Menu

9. međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2022 u Zadru

ZAGREB/ZADAR - Deveta međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2022 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju - ZNAK, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci i Institut Ruđer Bošković. Konferencija će se održati od 14. do 16. rujna 2022. godine na Sveučilištu u Zadru pod pokroviteljstvom OPERAS konzorcija, OpenAIRE-a, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.
"Ovogodišnja PUBMET2022 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel diskusija, postera i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Teme ovogodišnje konferencije su: redizajn otvorenog pristupa, kako postići veću učinkovitost i djelotvornost u znanstvenoj komunikaciji, pravednost otvorene znanosti, potencijali javnog angažmana u znanosti, vrednovanje kvalitete istraživačkog procesa, rezultata istraživanja i različitih načina objavljivanja. Pierre Mouniere (EHESS, OpenEdition, OPERAS, DOAB, Francuska) i Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), vrsni stručnjaci u području istraživanja znanstvene komunikacije, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, kao i potrebu mijenjanja načina na koji ga ostvarujemo. Juan Pablo Alperin (Scholarly Communications Lab, Sveučilište Simon Fraser, Kanada) diskutirat će o ulozi softvera otvorenog koda u povećanju učinkovitosti u znanstvenoj komunikaciji. Rezultate istraživanja prisutnih prijetnji ostvarivanja jednakosti u implementaciji otvorene znanosti predstavit će nam Thomas Klebel iz Know-Centra, Austrija.

Drugi dan PUBMET2022 konferencije otvorit će Dóra Gaálné Kalydy (Mađarska akademija znanosti, Mađarska) prezentirajući mogućnosti suradnje znanstvenika i javnosti i koristi koje mogu proizaći iz takve suradnje. Jedan od osnovnih ciljeva znanosti je pozitivan utjecaj na društvo i boljitak života građana, a uključivanje javnosti u znanstvena istraživanja svakako može u tome pomoći. Charlotte Wien (Sveučilište Južna Danska, Danska) će u svom izlaganju sukobiti elitističku u samodostatnu kulturu znanstvenika, koju sustavno potiču važeći kriteriji napredovanja, s vrijednostima koje potiče otvorena znanost, a to su dijeljenje rezultata istraživanja, znanost za javnost, promocija znanosti kroz prezentacije, intervjue, izložbe i popularno-znanstvene radove te društveni angažman. Konferenciju će zaključiti panel rasprava „Medijska vidljivost kao pokretač znanstvenog i društvenog utjecaja“ na kojoj će se raspravljati o perspektivama utemeljenim na povjerenju, transparentnosti i etici u komunikaciji između znanstvenika i novinara. U diskusiji će sudjelovati medijski stručnjak, novinari i znanstvenici, a analizirat će se potencijalne aktivnosti i izazovi za medijsku vidljivost znanosti, uloga znanstvenika u javnom komuniciranju i utjecaj njihovog ugleda na ukupnu sliku znanosti u široj javnosti.

​Niz kratkih izlaganja i postera predstavit će nam inicijative i projekte otvorene znanosti te rezultate istraživanja otvorenog pristupa i otvorene znanosti u različitim državama, akademskim zajednicama i ustanovama i na taj način obogatiti zanimljiv program ovogodišnje PUBMET2022 konferencije. Svaka sesija završit će diskusijom poticanom od više od 150 sudionika iz 20 zemalja. Kao i prethodnih godina, u sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica iz područja znanstvene komunikacije."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam