Menu

Nikola Miljenić za MS: Ako uđem u finale mogu osvojiti olimpijsku medalju

ZAGREB - Hrvatska ima prvog olimpijca u plivanju koji će Lijepu našu ovoga ljeta predstavljati u Parizu. Riječ je o plivaču Medveščaka Nikoli Miljeniću koji je olimpijsku A normu dohvatio na mitingu u Rijeci i to u disciplini 100 metara slobodnim načinom. Ugostili smo Nikolu Miljenića u Intervjuu Media servisa, a s 25- godišnjim plivačem razgovarao je Tomislav Pašiček.

Rekord Duje Draganje je pao. Rekord na 100 metara slobodnim načinom kojeg je Draganja postavio davne 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Rimu. "Krivac" za to je plivač zagrebačkog Medveščaka Nikola Miljenić koji je na mitingu u Rijeci 100 metara slobodno preplivao u vremenu 48.13. Draganjin rezultat bio je 48.18.

Osim što je postao novi državni rekorder Miljenić je ispunio A olimpijsku normu te će ovoga ljeta plivati za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Duje je bio moj idol dok sam bio mlađi jer je on tada bio u svojoj najboljoj formi. Ovo je samo dokaz da radim dobar posao i ako dođem u situaciju da srušim rekord svog idola onda je to samo dodatna motivacija za dalje", rekao je na početku Nikola Miljenić i priznao da Draganju ne poznaje i da mu zasad nije čestitao na novom rekordu i plasmanu na Olimpijske igre.

Vratit ćemo se Miljenićevom dječačkom idolu, ali zanimljivo je čuti kakvo mišljenje Miljenić ima o Michaelu Phelpsu, najboljem plivaču svih vremena.

"Moram priznati da nisam tog Phelpsa nikada posebno volio. Ne znam zašto. To što je on postigao je stvarno spektakularno i skidam mu kapu, ali nije me impresionirao. Čak mi je i Srbin Čavić bio draži od Phelpsa", objasnio je Miljenić.

No vratimo se Draganji koji je 2009. godine rekord na 100 metara slobodno postigao u "superbrzim" odijelima, odnosno plivačkim kostimima koji su kasnije ukinuti. Koliko je tim više ovaj Miljenićev rezultat značajniji?

"Sada se pliva na jedan drugačiji način i to je točno. Ne bih špekulirao o tome koliko bi moje vrijeme bilo s kostimom ili bez. Ovo je ogroman značaj jer sama činjenica da se nitko ovom rekordu 15 godina nije ni približio dovoljno govori o tome koliko je taj rekord bio značajan. 2009. godine Svjetska plivačka organizacija zabranila je te kostime jer su shvatili da je više plivao kostim nego plivač", misli Miljenić.

Naravno čestitali su mu svi. Najdraži čestitari dolaze iz obitelji, ali i svom najboljem prijatelju on je rušenjem rekorda čestitao rođendan.

"Nazvao sam ga odmah kada sam ispunio normu i rekao mu evo ti poklon za rođendan i idemo u Pariz. Kako je on bivši plivač nije mogao vjerovati da sam to napravio na 100 metara jer sam cijelo vrijeme "ganjao" normu na pedeset metara. Koliko je njega iznenadilo i mene je".

Sada je Nikoli Miljeniću puno lakše jer zna da će u Parizu nastupati, a može se dogoditi da nastupi i u još jednoj disciplini - 50 metara slobodnim stilom.

"Mogu krenuti s olakšanjem u novi ciklus treniranja. Siguran sam da ću kroz ciklus do Igara pokušati se kvalificirati na OI i na pedeset metara slobodno. U ovom trenutku imam B normu i najbrži rezultat od svih Hrvata. Ako me nitko ne pobijedi, što će biti teško, ne i nemoguće mogao bih imati pravo nastupati i na pedeset metara slobodno".

Do svih dosadašnjih uspjeha stigao je uz dugogodišnjeg trenera Domagoja Zajeca.

"On mi je trener od kada sam upisao plivanje, s nekih osam godina. Bio mi je trener i u plivačkoj školi, pa u kadetima i juniorima. Zajedno smo išli i na prvo europsko juniorsko prvenstvo. Onda sam ja otišao u Ameriku, tada me nije trenirao, ali kada sam se vratio u Medveščak nastavio mi je biti trener".

Miljenićevih 48.13 bi primjerice na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine bilo nedovoljno za ulazak u finale. Naš sugovornik misli da za finale u Parizu neće trebati ići ispod 48 sekundi i da bi ako ponovi 48.13 trebao biti među osam najboljih. Je li onda ako se to dogodi znanstvena fantastika očekivati od njega medalju u Francuskoj?

"Mislim da je to dosta moguće. Jednom kada si u finalu na pedeset ili sto metara sve je moguće. Dosta puta se znalo dogoditi da plivač ili plivačica iz neke rubne staze osvoji medalju. Uvijek ima šanse, ali treba prvo doći u finale. Ako sam u finalu sve je moguće", optimističan je Miljenić.

Žao mu je da hrvatska štafeta u Dohi nije uspjela ostvariti normu za Olimpijske igre, a želja mu je da mu se u Parizu pridruži još neki plivač ili plivačica. No u bazenu neće biti sam ako se primjerice pridruži vaterpolistima jer i svjetski prvaci idu na Olimpijske igre. Naravno, šalimo se, ne vidimo Miljenića kao vaterpolista, ali priznao nam je da je već "koketirao" i s vaterpolom i pričao s izbornikom Ivicom Tuckom.

"Pa da, jednom sam se zezao s njihovim izbornikom da barem plivam za loptu, ali rekao mi je da ipak ne mogu", našalio se Miljenić.

Obožava nogomet i boks. Prati HNL, ali ne želi javno otkriti za koga navija no posebno voli Vatrene i silno je žalostan što radi svojih priprema najvjerotnije neće biti u mogućnosti uživo ih gledati na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

"Obožavam hrvatsku reprezentaciju i htio bih baš otići na neku utakmicu, pogotovo kada je sada ovakvo veliko natjecanje i dok još Luka Modrić igra. Tko zna, možda se i dogodi da odem na put nekoliko dana", zaključio je najbolji hrvatski plivač.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam