Menu

Predsjednik udruge Pragma za MS: Roditelji djeci ne bi trebali dati mobitel sve do polaska u školu

ZAGREB - "Sigurni uživo, sigurni online" naziv je prve održane konferencije Mreže za socijalno i emocionalno učenje, a koju je organizirala udruga Pragma uz podršku Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrvatske mreže protiv siromaštva. Konferencija je okupila 50 stručnjaka - odgajatelja, nastavnika, stručnih suradnika u školama te zaposlenika u socijalnim službama i akademskoj zajednici koji su raspravljali o djeci i mladima i njihovom korištenju online prostora. O svemu tome u Intervjuu Media servisa govorio je predsjednik udruge Pragma i socijalni radnik Nedjeljko Marković.
Konferencija "Sigurni uživo, sigurni online" održana je unutar programa „Online i uživo - program prevencije na svim platformama“ čije se programske aktivnosti provode uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva, poručio je gost na početku intervju te je objasnio cilj konferencije.

"To znači da smo htjeli fokusirati se na preventivne programe koji se nalaze iza naših domova, ekrana i mjesta koja roditeljima nisu u prvo planu jer klasične ovisnosti kao što su alkohol, cigarete i droge doživljavaju jako plastično, vide njihove posljedice, dok o online ovisnostima se puno manje priča pa smo htjeli konferencijom dati naglasak na njih i povezati stručnjake koji se bave tom temom."

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da roditelji online prostor vide kao potencijalno opasan za neka neprihvatljiva ponašanja, no smatraju kako u području društvenih mreža nema opasnosti za njihovu djecu. Na pitanje je li to dobar način razmišljanja roditelja, Marković odgovara: "To je realan način."

"Rekao bih da je to njihova slika online prostora. Možemo online prostor shvaćati jako široko, ne samo one prve Instagram, Snapchat, Facebook, nego moramo gledati da je tu i YouTube i mreže za koje roditelji nisu sigurni kakav utjecaj imaju na njihovu djecu."

Predsjednik udruge Pragma je istaknuo kako djeca provode dnevno više od četiri sata pred ekranima. Tu se ubraja i onaj dio koji djeca koriste za obrazovanje, dodaje i naglašava kako je tu problematičan onaj drugi dio vremena koji provode na ekranima, a to je zloupotreba mobitela i njegovo prekomjerno korištenje.

"Neke od sudionica konferencije, to su bile odgajateljice iz dječjih vrtića rekle su da imaju roditelje koji kažu da njihova djeca već u sedam ujutro već sat vremena gledaju crtiće jer se nisu mogla probuditi bez mobitela, ne mogu zaspati bez mobitela, ne znaju se igrati bez mobitela. One pokušavaju roditeljima reći: Evo, imate ispred sebe dijete od četiri ili pet godina koje se ne zna igrati s vršnjacima, jako agresivno nastupa prema drugima, grize ih i čupa. Jednostavno, on se ne zna družiti i razgovarati."

Nedjeljko Marković je rekao kako preporučuju roditeljima da mobitel djeci ne daju sve do polaska u školu te je uputio poruku svim mladim roditeljima:

"Pomozite svojoj djeci, nemojte im davati uopće mobitele i druge ekrane do polaska u osnovnu školu ili ako ćete ih dati neka to bude televizor ili odgojno sadržajni programi koji im pomažu u razvijanju jezika jer na taj način ćete im pomoći ne samo u ovome socijalno-emocionalnom smislu, nego i u akademskom smislu, odnosno u školskom uspjehu."

Djeca se putem interneta najviše navuku na alkohol i drogu, upozorio je.

"I oni su već godinama, one su tradicionalne ovisnosti s jednim dijelom jer je konzumiranje alkohola društveno prihvatljivo, dok s druge strane alkoholičari su nam odbojni, smrdljivi, ne znamo što bismo s njima, neučinkoviti su na poslu, osuđujemo ih, stigmatiziramo. Kod takvih osoba prihvaćamo konzumiranje, ne prihvaćamo ovisnika i to je jedan veliki društveni problem."

Usprkos tome, djeca prvo alkoholno piće ne popiju sa svojim vršnjacima, nego unutar obitelji, kaže sugovornik. S druge strane, dobra stvar je što su mladi svjesni opasnosti koje im prijete u online okruženju, rekao je Marković.

"To je bilo jako zanimljivo istraživanje koje je reklo da mladi na prvom mjestu kada promatraju online svijet kažu da je tamo jako puno neprimjerenog i uvredljivog sadržaja. Često je fokus na vulgarnom sadržaju koji ih vrijeđa, opisuje njihov izgled, najčešće njihove nedostatke. Na drugom mjestu kažu da je to seksualizirani sadržaj, da to njima smeta više nego odraslima."

​Naglasio je da je uloga medija izuzetno bitna za doprinos sigurnosti djece i mladih na internetu te je zaključio kako će i dalje održavati konferenciju "Sigurni uživo, sigurni online" nakon njezinog prvog izdanja.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam