Menu

Sarnavka za MS: Severinin slučaj skrbništva za dijete nije iznimka, nego gotovo pravilo u društvu

ZAGREB - Osnivačica zaklade Solidarna i aktivistica za ljudska prava Sanja Sarnavka nominirana je za nagradu Zagrepčanka godine, a predložio ju je Odbor za javna priznanja Gradske skupštine Grada Zagreba, dok se odluka o prihvaćanju njenog imenovanja nalazi se na dnevnom redu nadolazeće sjednice koja će se održati idući četvrtak. Gostujući u Intervjuu Media servisa, Sarnavka kaže da joj je drago što je nominirana za nagradu.

"Ne radi čovjek za nagrade. To što sam bila nekoliko puta kandidirana, a nisam bila ni nominirana nije me zaustavilo u mojem radu, ali kada razmisliš zašto postoji ta nagrada čini mi se da ju ja zaslužujem. Tu sam neskromna."

Kaže Sarnavka da je nagrada poneki puta bila dodijeljena na čudan način.

"Znači pomiješale su se stvari jer ona je napravljena za žene koje promoviraju, bore se. Postoje druge nagrade za najbolju sportašicu ili umjetnicu, a nije dovoljno da ste najbolji u svome području, nego morate reći "Ajmo žene" ako ste najbolja sportašica, onda ona mora reći "Ajmo žene, vidite da se može, borite se, isplati se, super je biti na vrhu", kao što je bila Janica Kostelić."

Istaknula je kako je dobro što se nagrada ove godine dodjeljuje na Dan žena, 8. ožujka, a ne na Dan Grada Zagreba 31. svibnja kao što je to bilo do sada jer se time toj nagradi daje, kako kaže, pravo mjesto. Osvrnula se Sanja Sarnavka tom prilikom i na aktualne teme poput one koja je odjeknula u javnosti, a tiče se udžbenika za 6. razred osnovne škole u kojem je muški spolni organ detaljno objašnjen, a kod ženskog je to izostavljeno.

"Ne mogu razumjeti, imate šest žena autorica i jedan muškarac. Kako se to može dogoditi da oni zaborave nešto ključno napraviti, moj mozak ne može to procesuirati, šta se moralo u njihovim glavama dogoditi. Srame li se one, misle li one da bi se djevojčice trebale sramiti ako se o njihovim vanjskim dijelovima spolnog organa razgovara, meni nije jasno."

Komentirala je i situaciju u udžbeniku za 4. razred gimnazije iz Politike i gospodarstva gdje je najprije postavljeno pitanje za raspravu "Želiš li žene u politici? Koje su moguće prednosti, a koji nedostatci angažiranja žena u politici?” pa su nakon reakcije Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova pitanje prepravljena u “S kojim se preprekama suočavaju žene kada ulaze u politiku? Kako se može promicati sudjelovanje žena u politici?".

Sarnavka kaže da vlada potpuno kriva percepcija da su feministkinje žene koje su protiv muškaraca. Žene su stupovi patrijarhata i u većini slučajeva one odgajaju svoju djecu, rekla je.

"Na njima je puno suodgovornosti kako će i što će naučiti svoju djecu i hoće li ponavljati ove stereotipe ‘ti ne smiješ plakati, ti si muško, ti nisi curica‘. ‘Ti si curica, budi nježna‘. Sve one poruke koje mi dobivamo i koje su nas oblikovale, ponekad mi to uopće ne prepoznajemo."

Što se tiče pak, Severininog slučaja oko skrbništva za dijete, Sarnavka kaže da je takav slučaj postao ne iznimka u društvu, nego gotovo pravilo, samo se o tome ne progovara na primjeru građana koji nisu poznati javnosti s opravdanjem da maloljetno dijete pati.

"Da institucije zlostavljaju žene vrlo često koje su bile žrtve nasilja, prisilne kontrole, a sve se kao radi u najboljem interesu djeteta, a djeca pate prestrašno. Severinin sin nosit će taj biljeg da se već 11 godina po sudovima provlači njegovo ime."

Poručila je kako feminizam još uvijek ima dosta negativnih konotacija, a većina žena još uvijek nije svjesna da za sve ono što danas rade slobodno poput polaganja vozačkog ispita, izlaska na glasovanje, sudjelovanja u političkoj stranci ili odlaska na fakultet, žene su se prije morale izboriti. Ključno je da svaka žena u zrelom i demokratskom društvu ima pravo izbora, zaključuje.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam