Menu

Kolarić za MS o ukidanju prireza: Vlada pomaže kao Superhik

ZAGREB - Suradnja s Možemo!, izgradnja vrtića, astronomske cijene kupnje i najma stanova te ukidanje prireza bile su neke od tema o kojima smo u Intervjuu Media servisa razgovarali s predsjednikom zagrebačkog ogranka SDP-a Brankom Kolarićem. Intervju je vodio Bruno Perić.
U SDP-u općenito, a pogotovo u zagrebačkom ogranku stranke bio je niz previranja, izbacivanja i nesuglasica. No, šef gradskog SDP-a uvjerava da su se sada zbrojili i da će s novim snagama pokušati vratiti naklonost građana kakvu su imali prije.

"Osnovali smo mjesne organizacije po gradskim četvrtima. Osnovali smo Forum žena, Forum seniora, Forum mladih. Dakle, infrastrukturu stranke. Na tome sam puno radio. Što mi je još važnije, osnovali smo stranačke savjete. Mislim da imam zaista sjajne ljude i da je SDP-ov Savjet jači nego što je bio bar u zadnjih 20 godina."

Što se tiče rada aktualne gradske vlasti, Kolarić ističe kako je dobro što su gradske financije konačno konsolidirane, a pogotovo što više nema curenja novca kakvom su građani svjedočili proteklih par desetljeća. Međutim, istovremeno kaže kako građanima malo znače potezi koje ne mogu vidjeti. Ono što mogu vidjeti jest...

"(...) Da trava nije pokošena, da ima smeća. To su temeljna pitanja s kojima smo i mi nezadovoljni. Uputimo kritiku, ali uputiti kritiku je lako. Pokušavamo pomoći kako da se to riješi. Svi možemo reći da ne valja ovo ili ono. Dakle, jedna od temeljnih pitanja u gradu su promet i otpad. Nekakva komunalna pitanja da bi građani mogli normalno živjet."

Što se tiče otpada, Kolarić kaže kako se zalažu za jedan centar, na jednoj lokaciji na kojoj bi se upravljalo otpadom. Smatra da bi to trebalo biti u Resniku. Iako postoje svijetli primjeri iz Europe gdje su takvi centri napravljeni u gradu bez štetnih posljedica za stanovnike, Kolarić kaže kako mu je jasan otpor dijela građana.

"Kada se energana, koja nije spalionica nego se u njoj otpad obrađuje termički, napravi po PS-u... Dakle, to u Europi bude u centru grada, imate gore na njoj i travnjak i to sve bude uklopljeno i to apsolutno može biti sigurno, ali razumijem da građani mogu biti zabrinuti kada kod nas vide afere u kojima se novac potroši ovako i onako. Ako se to dobro napravi, nemam ništa protiv da i ja živim pokraj centra za upravljanje otpadom."

Iznimno visoke cijene najma i kupovine stana u Zagrebu donijele su novi udar životnom standardu mnogih građana. Na rast cijena, kaže Kolarić, utjecao je i potres jer ljudi su se iselili iz centra pa je porasla potražnja za stanovima van gradskog središta. Dodaje kako je Gradska skupština jučer donijela odluku prema kojoj bi dodjela gradskih stanova trebala biti pravednija umjesto da, kako se moglo čuti, u njima žive građani koji si sa svojim primanjima realno mogu priuštiti privatni najam stana. Čini se kako bi u SDP-u mogli pokušati revitalizirati ideju 'Zagreba na Savi'.

"Sjećate se onog (projekta) Zagreb na Savi. Kada bi se Sava stavila u korito tu bi se dobile enormni kvadratni kilometri građevinskog zemljišta što bi smanjilo cijenu gradnje. Zagreb je sad relativno ograničen. Ima prostor koji ima za gradnju."

Dobivanjem novih građevinskih zemljišta bi se, smatra Kolarić, mogla sniziti cijena stanovanja. Proteklih par desetljeća u Zagrebu su se gradile brojne stambene zgrade, ali bez kvalitetnog urbanog planiranja. Kolarić ističe kako se ne mogu graditi samo stambeni objekti bez...

"(...) Osiguranih parkinga, bez osiguranog vrtića, škole, infrastrukture, doma zdravlja. Kod nas se događa da netko izgradi zgradu i nastane pritisak tih novih stanara. Naravno, da su jako ljuti i frustrirani jer nema nigdje ništa, ali to je trebalo unaprijed biti uplanirano." Dodaje kako će izmjene urbanističkih planova ići upravo u tom smjeru. Vrtići bi, dodaje, trebali imati mogućnost rada i 24 sata dnevno s obzirom na radno vrijeme roditelja ovisno o njihovim zanimanjima. Razgovarali smo i o ukidanju prireza koje je Vlada najavila od iduće godine.

"Vlada pomaže kao Superhik tako da nekome drugome uzmu i onda daju vama. Dakle, Vlada nije uzela novac kojim ona raspolaže nego je uzela novac gradovima i onda daje građanima, a "zločesti" gradonačelnici im to uzimaju. To je jedan pamflet HDZ-a. Od četiri velika grada, u tri ne sudjeluju u vlasti i naravno da HDZ cilja kako oslabiti te gradonačelnike."

Komentirao je Kolarić i nelogičnosti u prekrajanju izbornih jedinica, a u svojstvu ravnatelja NZJZ dr. Andrija Štampar pitali smo ga i o hripavcu koji se proširio Splitom jer dio roditelja nije želio cijepiti svoju djecu. Cijeli razgovor možete poslušati na web stranici Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam