Menu

INA postala proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora

ZAGREB - Svečanim puštanjem u probni rad solarne elektrane Virje INA postaje komercijalni proizvođač električne energije i potvrđuje predanost tranziciji prema obnovljivim izvorima energije. Otvorenju solarne elektrane prisustvovali su dužnosnici regionalne i lokalne uprave, predstavnici KONČARA, HEP-a te Nadzorni odbor i Uprava Ine. Priopćenje pročitajte u nastavku.

"Inina solarna elektrana Virje druga je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, instalirane snage 10,2 MW, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh. Kada se u sljedećim mjesecima u rad pusti i druga solarna elektrana koju INA gradi, SE Sisak, INA će u elektroenergetsku mrežu godišnje isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno dovoljno za prosječnu godišnju potrošnju gradova poput Makarske ili Jastrebarskog.

„Puštanjem u rad prve naše solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja. INA ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije. Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. INA može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo”, izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren poručio je: „Koprivničko-križevačka županija podržava investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije, te čestitamo tvrtki INA na ovom povijesnom koraku proizvodnje električne energije, kao i Općini Virje koja ima drugu najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Važno je istaknuti uspješnu suradnju općine, županije i tvrtke INA dugu više od 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i standard života mještana, a time i na razvoj cijele županije. Svima uključenima želim mnogo uspjeha u radu.”

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka KONČAR - Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena KONČAREVA oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje. Ista tvrtka gradi i Ininu solarnu elektranu u Sisku. „Ovaj uspjeh još je jedan dokaz KONČAREVIH kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja, uključujući našu platformu PROZA NET, okosnicu digitalizacije postrojenja. Zahvaljujem našim partnerima iz Ine što su to prepoznali i poklonili nam povjerenje, čime su nam omogućili da zajednički osiguramo vrijedne nove reference za daljnji razvoj ovog važnog poslovnog segmenta, značajnog za uspješnu provedbu zelene tranzicije”, poručio je predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak.

Inin iskorak u obnovljive izvore energije dio je razvojnih smjernica kompanije koje su usklađene i sa strategijom MOL Grupe „Shape Tomorrow 2030+”, u kojoj INA ima važnu ulogu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam