Menu

HTZ: Ostvaren rast poslovnih putovanja u Europi od 38 posto u odnosu na lani

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica ove je godine potpisala sporazum o suradnji na provedbi posebnog istraživanja „Portrait of European Meeting & Convention Travel“, čime se Hrvatska našla među sedam zemalja koje sudjeluju u prikupljanju i obradi najnovijih trendova i pokazatelja u segmentu poslovnog, odnosno MICE turizma Europe. U izradi izvješća sudjeluje kongresna burza IMEX i agencija MMGY Global, a objavljeni su rezultati prvog kruga istraživanja koje se provodilo tijekom svibnja i lipnja, dok je početak drugog kruga istraživanja predviđen za rujan ove godine.
Rezultati prvog kruga istraživanja pokazuju kako je 2023. nadprosječno dobra godina u smislu ostvarenih međunarodnih poslovnih skupova i kongresa s ostvarenim povećanjem od 38 posto u odnosu na prošlu godinu. Podaci također pokazuju kako se nakon pandemije na velika vrata vraćaju osobni sastanci, dok su virtualni i hibridni sastanci i dalje zastupljeni, ali uz primjetno smanjenje njihove popularnosti.

Kada govorimo o Hrvatskoj, naša se zemlja nalazi među top 15 europskih destinacija u kojima organizatori poslovnih skupova i kongresa u slijedeće dvije godine planiraju organizirati poslovni skup. Hrvatska se nalazi u probranom društvu najpopularnijih MICE destinacija kao što su Njemačka, Španjolska, Italija, Portugal, Francuska, Austrija, Švicarska i dr., dok su se iza 15 najpopularnijih destinacija smjestile zemlje kao što su Poljska, Švedska, Mađarska, Norveška, Finska i dr.

''Sudjelovanje Hrvatske u provedbi ovog istraživanja daje nam detaljan uvid u stanje i trendove poslovnih putovanja na europskoj razini, odnosno imamo pristup vrijednim pokazateljima vezanim uz formate sastanaka te najtraženija mjesta i lokacije njihova održavanja. Ovime možemo mjeriti i utjecaj povezivanja odmorišnih i poslovnih putovanja, koja u kombinaciji značajno doprinose daljnjem razvoju ovog segmenta ponude, njegove ekonomičnosti, kvalitete i održivosti'', poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Vrlo zanimljiv pokazatelj iz istraživanja je opći dojam o destinaciji, koji je ocijenjen kao najznačajniji faktor prilikom odabira lokacije održavanja poslovnog skupa, a tu su i drugi važni faktori poput prometne povezanosti, udaljenosti lokacija unutar destinacije, sigurnost boravka u destinaciji, troškovi organizacije skupova i dr. Glavni zaključci iz prvog dijela istraživanja dostupni na mrežnim stranicama agencije MMGY Global.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam