Menu

Milanović i Filip VI. podržali suradnju zemalja u istraživanju nuklearne fuzije

ZAGREB - Drugog i posljednjeg dana posjeta španjolskog kralja Filipa VI i kraljice Leticije Hrvatskoj u zagrebu je održan hrvatsko-španjolski forum na kojem su ministri znanosti obiju zemalja potpisali memorandum o projektu DONES vrijednom 650 milijuna eura. Riječ je o projektu koji će dati materijal za fuzijsku elektranu DEMO koja će se graditi u Granadi 2035. godine.
Nakon što su španjolski kralj Filip VI. i Milanović jučer na Pantovčaku razgovarali o suradnju dviju zemalja, a prva dama Sanja Musić Milanović i kraljica Letizija o prevenciji debljine kod djece, druženje su zaključili otvaranjem hrvatsko-španjolskog IFMIF-DONES Foruma na kojemu su Milanović i Filip VI pozdravili program istraživanja nuklearne fuzije, koja bi uskoro mogla zamijeniti fosilna goriva i biti izvor energije.

''Republika Hrvatska podupire i nastavit će podupirati svoje aktivnosti u fuzijskim istraživanjima sudjelovanjem u projektu EUROfusion, kao i snažnom prisutnošću hrvatskih istraživača i tvrtki u razvoju ključnih međunarodnih fuzijskih projekata poput ITER-a i DONES-a''.

''Izazovi današnjice neizmjerno su složeni i uistinu globalni. Stoga se možemo s njima učinkovito suočiti isključivo zajedničkim naporima, iskorištavanjem i dijeljenjem našeg znanja i kreativnosti te udruživanjem svih naših resursa. Vjerujemo kako će projekt IFMIF-DONES biti pravi i izvrstan primjer toga''.

Uz Španjolsku, Hrvatska je vodeća zemlja u ovom projektu koji je dio fuzijske strategije Europske unije i strateški važan europski znanstveni projekt. Na Forumu su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te španjolska ministrica znanosti i inovacija Diana Morant potpisali memorandum o razumijevanju.

''Suradnje između Španjolske i Hrvatske u DONAS programu i potpisani memorandum o razumijevanju dokazuje da su naše dvije zemlje naslijedile najbolje od mediteranske regije - solidarnost, toleranciju, znatiželju i strast''.

''Suradnja između Hrvatske i Španjolske u programu DONES započela je prije nekoliko godina i uvijek je bila vrlo pozitivna za obje zemlje''.

Stotinjak sudionika Foruma projekt DONES predstavili su direktor španjolskog konzorcija IFMIF-DONES Ángel Ibarr i koordinator hrvatske fuzijske istraživačke jedinice Tonči Tadić.

"Moramo biti u mogućnosti proizvesti mnogo više energije i s potpuno drugačijim metodama, koje su nam u ovom trenutku samo djelomično dostupne''.

"Nekoliko je ključnih komponenti kroz koje će Hrvatska dati doprinos DONES-u koje će biti izgrađene u Hrvatskoj, financirane europskim novcem iz EU fondova i bit će dodijeljene zajedničkom objektu u Granadi''.

Drugi dio hrvatsko-španjolskog foruma bio je posvećen gospodarskoj suradnji u sklopu Donesa pa su HGK, španjolska Gospodarska komora i španjolsko udruženje tvrtki INEUSTAR potpisali sporazum o suradnji s ciljem da se hrvatskim tvrtkama olakša pristup poslovima u izgradnji DONES-a. Uoči potpisivanja sporazuma ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je reko da ovaj projekt:

''Predstavlja još jedan korak za moju zemlju prema dekarbonizaciji, ne samo energetskog sektora, nego i gospodarstva u cjelini na čemu intenzivno radimo''.

​Filip VI se potom sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i time završava dvodnevni posjet Hrvatskoj, kojemu je cilj bio ojačati odnos dviju zemalja u sklopu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Španjolske i Hrvatske.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam