Menu

Weber: Hrvatska može izbjeći probleme i nastaviti snažan rast

ZAGREB - Na prvom izdanju novog formata HUP Horizonti predstavljene su makroekonomske prognoze za iduće dvije godine. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber kazala je da je Hrvatska započela službene pregovore o pristupanju OECD-u.

"Mi dakle ulazimo u društvo najbogatijih, najuspješnijih i najkonkurentnijih zemalja. Članstvo u OECD-u jasno je priznanje da zemlja poštuje najviše globalne standarde, da je predana vrijednostima demokracije i vladavine prava, da poštuje načela otvorene i transparentne tržišne ekonomije i da zajedno s drugim državama članicama dijeli zajednički cilj o održivom gospodarskom rastu."

Na susretu HUP Horizont istaknuli su kako je uz nastavak subvencija za ublažavanje energetske krize, procjena rasta BDP-a povišena na 1 posto. ''Godine za nama bile su poslovno izazovne, a pred nama je neizvjesnost potencijalne recesije'', kazala je Weber

"Međutim, pametnim potezima i suradnjom svih socijalnih partnera Hrvatska može izbjeći probleme i nastaviti svoj snažni rast. Možemo ostvariti potencijal rasta BDP-a od 3 posto godišnje, što je 6 puta brže nego što smo napredovali u posljednjem desetljeću. To nam svima mora biti cilj, a alati za njegovo ostvarenje su poznati. Provođenje reformi koje vode u brže i jednostavnije poslovanje, niži porezni teret i manje administracije."

Na HUP Horizontu istaknuto je kako je očito prošla opasnost recesije u euro području poput one u 2008. godini, budući da je vjerojatnost recesije u sljedećih 12 mjeseci malo iznad 60 posto. Dodaju da se u ovoj godini očekuje stagnacija ekonomije te potom prosječni rast od svega 0,7 posto u narednoj godini. O mogućim scenarijima hrvatske ekonomije govorio je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić. Istaknuo je kako su uvjeti u ekonomiji neizvjesni te da postoje četiri moguća scenarija. Osnovni scenarij, pesimističan scenarij, stresni scenarij i optimističan scenarij, a optimističan je i Stojić.

"Ako Hrvatska iskoristi sada pozitivan splet okolnosti da može raditi na svojim politikama konkurentnosti. Dakle, ako se značajno podigne potencijalna stopa rasta, prema ovih 3 posto i ako se nastavi fiskalna konsolidacija onda zapravo u narednim godinama Hrvatska može postići i bolji kreditni rejting."

Zaključno su istaknuli kako su banke stabilne i visoko kapitalizirane te stoga i puno otpornije na krizu.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam