Menu

Todorić za MS: Srušit ću Plenkovića, živim u dvorcu, ali nisam bogat

ZAGREB - ‘Zajedno Hrvatska‘ nova je stranka na hrvatskoj političkoj sceni, a njen utemeljitelj i predsjednik Ivica Todorić bio je gost u Intervjuu Media servisa. Osim motiva za politički angažman, očekivanja i planova za Hrvatsku ako pobijedi na izborima, bivši šef Agrokora komentirao je i način na koji mu je, kako tvrdi, oteta kompanija, tko iza toga stoji i što očekuje od sudskih procesa koji su u tijeku.

Dok neki u političkom angažmanu Todorića vide kao glavni motiv osvetu onima koje drži odgovornima za otimanje Agrokora, upitali smo bivšeg šefa tog bivšeg koncerna zašto se odlučio na osnivanje stranke i ima li istine u tom dijelu oko osvete.

‘‘Nije tu nikakva osveta. Tu je čitav niz različitih faktora. Može se onda reći da je 1 posto nekakva osveta, ne osveta, nego eto meni su određeni tipovi oteli kompaniju protuzakonito‘‘. - Tko stoji iza toga? ‘‘Pazite to je geopolitički dogovor Angele Merkel i Vladimira Putina‘‘.

A naloge je, nastavlja Todorić, izvršavao premijer Andrej Plenković za kojeg ponavlja da je izdajnik i zločinac i da za to sve ima dokaze. No što se tiče razloga zbog kojih se upušta u politiku, prije svega je to loša gospodarska politika Plenkovićeve Vlade.

‘‘Plenković sigurno mirno ne spava‘‘, izjavio je Todorić i odgovorio na pitanje zašto misli da sam može pobijediti HDZ na parlamentarnim izborima.

‘‘Jednostavno svi me znaju od Vukovara do Istre, od Istre do Dubrovnika. U svakom mjestu sam nešto radio ili imao kiosk ili dućan ili tvornicu. Mene ljudi poznaju, znaju šta sam napravio. Ja sam 30 godina u kampanji‘‘.

Kaže da je od subote navečer do jutros novoosnovana stranka brojala više od 2.000 članova, a očekuje ih znatno više. A što ako ipak ne pobijedi na izborima, je li cilj ući u Sabor?

‘‘To nema šanse. Ja sam budući premijer sigurno. Ali kad bi se dogodilo da ja nemam slučajno 27 ili 33 posto, što mislim da ću imati, onda će se dogoditi to da ću imati 15, jer već sad imam preko 10 posto. Ja ću srušiti Plenkovića, to je važno‘‘.

‘Zajedno Hrvatska‘ će se fokusirati na standard građana, na gospodarski rast, rast plaća i mirovina.. nabrajao je Todorić.

‘‘Kad preuzmem funkciju ja ću napraviti jedan uragan u Hrvatskoj. Mi ćemo u sve sfere društva unijeti jednu novu snagu, novu perspektivu. Moramo rasti najmanje 5 posto, ako ne i više godišnje. Znam donijeti novac, znam naći novac, znam to pokrenuti‘‘.

Na pitanje kako će se stranka opredijeliti ideološki i s kim se potencijalno vidi u koaliciji, odgovorio je:

‘‘Meni je u ovom trenutku ideologija Hrvatska. neću reći centar ili ne centar, kao prvi mi na izbore izlazimo samostalno, nema koalicija. Nakon toga će biti neke koalicije. Ja nisam protiv nikoga, neke ekstreme ili ne znam što, to sigurno ne. Ja neću gledati stranke, ja neću gledati njihovu opredijeljenosti, nego želim vidjeti tko od njih može dati Hrvatskoj neki doprinos‘‘.

Ranije je izjavio ‘da živi u dvorcu, ali da zna kako je ljudima‘ pa smo ga upitali zašto bi netko tko živi na minimalcu i jedva spaja kraj s krajem bio motiviran izaći na izbore i svoj glas dati baš njemu.

Podsjetio je da je krenuo s dna.

‘‘Ja znam što znači ne imati, što znači biti u problemima, što se znači boriti da bi tvoja obitelj imala. Vi mislite da sam ja bogat ili da sam bio bogat. Ja jedino u životu što imam, ne dvorac, nego 25 posto tog dvorca. Uzmimo da sve vrijedi 20 milijuna eura, znači Ivica Todorić ima 5 milijuna eura. I to je sve. Nikad na računu nisam imao jedne kune. Ja sad živim sedam godina da nemam, da mi drugi pomažu‘‘.

Najavio je, kada dođe na vlast, da će INA-u vratiti u hrvatske ruke. Što se tiče Agrokora, Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu prihvatio je njegovu tužbu protiv Republike Hrvatske zbog načina na koji mu je oduzeta kompanija.

Očekuje odštetu u milijardama eura i uvjeren je da će presuda ići njemu u korist.

‘‘Da ja nisam u pravu i da nije istina što sad govorim, onda ja neću dobiti ništa. Međutim, Agrokor nije bio u problemu i ja ću to dokazati. Drugo, ja ne bih išao tužiti‘‘. - Ali ako imate sve dokaze kao što kažete, onda nemate nikakvog straha? ‘‘Nikakvog i zato ja tako nastupam, od prvog dana se ne bojim i zato ja od prvog dana napadam Plenkovića jer ja imam njegove papire da je sa Sberbankom i VTB bankom on bio potpisnik sa mnom ugovora gdje su me ucijenili da im to predam‘‘.

U Hrvatskoj se, pak, vodi postupka tzv. ‘veliki Agrokor‘, pri čemu je ključni dokaz tužiteljstva vještačenje KPMG-a izuzet iz spisa kao nezakonit. DORH je dobio godinu dana da dopuni optužnicu Todorića i suoptuženika da su oštetili Agrokor za 1,2 milijarde kuna.

Na čelo DORH-a dolazi Ivan Turudić pa smo upitali Todorića boji li se novog vještačenja i može li se što promijeniti.

‘‘Tko je na čelu DORH-a mene to nikad nije interesiralo. Ako će oni raditi po zakonu, ja spavam mirno kao medo. Nikad se branio, nisam sedam godina bio kod saslušavanja svjedoka, nisam dao mojim advokatima da budu, mi nikoga nismo predložili, nikakav papir nismo dali. Uopće se ne branim. Samo od sebe pada kad je to toliko sve izmontirano i kriminalno da im ne može proći‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam