Menu

Obuljen Koržinek za MS: Očekuje nas teško razdoblje, svi dijelovi gospodarstva će biti dotaknuti

ZAGREB - Prije točno 19. godina Media servis je počeo s radom kao prva radijska informativna agencija. Tim povodom u Intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek s kojom smo prošli teme od uloge medija u krizama poput rata u Ukrajini, budućnosti radija, ali i neke političke aktualnosti. Intervju je vodila Andrea Marić.
Ministrica Obuljen Koržinek uputila je čestitku Media servisu povodom 19. obljetnice početka emitiranja.

"Željela bih vam čestitati, pogotovo svim novinarima, suradnicima i svima onima koji su oblikovati program u proteklih 19 godina''.

Potom se osvrnula na glavnu temu u svijetu - rusku invaziju na Ukrajinu. Iz perspektive medija ministrica kaže da su ratovi kroz povijest počinjali agresivnom i angažiranom propagandom, a takva je situacija i danas s ruske strane kontroliranih medija. Smatra da je ipak danas građanima teže razaznati lažne vijesti, zbog toga smatra da je bila dobra odluka Europske unije da na svom području zabrani emitiranje Russia Today i Sputnika.

''Nažalost u ovom trenutku u Rusiji gotovo da nema neovisnih medija i najčešće prenošenjem njihovih vijesti i mi bismo širili propagandu'', rekla je ministrica.

"Nije cenzura ako imate državno sponzorirane medije koji su upregnuti kako bi širili lažne vijesti i opravdavali propagandu i plasirali brojne lažne vijesti. Onda je to potpuno legitimna aktivnost koja čuva i naše demokratske poretke i vrednote, ali i pomaže da se svi zajedno suprotstavimo toj agresiji''.

Ruska invazija na Ukrajinu imat će negativne posljedice na globalno gospodarstvo, time i na hrvatsko pa i na kreativne i kulturne industrije, koje su bile najpogođenije u pandemiji koronavirusa.

 "Vide svi naši građani da je jedna od izravnih posljedica ovog rata globalna kriza kada govorimo o cijenama energenata i isto tako potencijalno ozbiljna kriza što se tiče hrane. Očekuje nas sigurno jedno vrlo teško i izazovno razdoblje i u tom smislu teško je zamisliti neki dio gospodarstva koji neće biti dotaknut. Tako da ćemo pratiti i učinke ove krize i u cjelini svih mjera koje Vlada bude donosila pronaći način da pomognemo i ovom sektoru ako bude posebno pogođen''.

Budući da je baš ova industrija bila najpogođenija u pandemiji, Obuljen Koržinek nam je rekla da kroz nekoliko dana možemo očekivati i popuštanje epidemioloških mjera za event industriju. Na pitanje razgovara li se, primjerice, o produžavanju radnog vremena noćnih klubova, odgovorila je:

"To će se još vidjeti, ne bih u taj dio ulazila jer nije u dijelu kulture, nego ugostiteljstva. Što se tiče industrije kulturnih događaja, ići će se na moguće organiziranje s puno većim brojem ljudi, a vjerojatno zadnja mjera od koje će se odstupati bit će maske''.

 

Konkretno za radio, istaknula je da se pokazalo da ima svoju budućnost.

''Meni je drago da se pokazalo, unatoč katastrofičarima, da je radio mediji koji ne samo da je uspio u svim dosadašnjim promjenama opstati, nego zaista ima potencijal razvoja. Ne gubi publiku i ono što je jako zanimljivo, kad gledate istraživanja o povjerenju u medije, radio je možda najstabilniji u totalu kada pitate građane u koji mediji imaju povjerenje''.

Tvrdi da je radio ostao najvjerniji, najvrijedniji i najažurniji kanal informiranja. Već se kroz novi Zakon o elektroničkim medijima krenulo u liberalizaciju medijskog tržišta, a ministrica najavljuje da će u tom smjeru i nastaviti.

Dotaknuli smo se i političke scene u Hrvatskoj. Jučer je Sabor izglasao novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina. Ministrica kaže da ga je tek upoznala na jučerašnjoj sjednici Vlade.

"Mislim da ima vrlo zanimljiv životopis i stekao je iskustva u različitim područjima''.

- Jeste li Vi stekli dojam da je on ruski igrač, što smo cijeli jučerašnji dan slušali?

''To je smiješno''.

 Kada su u pitanju pozicije ministra Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, Obuljen Koržinek kaže da je nužno imati povjerenja u institucije i poštovati pravo presumpcije nevinosti.

"Činjenica da se nekoga spominje u istražnim postupcima ništa ne znači dok se ne pokrenu sudski sporovi, a i onda svatko ima pravo i mogućnost dokazati svoju nevinost. Mi smo nažalost u Hrvatskoj svjedočili cijelom nizu medijski eksponiranih slučajeva u koje su bili uključeni i ljudi iz politike, koji su nakon sedam, osam ili devet godina pravomoćno oslobođeni. Međutim i njihovi životi i životi njihovih obitelji su zaista uništeni''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam