Menu

Grlić Radman ekskluzivno za MS: ‘Najoštrije smo osudili podizanje spomenika u Trstu‘

ZAGREB - Oštra osuda podizanja spomenika talijanskom okupatoru u Trstu, komentar na srbijanske izjave o reviziji povijesti u Hrvatskoj, ali i na izjave Milorada Pupovca i pismo predsjednice Grabar Kitarović kao i na nakanu Mire Kovača da zauzme čelo HDZ-a, sve to smo dobili od ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana u ekskluzivnom Intervjuu tjedna Media servisa. Andrea Barać je od ministra zatražila i više informacija o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a, kao i što će konkretno Dubravka Šuica raditi kao potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju.

 

Grad Trst je odlučio podignuti spomenik Gabrieleu D‘Annunziju, Talijanu koji je upravo na današnji dan prije sto godina okupirao Rijeku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah je reagiralo diplomatskom notom, kojim su, kaže Grlić Radman:

 

 

 

"Najoštrije smo osudili takav čin, bio je i talijanski veleposlanik koji se na neki način ispričao. Hrvatska policija je pravodobno reagirala na postavljanje zastava Kraljevine Italije, one okupatorske i privela je izgrednike", rekao je Grlić Radman.

 

 

Dodao je da se ovdje radi o primjeru koji nije državna politika, nego politika lokalnih vlasti u Trstu.

 

 

 

"To su ideologije koje su poražene i koje su uvele u strahotu 2. Svjetskoga rata. Svi oni koji podržavaju takvu ideologiju nemaju mjesta u ovakvoj Europskoj uniji".

 

 

Kad smo kod susjeda, s druge strane u zategnutim smo odnosima sa Srbijom. Tamošnjem državnom vrhu koji tvrdi da e se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija povijesti, poručio je:

 

 

 

"Kada čovjek sve to čuje onda razmišlja bi li se samo nasmija ili dao neku važnost tome. Ono što čudi je to jedno nerazumijevanje geopolitičkog konteksta od strane Srbije, to je očito nerazumijevanje ili zamjena teza".

 

 

A potom se osvrnuo i na jučerašnji istup SDSS-ovca Milorada Pupovca koji se nije ispričao što je usporedio modernu Hrvatsku s NDH i koji još nije dobio odluku hoće li izaći iz vladajuće koalicije.

 

 

 

"Pa mogu vam reći da su me začudile izjave gospodina Pupovca, koji je ozbiljan političar i mislim da bi se, ako su takve izjave izrečene, mislim da bi svakako bilo potrebno jače ograđivanje od tih izjava".

 

 

Na pitanje je li mu išta sporno u pismu koje je Pupovcu u uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gdje je navela da on na neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Hrvatsku, ministar je odgovorio da ona kao najviši dužnosnik sve radi i govori u interesu građana i u zaštiti institucija zemlje.

 

 

 

"To je ustavna obveza i kao izabrana predsjednica ima pravo, i sve što je rekla, to je apsolutno izjava na koju ona ima pravo u zaštiti nacionalnih interesa i državnih institucija".

 

 

Kada su u pitanju nadolazeći predsjednički izbori, siguran je da će Kolinda Grabar Kitarović osvojiti drugi mandat jer:

 

 

 

"Sve ono što ima Kolinda Grabar-Kitarović to nema niti jedan protukandidat. Dakle, ona ima jednu čistu vertikalu, jednu biografiju koja je toliko impresivna i u vanjskom svijetu".

 

 

A može li Miro Kovač, koji je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, s te pozicije maknuti Andreja Plenkovića:

 

 

 

"Ja sam uvjeren da ne može. Većina članova HDZ-a sigurno podržava predsjednika HDZ-a Andreja Plenković.Vi ste meni postavili pitanje vanjske politike i njegove uloge u vanjskom svijetu i njegovu popularnost u Europskoj uniji, njegov utjecaj, onda sigurno da HDZ nema boljeg predsjednika".

 

 

Dodao je da Plenković dobro vodi Vladu i upravlja zemljom i da sigurno nema kandidata koji bi ga u tome mogao zamijeniti. A Hrvatska je u pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a. Na pitanje kako te pripreme teku i hoćemo li biti spremni za tako važan zadatak, ministar odgovara:

 

 

 

"Upravo jučerašnji dolazak glavnog tajnika Vijeća Europske unije, Jeppea Tranholma-Mikkelsena, potvrdio je i on sam je izrazio uvjerenje kako je Hrvatska spremna i da će proći onako kako ona zaslužuje, jedna ozbiljna i odgovorna zemlja članica kao što je Hrvatska".

 

 

Dubravka Šuica imenovana je potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju. Na pitanje je li Hrvatska podobna zemlja da se bavi tim temama s obzirom na to kako se u vlastitoj bavimo demokracijom i demografijom, Grlić Radman ne dvoji:

 

 

 

"Pa jesmo i to je Hrvatskoj upravo tako. Ako se sjećate kada je Von der Leyen stigla ovdje ona je upravo te riječi izrekla. Zahvalila je i pohvalila je Hrvatsku kao jednu od najvjernijih članica Europske unije".

 

 

Pojavili su se komentari da smo dobili ‘nepostojeći resor‘ u kojem Europska komisija nema ovlasti, pa smo pitali ministra što Šuica konkretno može učiniti.

 

 

 

"Ona može jako puno učiniti kod takvih zemalja. Može poticati tu jednu demografsku obnovu, to jedno područje koje apsolutno ima jako puno prostora za djelovanje".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam