Menu

Luka Jakovčev za MS: Pokušavamo HAVK Mladost vratiti na stare staze

ZAGREB - Vaterpolo klub Mladost najbolji je i najuspješniji vaterpolo klub na svijetu. U posljednje vrijeme nema vrhunskih rezultata, klub je u dugovima, a gost intervjua Media servisa, direktor vaterpolskog kluba HAVK Mladost, Luka Jakovčev pokušava s Upravom kluba pronaći rješenje.
Sedam naslova prvaka Europe, četiri finala, ukupno je Mladost osvojila 15 europskih trofeja. Klub je 17 puta bio prvak države, a 11 puta osvajač nacionalnog kupa. Gigant sa Save posljednjih tjedana ne bilježi sportske uspjehe i daleko je od postolja, financijska situacija je kao i u većini hrvatskih klubova. Uvidjevši da model po kojem se prije upravljalo nije više moguć Luka Jakovčev i Uprava kluba krenuli su novim putem. U tijeku je kampanja za osiguravanje sredstava za funkcioniranje kluba, povratu duga bivšim igračima i sanaciju te brojnim projektima usmjerenim prema mlađim kategorijama. Upravo je u tijeku velika promotivna kampanja za nove potencijalne sponzore, a kakva do sada nije viđena u sportskim kolektivima Hrvatske. Mladost će 2026. godine proslaviti 80 godina postojanja i 30 godina od posljednjeg naslova prvaka Europe, a u inspirativnom promotivnom spotu, kojeg je napravio direktor Mladosti Luka Jakovčev naglašava se kroz arhivske kadrove geslo: Jedan Grad, jedan klub, jedan cilj! Novo putovanje, starim stazama vraćamo Zagreb tamo gdje pripada, na vrh. Za početak direktor Jakovčev je objasnio u razgovoru za Media servis kako se upalo u krizu.

"S prvom gospodarskom krizom krenuli su problemi u sportu. Bilo je dobrih i loših perioda, a konkretno klub je upao u probleme 2013. kad je krenula predstečajna nagodba. Nešto se dugova saniralo, radilo se dobro i 2021. godine osvojili smo naslov prvaka Hrvatske. Zbog pandemije smanji se proračun i ušli smo u financijske poteškoće što sada ima utjecaj na rezultat", poručio je za MS Luka Jakovčev. "Rezultati nisu kao nekad i ova kampanja ako bude prepoznata mogla bi pomoći u ostvaranje cilja", naglasio je Jakovčev i dodao:

"Zadnji europski trofej Mladosti bio je LEN Europski Cup, a posljednji naslov prvaka Europe bio je 2006. godine i naš cilj je pokazati građanima Zagreba, gospodarstvenicima i svima koji vole zagrebački sport da smo tu, da se borimo i želimo napraviti iskorak te dovesti Mladost i grad Zagreb na vrh", najavio je direktor Mladosti.

Put do vrha je duga cesta i samo sinergijom svih čimbenika mogu se realizirati visoki ciljevi. Zna to i direktor Mladosti.

"Mladost je nositelj kvalitete i nositelj je vrhunskog sporta što je posebna stavka u proračunu grada Zagreba. Mladost je do 2019. dobivala značajna sredstva za rad i razvoj prve momčadi", poručio je Jakovčev.

Što su značajna sredstva kad je u pitanju Mladost.

"140 tisuća eura primili smo ove godine od grada Zagreba, što je velika količina novca, ali za usporedbu s 2019. to je 70 posto manje. Mi s Gradom i sa sportskim savezom Grada Zagreba imamo jako dobre odnose i svjesni smo situacije u kojima živimo ali smo optimistični da bi se to naredne godine moglo promijeniti", rekao je Jakovčev.

Zato je i krenula ova kampanja koja nije samo zadužena za prikupljanje što više eura već i da kroz edukaciju djece, buduće igrače, privuče u vaterpolsku obitelj.

"Moramo pružiti djeci priliku da steknu dodatna znanja i vještine. Želimo ih ispratiti kroz cijeli ciklus od škole vaterpola do seniorske ekipe. Neće svi biti konkurentni za vrhunske sportaše i reprezentativce ali želimo da se osjećaju kao dio kolektiva, pripadnost klubu i da ako ne igrački mogu svojim idejama i znanjem pomoći. Kao nekakav perpetuum mobile, kako bi se reklo u fizici", objasnio je Jakovčev.

Dvije godine već traje financijska konsolidacija kluba, a pomoć bi mogla doći i iz ne-domaćih izvora.

"Klubovi se mogu financirati i iz europskih fondova i nama stoji nekoliko projekata u ladici i želimo i to implementirati u Mladost. Uprava, prihvaćajući realnost situacije, a to su dugovi i preživljavanje, pokušava financijski stabilizirati klub. Želimo okupiti gospodarstvenike i javnost te uz dobru suradnju sa Zagrebom želimo zaokružiti cijelu priču. Put Mladosti je upravo takav iskorak koji želimo napraviti", smatra Jakovčev.

Sa sjetom se sada gledaju arhivske utakmice i pune tribine na plivalištu Mladosti.

"Znalo je biti po nekoliko tisuća ljudi, ne bi bilo ni stajaćih mjesta, gurali bi se na galeriji i osjećao se sportski duh. Želja nam je da ljudi shvate da nije svaka podrška financijska. Veliki benefit je i ta podrška i da igrači znaju da su u Zagrebu i da žele igrati u tom klubu kojeg Zagrepčani vole. Na kraju, igrati za mladost je velika čast, jer je i meni čast biti u izvršnoj funkciji tako velikog kluba, a onda isto tako igraču koji dolazi i stavlja kapicu Mladosti na glavu", uvjeren je Jakovčev.

Hrvatske je umjesto Izraela dobila domaćinstvo Europskog prvenstva. Posljednje je bilo u Splitu kad su izabranici Ivice Tucka osvojili zlato. Prisjetio se te večeri i Luka Jakovčev.

"U toj noći smo dobili desetke mailova s upitom za upis djece na vaterpolo. Uspjesi nacionalne vrste jako nam pomažu i smatram da je velika stvar dovođenje Europskog prvenstva u Hrvatsku. Čestitam HVS-u na čelu s predsjednikom Drnasinom i dopredsjednikom Bukićem", zaključio je razgovor za MS direktor HAVK Mladosti, Luka Jakovčev.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam