Menu

Počinju nove akcije pošumljavanja u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING

ZAGREB - U Zagrebu je danas podjelom Certifikata partnerima i Povelja pokroviteljima započela nova sezona projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog i regionalnog programa simbolične i neposredne nadoknade emisija CO2 koji firmama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima omogućuje da sadnjom stabala kompenziraju dio proizvedenog ugljičnog dioksida i tako smanje negativan utjecaj na klimu. Priopćenje Saveza izviđača Hrvatske prenosimo u cijelosti.
"Projekt su prije godinu i pol dana pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatske šume, a do sada su se projektu priključili brojni novi partneri i pokrovitelji. Upravo to je omogućilo da do sada posade više od 75,000 novih sadnica koje su, u suradnji s Hrvatskim šumama, sađene na 10 lokacija u 42 akcije pošumljavanja. U tim je akcijama do sada sudjelovalo više od 3,750 volontera, simbolički nazvanih Šumoborci. Sadnja stabala nije jedini cilj akcije već je to i edukacija djece i mladih te je kroz edukativne aktivnosti o klimatskoj krizi i učincima klimatskih promjena održano već 50 radionica u 24 osnovne i srednje škole.

„Svaki novi početak sezone akcija pošumljavanja odlična je prilika da okupimo sve naše partnere i pokrovitelje, zajedno prezentiramo što smo do sada napravili te najavimo buduće aktivnosti. Ove godine krećemo dalje, još više i jače jer našim šumama, prirodi, ali i planeti nužna je pomoć svih nas. Stoga mi je izuzetno drago što se projektu stalno priključuju nove snage - novi volonteri, novi partneri i pokrovitelji. Ono što me još više raduje je što je interes škola, učenika i nastavnika svakim danom sve veći te stalno uključujemo nove u projekt. Samo zajedničkim djelovanjem imamo šanse popraviti stvari.“ - zaključio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator projekta prilikom podjele Certifikata partnerima i Povelja pokroviteljima.

Jedan od suorganizatora ovog projekta je i agencija HEARTH, prva hrvatska i regionalna agencija koja se isključivo bavi neprofitnim projektima društveno odgovornog poslovanja. Njezin direktor Igor Mladinović ovom je prigodom istaknuo: „Mi u HEARTHU smo ponosni na ovaj projekt jer omogućuje tvrtkama, ali i ostalim zainteresiranima da ulažu u zaštitu okoliša i prirode, ali i da svojim primjerom, osobno sudjelujući u akcijama pošumljavanja, aktivno rade na smanjenju svog ugljičnog otiska te time i osobno preuzmu svoju odgovornost u zaštiti svoje okoline i planeta. Ekipa iz HEARTHA je sa Savezom izviđača Hrvatske i brojnim partnerima prvo pokrenula projekt Boranka, koji je danas najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, a sada s projektom CO2MPENSATING BY PLANTING nastavljamo s akcijama pošumljavanja šumskih područja koja su direktno ugrožena djelovanjem klimatskih promjena.“

Da šumama u čitavoj Europi pa tako i u Hrvatskoj klimatske promjene čine velike štete naglašavaju i u Hrvatskim šumama, koje su jedan od suorganizatora ovog projekta. „Hrvatska je sretna jer gotovo polovicu kopnenih površina čine šume i šumski nasadi, međutim tim šumama treba pomoć. Koliko god su šume naš jedini pouzdani saveznik u borbi protiv klimatskih promjena, toliko su i one same ugrožene. Trudimo se, tražimo rješenje, surađujemo sa znanstvenim institucijama i nadamo se kako ćemo neko rješenje naći. Problema ima, ali ne predajemo se, borimo se i na tome veliko hvala Savezu izviđača Hrvatske, HEARTH-u i Šumoborcima“ - izjavila je Ana Juričić Musa, glasnogovornica Hrvatskih šuma.

Institucionalna podrška projektu CO2MPENSATING BY PLANTING izrazito je bitno, a pogotovo kada dolazi iz Europskih institucija. „Akcije pošumljavanja smatramo iznimno važnim u trenutnim borbama protiv klimatskih promjena i u tome su akcije naših izviđača zajedno s partnerima iznimno bitne. Prvo je krenula Boranka, a onda i ostale vrijedne akcije koje podržavamo. Boranka je bila pod posebnim pokroviteljstvom našeg bivšeg predsjednika Davida Sassolia. Naša priznanja ne prestaju, 2020. godine izviđači su dobili nagradu Europski građanin godine koju dodjeljuje Europski parlament. Hvala vam na svemu što radite za nas i za naše društvo i okoliš.“ - izjavila je prilikom današnjih dodjela Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U ime Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, pokrovitelja projekta, okupljene je pozdravila Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva: „Europa je zadala visoke ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, neke od njih apsolutno moramo ispuniti - do 2030. godine za 55% smanjiti emisiju stakleničkih plinova u odnosu na razinu iz 1999. godine i jedan još ambiciozniji da do 2030. godine posadimo još tri milijarde stabala diljem EU.

Ovim putem se zahvaljujem onima koji to rade udarnički, hvala na 75 000 zasađenih stabala i želim da što više kompenzirate sađenjem i da ovaj projekt traje što dulje.“ Jedan on najnovijih partnera i pokrovitelja projekta je Veleposlanstvo Kanade čiji je veleposlanik, gospodin Alan Bowman osobno sudjelovao na današnjoj dodjeli i na otvaranju početka nove sezone akcija pošumljavanja. Tom je prigodom izjavio: „Želim poslati tri poruke. Prvo, jako je važno ovo što radimo, posebice što su zadnji globalni statistički pokazatelji dosta loši i utjecaj klimatskih promjena se pojačava, a ne smanjuje. Hvala vam što dajete svoj doprinos ovoj borbi. Drugo, zahvaljujem se na konkretnim pokazateljima što i koliko je učinjeno te koliko je CO2 kompenzirano te ono što je jednako važno što pri tome povezujete zajednicu. Za kraj, želim naglasiti kako i EU i Kanada pokazuju odlučno vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena i nadam se kako zajedničkim snagama možemo uspjeti u tome.“

Nakon pozdravnih govora, organizatori su podijelili Certifikate o sudjelovanju partnerima i pokroviteljima projekta te najavili nove akcije pošumljavanja koje kreću već od ove subote u Makarskoj te se nastavljaju tokom ožujka i travnja na širem karlovačkom području. Nova sezona pošumljavanja nakon toga kreće s početkom studenog i nastavlja se sve do kraja godine, odnosno dokle god to dopuštaju vremenski uvjeti."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam