Menu

Obuljen Koržinek za MS: Za tjedan ili dva krediti za poduzetnike u kulturi

ZAGREB - Ministarstvo kulture osiguralo je 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u području kulturnih i kreativnih industrija, uslijed epidemije koronavirusa. U razgovoru za Media servis resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek objasnila je o čemu je točno riječ.

"Ovo je zapravo prvi put da ćemo imati mogućnost da se poduzetnici u kulturnim i kreativnim industrijama jave putem HAMAG-BICRO-a za kredite koji će imati nisku kamatnu stopu do maksimalno 2 posto, mi očekujemo da će to biti manje, koji će imati određeni poček i za koje će garantirati država."

Program potpora je notificiran prošli tjedan u Bruxellesu, dakle ta je državna mjera odobrena, a kada će stupiti na snagu?

"Mi sad pripremamo odluku za Vladu i nakon što stupi na snagu, objavit ćemo te upute koje pripremamo s HAMAG-BICRO-om i otvorit će se mogućnost kreditiranja, očekujem ili ovaj ili sljedeći tjedan. Odluka Komisije je bila prošli tjedan kao i sve odluke koje se tiču pomoći gospodarstvenicima zbog krize koronavirusom, donosimo ih u najkraćem mogućem roku."

Ovaj program je isključivo namijenjen za sve poduzetnike, odnosno tvrtke. Ministrica je nabrojala koga sve ubrajaju.

"On će se odnositi na sve poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, uključujući i medijski sektor, producente, glazbene producente, dizajnere, arhitekte."

Što se tiče resora kulture, ponovila je da su mjere pomoći podijelili u dvije faze - neposrednu pomoć u trenutku zatvaranja i podršku strategiji ponovnog pokretanja kulturnih aktivnosti.

"Trudimo se smanjiti obveze i na takav način olakšati poslovanje, a s druge strane ciljanim programima pomoći poduprijeti pokretanje kulturnih aktivnosti. Što se tiče samih umjetnika, uz ove izravne potpore, mi smo ubrzano preprogramirali najveći dio festivala i manifestacija na način da oni maksimalno angažiraju hrvatske umjetnike."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam