Menu

Hrvoje Turić: ‘Razvili smo sustav nadzora FM odašiljača’

SPLIT - Kreativni konzultant AGI-ja, direktor Radio Dalmacije i predavač na splitskom PMF-u Hrvoje Turić zajedno s multidisciplinarnim timom mjesecima je razvijao sustav za nadzor FM odašiljača koji je nedavno uspješno stavljen u funkciju. Ispričao nam je kako funkcionira i što to znači za slušatelje.
Prije nešto više od godinu dana Turić je odlučio pronaći rješenje koje će olakšati i ubrzati uklanjanje svih potencijalnih problema s odašiljačima.

"FM i dalje je prvi izbor slušatelja u Hrvatskoj, a naš je prioritet osigurati im da bez ikakvih poteškoća slušaju radio i zato moramo brzo reagirati. Ako odmah ustanovimo kvar, odmah možemo i prionuti njegovom rješavanju. Cilj nam je bio svesti na minimum sve moguće probleme s kvalitetom zvuka, smetnje, šumove ili prekid emitiranja, a do kojih može doći zbog problema s FM odašiljačem".

Okupio je stručnjaka različitih profila i zajedničkim snagama iznjedrili su ovaj važan sustav za radijsku industriju. Turić nam laički pojašnjava kako funkcionira.

"Na odašiljač je spojen uređaj koji u slučaju neke greške na odašiljaču šalje o tome poruku na server, a na kojemu je softver koji analizira pristigle podatke. Ovisno o vrsti problema i njegovom obimu, poruka se prosljeđuje pravoj osobi zaduženoj za ispravljanje te vrstu greške i to putem messaging platforme".

Tehničkim službama na radijima ovaj sustav iznimno olakšava posao. "Zahvaljujući ovom sustavu imamo u realnom vremenu informacije o statusu i stanju svakog pojedinog odašiljača, što je bitno jer su oni u pravilu na udaljenim i slabo dostupnim lokacijama, primjerice, na Svetom Juri na Biokovu, Visu".

Sustav je nedavno stavljen u funkciju i, iako se još usavršava, već je opravdao očekivanja.

"Zasad je obuhvaćeno 60-ak odašiljača nekoliko radijskih postaja i redovito stižu izvješća s informacijama koje su nužne za brzi otklon kvara - s podacima o zabilježenim smetnjama, prekidu emitiranja, padu snage, bilo kakvim anomalijama u radu".

Već smo pisali o tome kako slušatelji s pravom ne toleriraju ni najmanje šumove prilikom slušanja omiljenih radijskih postaja, a ovaj sustav jamči da će svaki potencijalni problem biti riješen u najkraćem mogućem roku.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam