Menu

33 milijuna eura bespovratnih sredstava za kulturne i kreativne industrije, natječaj počinje 1. travnja

ZAGREB - Od 1. travnja do 31. svibnja traje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za Poziv 'Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija'. Riječ je o Pozivu vrijednom 33 milijuna eura, a za sredstva se mogu prijaviti fizičke i pravne osobe u djelatnostima umjetničkog stvaralaštva, arhitekture, filma, izdavaštva, elektroničkih medija, muzeja, knjižnica, glazbe i drugih sektora unutar kulturnih i kreativnih industrija.
Predsjednica Udruge HUP EUPRO Natalija Želinska za Media servis je istaknula da je cilj digitalizirati i unaprijediti procese stvaralaštva.

"Imamo dvije grupe. Potpore u grupi B su od 400 do skoro milijun eura. Kroz grupu A imamo manje potpore i manje prijavitelja, tu su, osim trgovačkih društava i obrtnika, uključeni samostalni umjetnici te su zbog toga potpore manje - od 15 do 300 tisuća eura. Te potpore možete namijeniti za ulaganje u nematerijalnu i materijalnu imovinu sa svrhom digitalizacije određenih procesa u tom kulturnom stvaralaštvu."

Poziv obuhvaća 11 kriterija kroz koje se može osvojiti 100 bodova te četiri procesa - stvaralaštvo, produkciju, plasman i distribuciju, a za najveći broj bodova barem tri procesa moraju biti ispunjena. Bitno je da se projektom poveća kvaliteta i konkurentnost te povećaju prihodi, a aktivnosti se usklade s troškovima. Zelinska je pozvala Ministarstvo kulture i medija na suradnju zbog pojedinih nejasnoća u Pozivu.

"Došlo je do najava da će se ipak neke odredbe natječaja izmijeniti. To je prirodno zato što se, kada se raspiše natječaj i kada struka dođe do izričaja, uspostavi da postoje neke stvari koje nisu najbolje definirane u odnosu na potrebe te struke. Mi smo tu kao HUP EUPRO upravo takva strukovna organizacija koja nadležnim, upravljačkim tijelima šalje određene informacije što možda nije najbolje u skladu s potrebama na terenu, što se pokazalo već sada. Ima već puno prigovora i komentara u odnosu na kriterije."

Plan je da će se Pozivom financirati između 300 i 400 projekata. Materijalni troškovi obuhvaćaju nabavu, instalaciju i puštanje u rad digitalnih alata, opreme, strojeva, radove preuređenja i opremanja zgrade ili prostora u kojima će se provoditi projektne aktivnosti, dok nematerijalni patente, autorska prava, licencije, znanja, softvere, ostale tehnologije potrebne za provedbu projekta kao i plaće osoblja na provedbi projekta. Dodajmo da se financirati mogu i usluge vanjskih stručnjaka za izradu projektno-tehničke dokumentacije i pripremu projektnog prijedloga.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam