Menu

INA i Grad Zagreb surađuju na uvođenju vodika u javni gradski prijevoz

ZAGREB - INA i Grad Zagreb potpisom Sporazuma o zajedničkoj suradnji formalizirali su partnerski odnos koji traje od 2018. godine na projektu uvođenja vodika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski učinkovita vozila u prometnom sektoru na području Grada Zagreba te poticanju razvoja tržišta vodika u RH. Cilj Grada Zagreba je prebaciti 20 % vozila u javnom gradskom prijevozu na vodik do 2025. godine.
Prenosimo priopćenje.

"Uz potporu Ine, Grad Zagreb je lani uspješno prijavio projekt „Vodik“ na otvoreni poziv Zajedničkog poduzeća Gorive ćelije i vodik (FCH JU - Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking), udruženja koje ima potporu Europske Komisije na uvođenju vodikovih tehnologija u europska gospodarstva. Time je osigurana tehnička pomoć konzultantskih tvrtki Element Energy i Tresors u daljnjem razvoju projekta što u potpunosti financira FCH JU-a.

Napravit će se detaljna analiza postojećeg stanja te sveobuhvatna priprema za uvođenje autobusa na vodik u javni gradski prijevoz što podrazumijeva razradu poslovnog modela te potrebne infrastrukture poput dobave, punionica i spremišta za vodik.

Partner na projektu je i Zagrebački električni tramvaj (ZET) na čijem autobusnom terminalu u Zagrebu je i potpisan Sporazum koji za cilj ima uređenje međusobnih odnosa tijekom razdoblja provedbe projekta.

Ispred Grada Zagreba Sporazum je potpisala Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Gradonačelnika koja obnaša dužnost Gradonačelnika Grada Zagreba i pritom izjavila: "S ponosom mogu reći da, zajedno s našim kolegama i partnerima, radimo na sveobuhvatnoj pripremi uvođenja čistih i održivih tehnologija bez emisija stakleničkih plinova u naš ZET - jednu od ključnih karika zagrebačke infrastrukture. Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija - u potpunosti u skladu sa svim lokalnim i nacionalnim strategijama i odrednicama na temu.", te je podsjetila kako je Grad Zagreb nedavno pokrenuo proces sveobuhvatne revizije i usklađenja svih energetskih i klimatskih politika Grada s nadolazećim Europskim klimatskim zakonom.

U ime Ine Sporazum su potpisali članovi Uprave Darko Markotić te Niko Dalić koji je naglasio: „INA je snažno posvećena očuvanju okoliša i energetskoj tranziciji te kontinuirano ispituje sve isplative poslovne prilike koje nisu nužno dio tradicionalnih djelatnosti, a koje mogu nadograditi postojeći lanac vrijednosti kompanije. Vodik zasigurno može biti jedna od takvih prilika i zato zahvaljujem Gradu Zagrebu i ZET-u što zajedno sa nama postaju pioniri vodikove ekonomije u Hrvatskoj. Vjerujem da će uskoro i drugi gradovi krenuti u smjeru za koji se odlučio Zagreb.“

Projektom će se definirati potrebne investicije za uvođenje vodika u javni gradski prijevoz, a njihovo pokretanje očekuje se narednom razdoblju nakon čega bi se Grad Zagreb trebao pridružiti rijetkim gradovima u Europi poput Aberdeena, Kölna ili Wiesbadena koje su već uveli vodik kao pogonsko gorivo u javnom prijevozu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam