Menu

Filipović za MS: Oko 30 posto poskupljenja neopravdano, zatražili smo cjenike od najvećih trgovačkih lanaca za objavu

ZAGREB - U prvom ovogodišnjem Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Dan uoči isteka roka kojeg je premijer dao svima onima koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, otkrio nam je kakvo je stanje na terenu i što Vlada priprema za sutra kao sankcije. S Filipovićem je razgovarala Andrea Marić.
Iako kaže da nisu svi podaci inspekcijskih nadzora obrađeni, otkrio nam je kakvo je stanje zatečeno na terenu otkako je Vlada usvojila Zaključak kojim su zatražili sve poslovne subjekte da vrate cijene na razinu prije uvođenja eura.

''Iz trenutno dostupnih podataka može se vidjeti da su inspektori od prošlog tjedna i zaključka Vlade išli u 600-tinjak nadzora i da je za nešto manje od 30 posto utvrđeno neopravdanih podizanja cijena. Iz toga se može vidjeti da je dio poslovnih subjekata vratio cijena na 31. prosinca''. I dalje tvrdi da nije bilo porasta ulaznih troškova za jedan vikend i da primjerice rast cijene energenata ne može biti opravdan razlog za poskupljenja.

"Inspektorat je utvrdio da je bilo dizanja cijena što se tiče prehrambenih proizvoda od 6 do 20 posto, pekarskih proizvoda isto tako, došlo je do podizanja cijena u uslužnim djelatnostima. Prema tome nisu preko noći nikome skočili inputi i u ovim trenucima se važno i društveno odgovorno ponašati i misliti na naše građane''. Ako svi i vrate cijene kakve su bile 31. prosinca, što ih sprječava da nastave s dizanjem cijena za mjesec-dva, baš kao što su proteklih godinu i pol konstantno dizali? Filipović na to kaže:

"Bilo je onih koji su već najavljivali da će od 1. veljače poskupljivati cijene svojih proizvoda i usluga, međutim svi su oni sada, nakon poruka koje su dobili iz Vlade, reterirali''.

Na pitanje jesu li ova poskupljenja veliki neuspjeh Vlade koja je mjesecima najavljivala samo pozitivne strane ulaska u eurozonu, što je bio i strateški cilj, tvrdila da neće doći do značajnih poskupljenja, a da smo sada u situaciji da Hrvatski odlaze u Sloveniju u nabavku, ministar odgovara:

"Ali i u situaciji smo primjerice da Mađari dolaze kod nas točiti gorivo. Poskupljenja su išla kontinuirano, dijelom kad je došlo do ruske agresije na Ukrajinu došlo je do skoka cijena energenata i tada su trgovci mogli govoriti o nekakvom povećanju cijena, ne samo trgovci nego i proizvođači u cijelom tom lancu. Međutim, nakon intervencija Vlade važno je da svi poslovni subjekti shvate u kojem trenutku živimo, da misle na hrvatske građane''.

Što se tiče sutrašnjeg dana do kada je premijer dao rok svima koji su neopravdano podignuli cijene da ih vrate ili kreću sankcije, Filipović je ponovio da se razmatra ili zamrzavanje cijena šireg broja proizvoda ili ukidanje subvencija. Upitan zašto se bježi od crnih lista, odgovorio je da su poslali dopis prema 10 najvećih trgovačkih lanaca da im dostave cjenike za 80-ak proizvoda za cijelu prošlu godinu.

''I da nam kontinuirano krenu dostavljati svaka dva tjedna cjenike koje ćemo staviti na internet i omogućit ćemo svim našim građanima da na jednom mjestu mogu vidjeti kretanje cijena u najvećim trgovačkim lancima. Neću reći da je to crna lista, međutim ako građani mogu na jednom mjestu vidjeti i napraviti komparaciju, može se to u tom kontekstu promatrati''.

Što se tiče smjene ministar graditeljstva Ivana Paladine i ministrice EU fondova Nataše Tramišak, Filipović ističe da je premijer taj koji bira svoj tim, a o njihovim nasljednicima kaže:

''Vjerujem i da će gospodin Bačić i gospodin Erlić pridonijeti još boljem radu Vlade, posebno kada govorimo o gospodinu Bačiću koji je čovjek velikog i političkog iskustva i znanja. Vjerujem da će biti važan faktor da se ubrza proces obnove. On je čovjek koji ima jednu političku težinu, što je važno u ovim procesima, a naravno ima jedno ogromno iskustvo jer je on već bio ministar''.

Tramišak je jučer istaknula da nije dobila od premijera adekvatan argument zašto je smjenjuje, a pritom je dala i znakovitu izjavu da je HDZ preživio smjene ministara, ali i premijera. Na pitanje jesu to doživjeli kao prijetnju s osječke fronte stranke, odgovorio je:

''Hrvatska demokratska zajednica i Vlada čine sve da bi cijela naša zemlja lakše prebrodila ovu krizu. Nije lako funkcionirati u ovim uvjetima. Imamo situaciju s energentima koja je izazovna i koju smo uspješno riješili, riješit ćemo i ova poskupljenja, ubrzat ćemo i proces obnove. Prema tome, idemo jedinstveno naprijed kao što je to bilo sve do sada''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam