Menu

Škrobot za MS: Zalažemo se za samostalnim donošenjem odluka o investicijama, da ne ovisimo o Zagrebu

ZAGREB - Grad Samobor nimalo ne zaostaje u turističkim zbivanjima nudeći brojna zanimljiva događanja za Samoborce i sve posjetitelje. O turizmu toga grada i ostalim zanimljivostima koje ovaj grad nudi razgovarali smo u Intervjuu Media servisa s gradonačelnicom Samobora Petrom Škrobot.

Osim turističkih zbivanja, Grad Samobor intenzivno radi na rješavanju problema nedostatnog broja mjesta u gradskim dječjim vrtićima. Uskoro kreće izgradnja novog vrtića i dogradnju još jednog objekta, a u planu je izgradnja trećeg vrtića čime bi osigurali 156 novih mjesta, najavila je Škrobot.

"Puno se bavimo predškolskim odgojem i obrazovanjem i izrazito puno ulažemo u to segmentu, smatramo to izrazito bitnim. S obzirom na situaciju drago nam je da nam raste broj djece što je izuzetno pozitivno, ali to nam stvara neke izazove pred nas i moramo dosta investirati u tom smislu kako bismo im osigurali adekvatne uvjete."

Za djecu koja su ostala bez mjesta u gradskim vrtićima, Grad sufinancira iznos u privatnim vrtićima, kao i obrte za čuvanje djece, naglasila je Škrobot. Osim na odgojnim ustanovama, Samobor počiva i na gospodarstvu. Proglašen je najboljim gradom za gospodarstvo, istaknula je.

"Naša tradicija je poduzetništvo i obrtništvo, godinama smo najjači u tom segmentu. U tom smjeru želimo biti i dalje podrška poduzetnicima i obrtnicima. Išli smo u neka rasterećenja, smanjenje komunalne naknade i doprinosa za određene industrije kako bismo motivirali poduzetnike i potakli neke investicijske cikluse. Vidimo da to već ima neke pozitivne efekte."

U Samoboru se gradi najveći i najmoderniji distributivno-logistički centar u Hrvatskoj - RC zona u Bobovici. Ponosni su, ističe Škrobot, to je prvi takav centar jer se ide u smjeru zelenog i održivog te će imati komponente od solarnih panela do zelene fasade. Samobor ima veliku ponudu brojnih događanja, među ostalim je i netom završena manifestacija "Ljeto u Samoboru", ali s tim ne staju, već kontinuirano planiraju razna događanja, napominje naša sugovornica.

"Sada nas čekaju razne edukativne radionice, razmišljamo o ljetnim mjesecima. Djeca nemaju škole pa da im ne bude dosadno provest će određeni dio ljeta na moru, ali kad se vrate u grad da imaju sadržaje i aktivnosti u koje se mogu uključivati i to nam je sad primarni cilj."

Osim što puno rade u svome gradu, surađuju i s ostalim susjednim gradovima. U suradnji s gradonačelnicima Svete Nedelje, Jaske, Klinča Sela i Žumberka, Škrobot se zalaže za zajedničkim upravljanjem vodoopskrbom. Budući da Samobor nema uvjete za samostalno uslužno područje, već funkcionira u sklopu Grada Zagreba, to im stvara problem, navela je Škrobot. Cilj im je, navodi, samostalno donositi odluke o investicijama, cijeni vode, cijeni priključaka.

"Grad Zagreb ima dovoljno svojih problema za sebe i još u takav sustav staviti sve ove gradove i općine. Brine nas samooperativno funkcioniranje na terenu. Imamo slučaj da nam neke investicije stoje jer ne možemo dobiti nove cijevi za vodu, ne može ići novi vododovod. U Samoboru je vododovod iz 1913. godine, mi smo dobili sredstva za saniranje odvodnje uz Fondova EU-a i to smo odradili. Imamo projekt za prometnicu da novu prometnicu izradimo koja je u izrazito lošem stanju i sad bismo tu trebali staviti cijevi iz 1913."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam