Menu

Penava za MS: Očekujemo jednu od masovnijih Kolona sjećanja u Vukovaru

ZAGREB - Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji se nada da će i ove godine obilježavanje dana pada grada heroja proći dostojanstveno uz poruku - nema mjesta za dvije kolone.
Pod dobro poznatim sloganom 'Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta' 18. studenog obilježit će se Dan sjećanja ponovno bez ikakvih epidemioloških mjera. Vukovarski gradonačelnik smatra da će se u gradu heroju okupiti gomila ljudi jer obljetnica pada na petak.

''Doista očekujemo jednu od masovnijih Kolona sjećanja u Vukovaru. Sadržajno je ta priča definirana davnih godina i očekujem da kao i svake godine sve prođe u najboljem mogućem redu''.

Dvije kolone u Vukovaru ne postoje i za to nema mjesta, nastavio je Penava.

''Naravnu tu vrlo često imamo problem ega kada političari dolaze i pomalo izgubljeni sa svojim pozicijama unutar države pa tako i unutar vukovarske Kolone i da misle da su veći svojim imenom od ostatka Hrvatske ili pak od vukovarske Kolone. U Koloni sjećanja je nebitno tko je prvi, tko je u sredini, a tko je zadnji. Tko je došao iskreno tamo, on je došao i svoju misiju ili hodočašće ispunio svojim dolaskom i sudjelovanjem. Onaj tko je došao iz nekih drugih razloga, taj ima potrebu stvarati neku buku i protiv toga ne mogu ništa''.

Dodaje da im tek može poručiti - budite svjesni, dostojni i na razini. Naglasio je i da Vukovar nije mjesto za dnevnopolitička prepucavanja pa i kad je u pitanju državni vrh.

"Nemam problema i ne očekujem probleme. Nismo imali ni prošle godine probleme po pitanju premijera i predsjednika države i ne očekujem ih ni ove godine''.

Fokus ne smije biti na gradu heroja samo na obljetnicu njegova pada u Domovinskom ratu. Penava je devetu godinu na gradonačelničkoj poziciji i kaže da se dosta napravilo da Vukovar postane poželjno mjesto za život, ali da se ipak može i bolje i da za to lokalna razina treba podršku s državne. Na pitanje što smatra svojim najvećim uspjehom kojeg je postigao za Vukovar, odgovorio je:

''Mislim da je izgled gospodarske zone i to što je Vukovar postao težište, možda i u državi, pozivnih centara za od Hrvatske pošte do Croatia osiguranja i nekakvih aviokompanija. Tu mi se krije i nešto što nisam uspio, a radilo se o zakonu kojem je cilj bio da od Vukovara napravimo poreznu oazu gdje će biti vrlo oportuno svim investitorima ulagati u otvaranje radnih mjesta''.

Za kraj se osvrnuo i na to prijedlog saborskog zastupnika Stipe Mlinarića na predstavljanju rebalansa proračuna u Saboru da se podignu invalidnine hrvatskim braniteljima i da se ukine krizni porez kojeg je uvela Jadranke Kosor, kojim su sve mirovine iznad 3.500 kuna oporezovane s 10 posto. Reakcije Vlade na taj prijedlog nema.

 "Ironija te situacije u Hrvatskoj i hrvatskog jala - svi znamo da je to tako, svi znamo da je to nekorektna situacija, međutim nitko neće ispraviti jer je to predložio Stipo Mlinarić. To je jedna nekorektna situacija koja se odvila o kojoj vjerojatno nitko tada nije dovoljno promišljao i razmišljao''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam