Menu

Vukota iz Udruge SVE za NJU za MS poslala poruku oboljelima od raka vrata maternice: Znam da je teško, znam da je stigma velika, ali ja ih pozivam i osnažujem da o tome progovore

ZAGREB - Mjesec je borbe i prevencije raka vrata maternice, trećeg najčešćeg raka žena u Hrvatskoj. Koji su rizični čimbenici, koliko je važna prevencija, kakva je informiranost pacijentica, samo su neke od tema o kojima smo u Intervjuu Media servisa razgovarali sa psihologinjom i glavnom tajnice Udruge SVE za NJU Ljiljanom Vukotom.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje oboli 300 žena, a stotinjak ih izgubi bitku s bolesti. Iako je riječ o jednom od najpreventabilnijih vrsta raka ukoliko se otkrije u lokaliziranom stadiju, nevolja s tim rakom je to što on u ranoj fazi ne daje nikakve simptome, pojasnila nam je psihologinja Vukota te dodala da kad se simptomi pojave da to ne znači da će svakih od njih ukazivati na rak vrata maternice.

‘‘Ali to mogu biti neredovite mjesečnice, krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon spolnog odnosa, bolovi u donjem dijelu trbuha, i ako to ukazuje na rak vrata maternice to bi moglo značiti da je on već u proširenoj fazi bolesti. Ono što je zapravo najbolje, što neke naše žene ne razumiju, a to je da se ginekologu ide i kad si zdrava i kad si dobro i kad nemaš ove simptome jer ono što je bitno je to da je taj rak izlječiv, da mi imamo adekvatne metode kako možemo otkriti te premaligne lezije i potpuno ih uspješno liječiti da zapravo do raka uopće ne dođe‘‘.

Redoviti ginekološki pregledi su najbolji korak u prevenciji, ali prethodni korak bi svakako trebala biti edukacija, istaknula je Vukota.

Pacijentice nisu dovoljno informirane, a razlog tome je i stigma koja prati ovu vrstu raka o kojem žene najčešće šute.

‘‘Činjenicom da ga uzrokuje HPV za koji se stalno viče i galami da je spolno prenosiva bolest. Jest, ali pritom treba imati na umu da se infekcija HPV-om prenosi dodirom kože na kožu, sluznice na sluznicu, sluznice na kožu, može se osoba zaraziti intimnim kontaktom bez spolnog odnosa i to je nešto što ljudi ne znaju ili zanemaruju‘‘.

Javnozdravstvena važnost sprječavanja pojavnosti novih slučajeva raka vrata maternice je prepoznata u našoj zemlji i od 2012. godine imamo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Ipak, odaziv i nije bio nešto dobar, trenutno je u reorganizaciji te je u tijeku pilot- projekt u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ukoliko se u spomenutoj županiji pokaže dobrim, do kraja godine bi se mogao implementirati i na cijelu zemlju, najavila je Vukota.

‘‘A on otprilike glasi ovako: Pozivamo žene na papa test svake tri godine, a iznad tridesete godine života provodi se kotestiranje, odnosno upotrebljava se i HPV test tako da vidimo je li žena inficirana tim nekim virusima HPV-a koje zovemo onkogeni, koji su virusi visokog rizika. Infekcija sama po sebi nije problem, međutim, ako ona perzistira desetak ili više godina onda je prilično izvjesno da bi moglo doći do razvoja karcinoma‘‘.

Kao što smo već ranije čuli, HPV je glavni uzročnik raka vrata maternice. Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj je preporučeno i dostupno.

‘‘Od ove godine mogu se cijepiti djeca već od 5. razreda osnovne škole, odnosno, mogu se cijepiti djeca i mladi od 9 do 25 godina. HZJZ je jako proširio tu dobnu skupinu kako bi pružio mogućnost mladima koji su punoljetni, koji su samostalni, ako njihovi roditelji nisu donijeli odluku da ih cijepe protiv HPV-a, onda oni kao punoljetne osobe mogu sami donijeti tu odluku. Ja osobno pozdravljam takvu odluku. Vrlo je važno da se cijepimo što u mlađoj dobi kad je imunosni sustav puno bolji i kad će dati puno bolji odgovor‘‘.

​Ukoliko se karcinom otkrije u uznapredovalom stadiju, slijedi proces liječenja, za kojeg Vukota kaže kako nije nimalo lak.

‘‘To je ukratko jedna trijada, tri riječi: kemoterapija, radioterapija i kirurgija. Koliko će opsežna kirurgija biti to ovisi o tome koliko je proširena bolest. Tri su kratke riječi, ali liječenje je dugotrajno, uznemirujuće i zaista dosta teško‘‘.

A kako bi im pružali podršku na tom putu, tu je Udruga Sve Za Nju. Osim psihološke pomoći, informiranja o nasljednim karcinomima, predavanja, grupnih terapija, Udruga pruža i besplatan smještaj pacijenticama za vrijeme liječenja.

‘‘Na to smo strašno ponosni i voljela bih da imamo više kapaciteta, ali nažalost nemamo. Žene koje dolaze u Zagreb iz drugih mjesta kod nas mogu boraviti bez ikakvih troškova što se tiče smještaja i mogu boraviti kod nas koliko god su im potrebe. Žene nekad prespavaju jednu noć, a neke žive kod nas šest mjeseci ili dulje. Svaki put kad trebaju doći u Zagreb one znaju koja je njihova destinacija, rezerviraju svoj smještaj i s njima se na poseban način družimo i zbližimo‘‘.

Iza višegodišnjeg djelovanja Udruge stoje brojne priče, brojne situacije... Koja ih motivacija pokreće?

‘‘Znam da zvuči malo patetično, ali nemjerljiv je osjećaj kad vi znate da je vaše znanje, preporuka i savjet nekome bilo od iznimne koristi. To zadovoljstvo se zaista ničim ne može platiti. I zato je naša motivacija zapravo intrinzična. Taj jedan tim je svakodnevno u centru, mi neposredno komuniciramo, vrata naših ureda su uvijek otvorena, svi moramo znati sve i biti upućeni u sve kako bismo imali širu sliku i znali koju kockicu i zbog čega popunjava svaka od nas‘‘.

I sama Vukota vodila je bitku s karcinomom, točnije rakom dojke. Uputila je poruku svim ženama koje se trenutno bore s nekom od dijagnoza.

‘‘Znam da je teško, znam da je stigma velika, znam da izlazak u javnost nosi i neke negativne i vrlo uvredljive komentare, ali ja ih pozivam i osnažujem da o tome progovore. I naravno, poruka svima: Idite na preglede i kad se osjećate dobro i roditeljima da se dobro informiraju da li zaista na najbolji način štite svoju djecu od karcinoma kojeg uzrokuje HPV‘‘.

Na kraju dodajmo kako se nalazimo u Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, a za koji dan se obilježava i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Tim povodom će, kao i svake godine, biti organizirane brojne aktivnosti i akcije koje za cilj imaju senzibiliziranje javnosti o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kontinuirano tijekom cijele godine, a ovih prigodnih dana simbolički.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam