×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Osnivačice prvoga hrvatskog podcasta o roditeljstvu za MS: Dobro je znati da je nekad netko bio u toj fazi u kojoj si sada

ZAGREB - BabyRoom prvi je hrvatski podcast o roditeljstvu koji su osnovale mame, prijateljice i novinarke. Budući da se u današnje vrijeme susreću i s novim izazovima i pitanjima, kako bi podijelile svoja iskustva i same naučile kako se nositi s određenim situacijama ove mame su pokrenule podcast koji je sada u svojoj četvrtoj sezoni. U Intervjuu Media servisa gostovale su Anamarija Hrvojić Đurić i Andrea Husain Orlić koje su nam otkrile kako je nastala njihova ideja.

"Komentirale smo kako bi bilo super kad bi posojao dnevni boravak u koji bismo mogle pozvati druge roditelje s kojima bismo mogle podijeliti sve naše sumnje, strahove i radosti ili stvari koje nas muče i dobiti savjet", rekla je Anamarija.

Tu dnevnu sobu pronašle su u virtualnom smislu, u podcastu, do kojeg ih je dovela užurbana svakodnevica roditelja i posebna ljubav prema najbržem mediju koju su razvile kroz svoje novinarske karijere.

"Ta ljubav prema radiju kao neposrednom mediju koji je s tobom dok nešto radiš: šećeš dijete, kuhaš, pospremaš, učiš, i sve nas je spojio na početku jer tako smo se mi i upoznale. Zato nam je radio bio logičan slijed, jer podcast je zapravo radio na zahtjev", rekla je Andrea.

U podcastu šest mama prijateljica i kolegica dijeli svoja iskustva obrađujući teme majčinstva, ali i očinstva i dječjih tema, a u njihovim razgovorima nerijetko sudjeluju i stručnjaci.

 "Gdje nam nedostaje tehničkog znanja, za te situacije zovemo stručnjake. Ugostile smo psihologe i odgojitelje kako bi nam dali savjete kako djetetu što bolje postaviti granice, zatim psihologe", rekla je Andrea.

"I stručnjake za autosjedalice, to nam je bila izuzetno zanimljiva emsija", dodala je Anamarija.

Istaknule su naše sugovornice i koje su emisije bile naslušanije, odnosno koje teme najviše zanimaju roditelje i slušatelje.

"Očevi na roditeljskom dopustu pričali su svoja iskustva, o gubitku identiteta i svim stvarima s kojima se suočavaš kad si cijeli dan s malom bebom. Bilo je zanimljivo ljudima za slušati jer to nije još kod nas toliko popularno. Jako je bila slušana epizoda sa savjetnicom za odgoj o postavljanju granica djeci", rekla je Andrea.

Kroz svoj dosadašnji rad na podcastu, ali i kroz majčinstvo, naše sugovornice naučile puno toga pa su tako roditeljima uputile i najvažnije savjete.

"Slušaj svoju intuiciju. Svi savjeti koje sam dobila - neki su bili nepotrebni, neki potpuno krivi, a neki su mi olakšali. Ali najviše sam se pronašla u krugu prijateljica, od njih sam dobila najbliže savjete s najmanje osude. Najviše sam se vodila time što osjećam u tom trenutku", rekla je Andrea.

 "Odabrati sam sebi jedan put. Vi ste navečer s tim djetetom sami, ili s partnerom, ali nitko ne zna kako je vama u tom trenutku. Tako da u redu je poslušati sve savjete, ali bolje je odabrati sebi jedan smjer i probati ići njime", dodala je Anamarija.

Kroz razgovor sa stručnjacima još su više osvijestile koliko pitanja imaju i koliko još mogu naučiti. Istaknula je Anamarija pritom i što svi njihovi sugovornici koji rade s djecom poručuju roditeljima.

"Svi smo zauzeti, tempo života je takav. Ali odvojite barem 15 minuta da pogledate to dijete u oči, da ga svjesno doživite i slušate i to će mu značiti više nego bilo koja igračka", istaknula je Anamarija.

Kroz ovaj projekt podcasta, istaknule su naše sugovornice, cilj je bio i ostao pomoći drugim roditeljima, a istovremeno podijeliti razmišljanja i situacije s kojima se one same susreću, pronaći odgovor i dati ga drugima.

"400 tisuća minuta prošlo je u preslušavanjima. Ako smo jednoj osobi pomogle da si posloži nešto, da shvati drugačije i primijeni - ja sam sretna. Da se opusti i kaže "OK je, ja to mogu, ja to budem", naglasila je Anamarija.

Podcast je ove mame, prijateljice i kolegice dodatno povezao, a kroz njega je svaka za sebe razvila i neke nove i bolje osobine. Ovim putem i s novim projektima nastavljaju učiti i dijeliti znanja i iskustva i s drugima, kako bi lakše i bolje prošli kroz izazove nerijetko najljepšeg "zvanja" - roditeljstva.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam