Menu

Konferencija o javnoj upravi prvi put u Hrvatskoj: Među govornicima Plenković, Primorac i Malenica

ZAGREB - Više od pet stotina znanstvenika, uključujući vodeće i nagrađivane svjetske stručnjake u području javne uprave, okupit će se od 5. do 8. rujna u Zagrebu na 45. godišnjoj konferenciji Europske skupine za javnu upravu (EGPA). Ova konferencija, koja se održava po prvi put u Hrvatskoj, organizirana je u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Glavna tema konferencije, koja će se održati na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije na Svetošimunskoj cesti 23, je “Upravljanje Europskom unijom kroz oluje višestrukihkriza: uloga javne uprave”. Svečanost otvorenja i prva plenarna rasprava na glavnu temu konferencije održat će se u srijedu, 6. rujna, u 11 sati, uvodnim govorom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Nakon govora hrvatskog premijera sudionicima će se pozdravnim obraćanjima obratiti dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić i predsjednik EGPA-e prof. dr. sc. Jean-Michel Eymeri-Douzans. Odmah nakon toga bit će održana panel rasprava na glavnu temu konferencije ”Vođenje kroz oluje višestrukih kriza: kako poboljšati okretnost, otpornost i snagu javne uprave’, koju će moderirati prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. Iris Goldner Lang, a u kojoj će sudjelovati ministar financija Marko Primorac, zamjenik ministra unutarnjih poslova Republike Kosovo dr. sc. Bardhyl Dobra, predstavnik Europske komisije, DG REFORM, Daniele Dotto, veleposlanik RH pri UN-u prof. dr. sc. Ivan Šimonović i predstavnik Sveučilišta u Zagrebu u Studentskom odboru Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC) Karlo Kožina.

Druga plenarna sjednica održat će se u četvrtak, 7. rujna, u 11.30 sati, na temu ''Reforma javne uprave u pretpristupnom i postpristupnom razdoblju'' (The Public Administration Reform in Pre- and Post-Accession Periods), moderirat će je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, a sudionici su ministar pravosuđa i javne uprave RH dr. sc. Ivan Malenica, ministrica javne uprave Republike Slovenije Sanja Ajanović Hovnik, predsjedavajuća Stalne studijske grupe X. EGPA: Pravo i javna uprava, sa Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija, prof. dr. sc. Polonca Kovač, doc. dr. sc. Maarten Hillebrandt s Fakulteta za javno upravljanje Sveučilišta u Utrechtu iz Nizozemske te predsjedavajući Stalne studijske grupe XIV. EGPA: Europska uprava i višerazinsko upravljanje, sa Sveučilišta Radbout u Nizozemskoj, Pieter Zwaan.

Predviđeni su i drugi paneli i brojne grupne radionice, na kojima će sudjelovati istaknuta imena iz svijeta javne uprave, stoga je ovogodišnja EGPA konferencija u Zagrebu jedinstvena prilika i za raspravu o raznim segmentima javne uprave u Hrvatskoj; profesionalizaciji, reformama, studijima, rezultatima znanstvenih istraživanja, prilikama za znanstvenu karijeru i sl. Podsjetimo, Pravni fakultet ima više od 60 godina iskustva u poslijediplomskom, prijediplomskom i diplomskom obrazovanju za javnu upravu, s mogućnošću stjecanja doktorata i drugih diploma u ovom području.

EGPA konferencija godišnja je znanstvena konferencija koja okuplja europske i svjetske profesore, znanstvenike, mlade istraživače i praktičare u području javne uprave, a održava se okviru Međunarodnog instituta za upravne znanosti (International Institute of Administrative Sciences) osnovanog 1930. u Bruxellesu. Sastoji se od plenarnih rasprava, seminara i simpozija (doktorski simpozij, seminari francuskog govornog područja i tematski seminari), rasprava stalnih radnih grupa, njih 23 i dodatnih rasprava i sastanaka. Ove godine Zagreb tako staje uz bok svjetski poznatim destinacijama koje su već ugostile EGPA-u, poput Pariza, Milana, Madrida i Lisabona.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam