Menu

Svjetski dan radija ove godine u znaku digitalnog radija; Weber: Digitalizacija nema alternativu

ZAGREB - Svjetski dan radija ove godine obilježen je u znaku digitalnog radija. Tim povodom u Zagrebu je na temu digitalizacije održan Hrvatski radijski forum uz potporu HUP-Koordinacije radijskih postaja na kojem su se okupili brojni domaći stručnjaci. Posebno je istaknuta važnost DAB+ tehnologije, a bilo je riječi i o nedavnom ulasku Radioplayera u Hrvatsku.

Koliko je važna digitalizacija, posebno je istaknula direktorica HUP-a Irena Weber.

"Mi u HUP-u stalno ponavljamo da je digitalizacija društva i digitalna transformacija svih sektora i nužnost i pitanje budućnosti. Digitalna transformacija nema alternativu, to je preduvjet konkurentnosti".

Državni tajnik Alen Gospočić osvrnuo se na buduće razdoblje u kontekstu digitalizacije.

"Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će učiniti sve da u ovom tehnološkom djelu, za koje je odgovorno, pruži što kvalitetniju i što jaču potporu daljnjoj digitalizaciji radija".

Normalno je da se u digitaliziranom svijetu radio okreće digitalnoj platformi, poručila je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček Fila. Posebno se osvrnula na mlade, ali i na ulogu radija danas, koji ima:

"Iznimno bitnu ulogu i u medijskoj pismenosti, koja nije fraza. Mi moramo znati, moramo kritički promišljati o tome što slušamo. Radio je medij kojemu mladi ljudi vjeruju. Cijeli proces digitalizacije je stoga iznimno bitan za cijelo društvo".

I predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac posebno se osvrnuo na važnost digitalizacije.

"Bilo koji model prijenosa, osnaživat će radio i radijsku industriju. Ono što nam digitalizacija donosi dobroga, imamo više mogućnosti, specijaliziranih sadržaja i novih sadržaja na radiju, ali ono što je po meni najvažnije, da je kao gate keeper radio ostao najvjerodostojniji".

Digitalni radio u Hrvatskoj nije budućnost, nego sadašnjost, a naša glavna poruka je uključivost i pogled u budućnost, poručio je radijski stručnjak Ivan Jurić Kaćunić i dodao koji je glavni cilj:

"Da je slušatelj jedini kome se trebamo pokloniti, a da bismo mu se poklonili, moramo stvoriti pretpostavke za to. Slušatelj jednako javnost, a gdje god je javnost tu je javni interes, a gdje god je javni interes, tu su interesi svih nas".

Potpredsjednik Udruženja europskih radija Luka Đurić iznio je istraživanje o slušanosti radija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, njihov komercijalni radijski sektor ušao je u ovu godinu s milijun slušatelja više nego godinu ranije. Stoga zaključuje:

"Da su sve platforme i svi načini distribucije signala važni i da svi moraju biti na stolu. Na nama je da ih najbolje iskoristimo i da ih najbolje prenesemo krajnjim slušateljima".

Hrvatski radijski forum tradicionalno je dodijelio priznanje i medaljon Nikola Tesla za poseban doprinos radijskoj industriji u protekloj godini. Priznanje je otišlo u Pariz, generalnom direktoru Radioplayera Worldwide Yannu Legarsonu, a nagradu je u njegovo ime preuzeo Hrvoje Turić, predstavnik Radioplayera u Hrvatskoj.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam