Menu

Turić na HRF-u: ‘Online slušanje Radio Dalmacije u pet godina naraslo 10 puta’

ZAGREB - U Hrvatskoj je započela komercijalna upotreba 5G mreže, vijest koja se s posebnom pažnjom prati i u radijskoj industriji. Ni ta se tema nije zaobišla na 4. Hrvatskom radijskom forumu, a o mreži budućnosti, prilikama i izazovima koje donosi radijskoj industriji govorio je Hrvoje Turić, direktor Radio Dalmacije i kreativni konzultant AGI-ja.
Činjenica je da online slušanje radija raste globalno, pa tako i Hrvatskoj. Pritom se koriste različiti uređaji, od pametnih telefona, preko laptopa, računala, a u posljednje vrijeme radio se sve više sluša i putem pametnih zvučnika. Ovaj način konzumiranja radijskih sadržaja posebno je atraktivan među mlađim generacijama.

Na primjeru Radio Dalmacije, mogu reći da je zadnjih godina online slušanje iznimno raslo, deset je puta više online slušatelja nego prije pet godina’, iznio je Hrvoje Turić na Forumu. S obzirom na ovaj zanimljiv podatak, jasno je da je 5G mreža kao mreža budućnosti iznimno zanimljiva radijskoj industriji. Primjerice, vožnja u automobilima mnogima je nezamisliva bez radija, a u budućnosti će svi automobili biti spojeni na 5G mrežu, istaknuo je Turić.

‘Slušatelj će moći slušati bilo koji radio, ali ne samo radio nego će u automobilu moći konzumirati najrazličitije sadržaje. Nakladnici i radio se moraju pripremiti za to, moramo ulagati u nove tehnologije, pratiti trendove, moramo biti kreativni, moramo se nametnuti jer će konkurencija biti sve veća.’

Kao nedostatke 5G mreže iz kuta radijske industrije, navodi da online slušanje radija, za razliku od konzumacije putem FM-a i DAB-a, za slušatelje nije besplatno. Napominje kako za korisnike to znači trošenje podatkovnog prometa, a ne smije se zanemariti ni činjenica da će signalom 5G mreže biti teško pokriti sva ruralna, zabačenija područja.

‘Mislim da u budućnosti jedna platforma neće isključivati drugu nego će se one međusobno nadopunjavati - online, FM i DAB. U svakom slučaju, mi u radijskoj industriji moramo biti spremni‘, upozorio je Hrvoje Turić na 4. Hrvatskom radijskom forumu.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam