Menu

Aktivistica Tolle za MS: Nasilje u društvu raste, više žena ga trpi, nego što ih prijavljuje

ZAGREB - Autonomna ženska kuća Zagreb nositeljica je broja nacionalnog pozivnog centra za žene koje su preživjele nasilje, a broj glasi: 116 016. Suosnivačica ove ženske kuće i aktivistica koja je život posvetila borbi protiv nasilja nas ženama Neva Tolle u Intervjuu Media servisa govorila je o značenju ovoga broja u svim članicama Europske unije te o problemu nasilja nad ženama.
"Broj je harmoniziran na području cijele Europske unije što znači da sve države članice imaju jednak i besplatan broj na kojem žene žrtve nasilja mogu potražiti pomoć i podršku", rekla je Tolle te je objasnila njegovu važnost.

"Ovaj broj će omogućiti da možemo uspoređivati u državama EU- a kako stoji problem nasilja nad ženama, imali ga više, manje ili stagnira iz godine u godinu. Izuzetno je bitno da uskladimo podatke kako bi dobili informaciju koliko je žena na području EU-a zahvaćeno nasiljem i koliko je u situaciji da može izgubiti život."

Objasnila je Tolle da nasilje u društvu raste. Na pitanje koliko, odgovara da je to teško reći jer oscilira iz godine u godinu, no zaključuje kako ipak nikad nisu doživjeli da je ono u padu. Prošle godine u sklopu Autonomne ženske kuće Zagreb zaprimljeno je dvije tisuće poziva žena žrtava nasilja, otkrila je sugovornica.

"Dvije tisuće poziva se možda ne čini puno, ja tvrdim da je to jako puno jer vi na svaku ženu koja nazove, koja je dovoljno hrabrosti smogla da se javi na telefon makar i anonimno i da zatraži savjet, pomoć i podršku, dolazi najamanje 10 žena koje trpe istu takvu situaciju, ali nikada nisu nazvale." Razlog zašto žene neće nazvati jest u tome što nisu dobile pomoć institucionalnog dijela onda kada su je tražile što ih obeshrabri za nastavak borbe, objašnjava Neva Tolle.

"Da zatražite pomoć, a taj netko vam je ne pruži, a dužan je po Zakonu, vi odlazite kući uvjerena da vam nitko kome ćete se obratiti neće htjeti pomoći kao i ova prva stepenica koju ste to tražili."Nasilnika u društvu ne možemo prepoznati jer on nije nikada nasilan prema svojoj okolini, već samo unutar četiri zida prema supruzi, rekla je Tolle.

Ne podržava ni način na koji se nasilnike danas sankcionira. Smatra da ga se treba promijeniti iz temelja te trebamo biti svjesni, ističe, da za nasilje nije kriva žena, nego zlostavljač. Navela je na koji način bi trebalo promijeniti "tretman" prema nasilniku.

"Tako što ćete ga sankcionirati spram onoga što je učinio maksimalnim, a ne minimalnim kaznama. Tako što ga nećete slati u psihosocijalni tretman, već ćete ga slati u bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a ako ima volje promijeniti pnašanje super-odlično, dobro za društvo. Neka ga odrađuje u zatvoru za vrijeme odrađivanja zatvorske kazne."

Kazneno djelo femicida uvršteno je u Kazneni zakon, a za što se Neva Tolle posebno zalagala. Ističe da će to sigurno pomoći smanjenju nasilja nad ženama i femicidu, no napominje: "Nemojmo misliti da će se to dogoditi sutra."

"Zašto? Pa zato što se 30 godina stari čipovi u mozgovima svih institucija koje moraju prevenirati nasilje, spriječiti ga i onemogućiti femicid oštrim kaznama kad govorimo o pravosuđu, ne možemo promijeniti preko noći."

Tolle smatra kako još uvijek ima više žena koje u društvu nasilje trpe, nego onih koje o tome progovaraju i traže pomoć zbog čega se, kaže sugovornica, često o nasilju nad ženama u javnosti i govori.

U tom slučaju, ponovimo za kraj broj Autonomne ženske kuće Zagreb na koji žene mogu dobiti pomoć i podršku i to svakim radnim danom od 10 do 17 sati ili u vremenu izvan ovoga možete ostaviti poruku na telefonskoj sekretarici: 116 016.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam