagreb obnovljen nije. Zašto? Kad će konačno početi obnova? Tko je odgovoran za ovoliko čekanje - Grad ili država? Pitanja je mnogo, a Pavičić Vukičević kaže - Grad je odgovoran za svoje objekte i da su od 175 odgojno-obrazovnih ustanova 162 obnovili. A što je s obiteljskim kućama i višestambenim zgradama?

''Nismo zadovoljni dinamikom. Očekivali smo i sam Zakon da će se prije usvojiti i da će Fond za obnovu prije profunkcionirati. Ne volim u nikoga upirati prstom. Svi smo mi odgovorni, a građani jako dobro znaju tko je što i kako učinio. Ja bih i ovom prilikom pozvala sve da se maksimalno angažiramo. To znači da dokumentacija koja polako počinje pristizati u Ministarstvo graditeljstva treba ići prema Fondu za obnovu Grada Zagreba. Ja sam uvjerena da će to Fond u narednom periodu polako početi isplaćivati''.

Kaže da ju građani svakodnevno upozoravaju na činjenicu da veliki dio njih neće biti kreditno sposoban da participira sa 20 posto u obnovi kako je propisano Zakonom o obnovi.

''Bojim se hoće li građani moći udovoljiti tom ipak visokom kriteriju. Nisam sigurna hoće li se bez intervencije države prema komercijalnim bankama, prema nekim drugim kreditnim linijama moći građani uključiti u projekt obnove. S druge strane ono što mi kao Grad Zagreb činimo to je sasvim sigurno subvencija kamate pri tim komercijalnim bankama kako bismo i na taj financijski način osigurali građanima da lakše apliciraju''.

U potresu je oštećen i Dinamov stadion pa je zamjenica gradonačelnika najavila rušenje istočne tribine, jer kaže, sanacija bi iziskivala dosta financijskih sredstava, a onda bismo i dalje samo imali stari stadion.

''I Zagreb i Dinamo dobit će novi stadion. Mislim da je došlo vrijeme da taj glas građana, koji se neprestalno čuje, da treba riješiti to pitanje, da konačno i riješimo. Mi ćemo do polovice četvrtog mjeseca objaviti arhitektonski natječaji za novi stadion koji će akceptirati sve ono što se danas u ovom prostoru nalazi''.

Poručila je da je glas većine građana, navijača pa i Dinama da stadion ostane na Maksimiru.

''Moram reći da će svi partneri na ovom projektu biti dobro došli. Od Dinama, UFEA-e, Vlade Republike Hrvatske i Fonda za obnovu. Mislim da tu svi možemo na neki način dati svoj doprinos''.

Pavičić Vukičević smatra da je realno očekivati da novi stadion bude završen u razdoblju od tri godine. Komentirala je i to što se njen prethodnih Milan Bandić godinama nije ozbiljno bavio problemom Dinamova stadiona. Rekla je da je Bandić bio Dinamovac i da mu je bilo stalo do tog projekta.

''Nažalost, kad god se otvorila tema Dinamovog stadiona, koji je gradski objekt, uvijek se krenulo od onog što su propisi, što treba osigurati na toj lokaciji da bi Dinamo i hrvatska reprezentacija mogli ovdje igrati svoje utakmice. Ali onda su te ambicije različitih dionika u tom procesu rasle i rasle i mi bismo odjednom došli do nekakvog megalomanskog projekta od dvije milijarde kuna. I tu smo znali da to Zagreb ne može financirati''.

Otkrila je i kakav je plan za Svetice.

''Upravo ugovaramo izgradnju atletske staze još na tome području ćemo napraviti određene sadržaje koji su vezani upravo uz atletiku i atletičare. To će također biti primjereno ambijentu, primjeren tom dijelu Grada Zagreba i mi ćemo dobiti jedan suvremeni sportsko-rekreativni kompleks''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam