Menu

Penava za MS: Bio sam član Viber grupe, no izabrao sam opciju ‘leave and delete‘

ZAGREB - Uoči Obljetnice pada Vukovara u Intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo vukovarskog gradonačelnika Ivana Panevu. Osim ovogodišnjeg programa Kolone sjećanja, osvrnuo se na izmjene državnih blagdana, stanje unutar HDZ-a i izborni program Kolinde Grabar Kitarović. S Penavom je razgovarala Andrea Barać:
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predstavila je izborni program, uskoro nam predstoje izbori. Penava je ranije rekao da ona načelno ima podršku cijelog HDZ-a. A ima li njegovu bezuvjetnu podršku?

"Pa ima, naravno, bezuvjetnu i to sam načelno rekao jer je pitanje bilo adresirano iz konteksta apsolutne potpore. Siguran sam 99,9 posto da ima potporu".

Grabar Kitarović je u svom programu obećala je da će inzistirati na tome da nalaženje nestalih bude postavljeno kao glavni uvjet za daljnji napredak pregovora Srbije oko njenog članstva u EU. Na pitanje je li to doživio kao iskreno ili tek puko predizborno obećanje i podilaženje dijelu birača, vukovarski gradonačelnik je odgovorio:

 "Vjerujem da je to iskreno i ne mislim da je to podilaženje jer je krupna stvar u pitanju. Jako veliki postotak populacije su stradalnici Domovinskog rata, nemoguće je s tom temom manipulirati, a ne osjetiti posljedice ako ti ljudi naiđu na neispunjena očekivanja".

​Dodao je da tu nije samo problem nestalih, nego i cijeli niz drugih činjenica kada je u pitanju srspka strana. Kao primjer naveo je otkrivanje spomen ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu zbog čega je zatražio reakciju čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, no dobio ju nije. Prije nekoliko dana je predstavio ovogodišnji program Kolone sjećanja pod sloganom Vukovar - mjesto posebnog pijeteta. Ističe da su završne pripreme u tijeku, a o političarima koji na 18. studenoga izbjegavaju Vukovar je rekao:

"Meni kao osobi je to sasvim neprihvatljivo. Nikada ne bih kalkulirao sa svojim prisutstvom tamo, poglavito kada čovjek obnaša neku dužnost, kada nije više samo osoba, ime i prezime, nego kada zastupa neke vrijednosti. Ne biti u Vukovaru 18. studenog u tom kontekstu je za mene neprihvatljivo ".

Unatoč trzavicama unutar HDZ-a i vladajuće koalicije, siguran je da će se u četvrtak u Saboru izglasati izmjene Zakona o blagdanima prema kojima će 18. studeni postati blagdan i neradni dan i obilježavat će se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata. Na pitanje zašto je toliko bitno što je blagdan ili spomendan i zašto se time bavimo kada imamo znatno više i važnijih problema u zemlji, odgovorio je:

"Danas postoje važnije teme. Međutim, kada neke stvari nisu raščišćene ranije, a trebale su , onda te teme i dalje ostaju relevantne".

A sukobe je izazvao Dan antifašističke borbe.

"Mislim da je s aspekta ovog dana o kojem govorimo trebalo puno bolje pripremiti situaciju i bolje obrazložiti. Mišljenja sam da kao država moramo imati antifašistički blagdan. Ne zato što ga moramo imati nego jer su to vrijednosit koje živimo".

Penava će sutra sudjelovati na Okruglom stolu "Ovčara - zločin bez kazne" na kojem će biti govora o neprocesuiranje ratnog zločina počinjenog na Ovčari od kojeg je prošlo 28 godina. Duže vrijeme vukovarski gradonačelnik upozorava na taj problem, prije nešto više od godinu dana bio je i prosvjed, no tvrdi do drugoga neće doći jer bi bio kontraproduktivan. A ima li neku drugu opciju na koji način probuditi državne institucije?

"Probat ću kroz demokratske institute i poluge svoje stranke doći u poziciju koja će moći odlučivati i izazvati promjene. Nije isključeno da ću krenuti osvajati čelno mjesto HDZ-a. Svi smo mi robovi rezultata i tko ga nema, po meni mora odstupiti sa svojih položaja i ustupiti mjesto nekome tko će taj rezultat osigurati".

Osvrnuo se i na tzv. Whatsapp ili Viber aferu, odnosno objavljene su poruke iz tih grupa u kojima su neki članovi HDZ-a širili govor mržnje i upućivali oštre kritike na čelne ljude stranke. I sam je bio lan jedne Viber grupe.

"Moram reći da sam obrisao nakon dva-tri dana kada sam ustanovio da ne mogu pratiti te poruke i da me to usporava u radu, da ću previdjeti nešto što mi je bitno za djelovanje Vukovara, to jest s terena. Tako da sam odabrao onu opciju leave and delete".

Na pitanje treba li takve članove stranka sankcionirati, što će HDZ izgledno i napraviti, odgovorio je:

"Budući da sam i sam vrlo često u takvoj situaciji, mislim da je stvar trenutka, težine teme i problematike koja se komunicira, a s druge strane i pozadine zbog čega to komunicirate. To je vrlo nezahvalno i trebalo bi usporediti slučaj do slučaja i vidjeti o čemu je bilo riječ. Naravno ako pozivate na lišavanja slobode i fizičke obračune, tome nema apsolutno mjesta na bilo kakvim društvenim mrežama".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam