Menu

Povodom Svjetskog dana radija održan 4. HRF s temom digitalnog radija

ZAGREB - Na Svjetski dan radija održan je 4. Hrvatski radijski forum na temu digitalnog radija u Hrvatskoj.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da predstoji usuglašavanje konačnog teksta Zakona o elektroničkim medijima i navela da u ovoj fazi, vezano za digitalni radio, nisu išli u daljnje iskorake. Također se osvrnula na dio u zakonu koji je izazvao najviše pozornosti u javnosti.

''Sva istraživanja dokazuju da je zapravo radio kao mediji najmanje izložen tim negativnim fenomenima, što se tiče lažnih vijesti i što se tiče govora mržnje. U usporedbi s drugim platformama, radio zadržava onu visoku kvalitetu i visoki profesionalni standard'' istaknula je ministrica.Vodeći radijski strateg u Hrvatskoj, osnivač AGI-ja i član HRF-a Ivan Jurić-Kaćunić pozvao je na suradnju oko strateškog dokumenta za razvoj digitalnog radija u Hrvatskoj, i to što prije.

''Ja upućujem svima iskrenu čestitku povodom Svjetskog dana radija uz jednu iskrenu želju da ćemo već od danas početi raditi i surađivati na tom jednom strateškom projektu, a to je digitalni radio u Republici Hrvatskoj. Da budemo čak i bolji od naših prijatelja i naših sugrađana u ostatku Europske unije'' zaključio je Jurić-Kaćunić.

Budućnost radija kao medija je zagarantirana, poručio je ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac.

''Radio se na ovaj način nameće u digitalnoj sferi puno agresivnije i ako se usporede sve mogućnosti kroz internetske platforme, mislim da je radio i dalje medij budućnosti'' rekao je Popovac.

Digitalno i zeleno su preduvjeti za opstanak na tržištu, a vi ste već tu, poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

''Vjerojatno će biti novih zakonskih rješenja da se programi, radio postaje, distribucija vijesti i tako dalje, mijenjaju. Hrvatska udruga poslodavaca u tom pogledu sigurno može pomoći jer želimo i vidimo da je to dobro i potrebno. Da se radio programi što je moguće brže i bolje razvijaju, da idu u korak s onim što danas postoji u svijetu, da emitirate lokalno, ali i da vas se može čuti diljem svijeta '' pozvao je Zorić.

Sve sudionike Foruma pozdravila je i predsjednica Udruge Silvija Londero Šimleša.

''Mnogo se toga dogodilo u pandemijskoj godini, ali možemo reći da smo, kroz iskustva europske radijske industrije, mnogo toga i dobili. U ovoj godini nadamo se, optimistično bi mogli reći i potpunom oporavku tržišta'', poručila je Londero Šimleša.

Prisutnima se putem video poruke iz Bruxellesa obratio i predsjednik Udruženja europskih radija Stefan Möller koji je svim sudionicima HFR-a čestitao Svjetski dan radija.

"Svijet ide naprijed velikim koracima, prema budućnosti, baš kao i radio. Radio se pritom susreće s brojnom konkurencijom. No, vjerujem da je jedna od snaga radija ta, da bez obzira što nije toliko potreban, je vrlo tražen. Lako mu se pristupa, lako se koristi i sadržaj mu je na prvom mjestu. Često znamo reći: sadržaj je King, a distribucija sadržaja je King Kong'' poručio je Möller.

Hrvatski radijski forum tradicionalno je dodijelio priznanje i medaljon "Nikola Tesla" za poseban doprinos identitetu, pluralizmu i razvoju hrvatske radijske industrije koje je ove godine pripalo Vijeću za elektroničke medije. HRF je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji udruge Hrvatski radijski forum, a uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije i medijskog partnera Media servis Globala.

Na 4. HRF-u su sudjelovali i predstavnici Odašiljača i veza, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, kao i nakladnici najslušanijih radijskih postaja u Hrvatskoj.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam