Menu

HUP: Od jučer omogućene neoporezive potpore radnicima pogođenima posljedicama potresa

ZAGREB - Od jučer su omogućene neoporezive potpore radnicima koji su pretrpjeli štetu u potresu, stoji u priopćenju HUP-a koje prenosimo u cijelosti.
"Nastavno na dopis HUP-a prema Vladi RH od 30. prosinca 2020. godine, u kojem između ostalog tražimo privremeni prestanak obračuna i plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa, obavještavamo vas kako je isto omogućeno od jučer od trenutka kada je Vlada RH proglasila katastrofu na području pogođenim potresom, čime je usvojen ovaj HUP-ov zahtjev.

Podsjećamo kako je člankom 4. stavkom 4. Pravilnika o porezu na dohodak, u relevantnom dijelu, propisano da se potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elementarnih nepogoda koje poslodavac isplaćuje radniku ne smatraju primitkom od kojeg se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada ako se radi o potpori zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe koju je proglasila Vlada RH pod uvjetom da su omogućeni svim radnicima koji su pretrpjeli štetu.

Od jučer poslodavci mogu svim radnicima koji su pretrpjeli štetu isplatiti neoporezive potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe. Uputa je da bi poslodavci trebali u svojim evidencijama osigurati podatke o radnicima kojima su isplatili potporu za štetu pretrpljenu od elementarne nepogode odnosno katastrofe kao i datum isplate i isplaćenom iznosu, budući da u trenutku isplate nisu raspoloživi podaci o konačnoj procjeni štete pod uvjetom da su potpore omogućene na transparentan način svim radnicima koji su štetu pretrpjeli. Iznos potpore ne može biti viši od procijenjene štete."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam