Menu

S najvećeg turističkom turističkog sajama na svijetu u Berlinu stižu dobre vijesti za Hrvatsku

S najvećeg turističkom turističkog sajama na svijetu u Berlinu stižu dobre vijesti o Hrvatskoj BERLIN - S najvećeg turističkog sajma na svijetu, onog u Berlinu, stižu vijesti o jačanju prometne povezanosti kao i nagradi koju je primila međimurska turistička zajednica. Kako se u ovu priču uklapa i Luka Modrić, poslušajte u nastavku.
Upravo nam iz Njemačke stiže najveći broj stranih gostiju. Kao i većinu turista, zanima ih nekoliko stvari: kako sve mogu doći do svoje destinacije i koliko će ih koštati odmor? Njemačke novinare je interesiralo kako se uvođenje eura odrazilo na cijene i kakva je situacija s inflacijom? Odgovor je na sajmu dala ministrica sporta Nikolina Brnjac rekavši da je uvođenje eura kao i ulazak u Schengen bio naš strateški cilj dodajući kako je dobra vijest da inflacija usporava. Pritom je najavila brojna ulaganja u održivi, cjelogodišnji turizam:

"Mislimo na uravnoteženi, regionalno razvijeni turizam koji brine o ljudima, okolišu i prostoru. Svi projekti koji će primiti sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, antiinflacijskog okvira i državnog proračuna će morati ispunjavati sve navedene kriterije."

Što se tiče prometne povezanosti, svima je u interesu da turisti što lakše dođu. Nijemci pretežito dolaze vlastitim automobilima, ali zainteresirani su za i putovanje vlakom kao i avionom. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić napominje:

"Ako postoji interes na njemačkom tržištu, naravno da smo otvoreni za razgovor i suradnju."

Na sajmu je bio i hrvatski veleposlanik u njemačkoj Gordan Bakota koji je također najavio razgovore o jačanju prometne povezanosti.

"Pokušat ćemo ovu temu riješiti u suradnji s Ministarstvom prometa. Razgovori će se održati već sada u ožujku."

Sajam je bio posebno uspješan za Međimurje koje je postalo prva hrvatska regija koja je dobila prestižnu nagradu Green Destination.

"Ovo je zaista rezultat rada svih Međimuraca i Međimurki ne sada nego unazad 20 godina. Nama i nema drugog puta nego puta održivosti. Vjerujem da će svi dionici imati velike koristi od ovakvog certifikata."

Rekao je direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula, a u istom tonu na priznanje struke se osvrnuo i međimurski župan Matija Posavec.

"Ovo je nagrada svih onih koji neumorno i predano brinu o uređenosti svog zavičaja, zaštiti okoliša, čuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti. Međimurje je doista zelena kolijevka hrvatskog održivog turizma."

I na ovom sajmu mogao se osjetiti utjecaj sportaša na turizam. Ime našeg poznatog nogometaša došlo je do svakog kutka svijeta. Na pitanje je li kada čuo za Hrvatsku i bi li je posjetio, posjetitelj iz Bangladeša nam je odgovorio:

"Naravno da sam čuo. Veliki sam obožavatelj Luke Modrića. Stoga, zašto ne? Jako bih volio posjetiti Hrvatsku jednoga dana. Pogotovo ako će je predstavljati Luka Modrić."

S druge strane, posjetiteljica iz Gruzije za našu zemlju nije čula, ali je nakon razgovora zaključila kako je vrlo rado posjetila.

"Ne, nikada nisam bila, ali vidjet ćemo. Planiram putovati cijelim svijetom pa zašto ne i tamo."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam