Menu

Nikolina Babić za MS: Zatražili smo odobrenje za povratak treninzima, tenis nije visokorizičan sport

ZAGREB - Koronavirus koji je posljednjih mjeseci svijet bacio na koljena, nije zaobišao ni sport. Pandemija je promijenila uobičajene navike sportaša koji sada žive ‘novo normalno‘, treniraju i natječu se u posebnim uvjetima. Mnogi od njih prilagodili su se bez većih problema i unatoč koronakrizi nižu uspjehe. Jedan od sportova koji nas je ove godine posebno razveselio je tenis, zato smo u Intervjuu tjedna ugostili predsjednicu Hrvatskog teniskog saveza Nikolinu Babić, a s njom je razgovarala Daniela Kosić.

Unatoč koronakrizi godina za domaći tenis bila je uspješna. Nikola Mektić u paru s Nizozemcem Koolhofom osvojio je završni turnir u Londonu, a Mate Pavić završio je godinu kao prvi u parovima s Brazilcem Soaresom. Na uspjeh hrvatskog tenisa u “novom normalnom” predsjednica HTS-a Nikolina Babić izrazito je ponosna.

"To su stvarno izuzetni uspjesi za njih osobno, za Hrvatski teniski savez, za cijelu Hrvatsku i za popularizaciju sporta. Mi smo mala zemlja po broju stanovništva, po prihodu i proračunu zato smo jako ponosni i sretni da se ove godine možemo pohvaliti s ovakvim rezultatima naših igrača", rekla je ponosno Babić.

Budućnost hrvatskog tenisa izgleda svijetlo. Pavić i Mektić od iduće sezone igrat će u paru. Najavili su da je cilj medalja na Olimpijskim igrama. Jaki smo i u pojedinačnoj konkurenciji kod tenisača naši su aduti Ćorić i Čilić, a kod tenisačica Martić i Vekić. Svi su oni u Top 50 svjetskog tenisa. Stoga ne čudi što su očekivanja od Igara u Tokiju velika.

"Očekujemo dobre rezultate, oni svi imaju veliki potencijal. San svakog igrača je osvajanje Olimpijske medalje. Mi se svi nadamo tom uspjehu", poručila je Babić.

Stupile su nove strože mjere i samo je sportašima 1., 2. i 3. kategorije dozvoljeno treniranje, što znači da je onemogućena sportska aktivnost djeci. Mnogi klubovi i roditelji traže popuštanje mjera. Tu je i stav HTS-a jasan, već su od mjerodavnih institucija zatražili odobrenje za nastavak treninga.

"Tražili smo po popisu igrača da se odobre treninzi onima kojima je to bitno zbog trenažnog procesa, ali i zbog rekreacije jer tenis nije visokorizičan sport kada je korona u pitanju. Mogli smo to vidjeti, jer praktički nemamo zaraze i mjere su nam visoke", istaknula je Babić.

Objasnila je zašto smatra da je bavljenje sportom bitno u ovim teškim vremenima.

"Najbitnije je da sport ide dalje. Za ova teška vremena izuzetno je bitno da se može trenirati, da se uz njega odmaknemo od ove situacije, ali pritom da ne ugrožavamo epidemiološku sliku", kazala je Babić.

Više od dvije godine su prošle od kako je preuzela Savez.

"Dosta smo promjena napravili i na to smo izuzetno ponosni. Promijenili smo pristup prema mladim igračima, juniorima. To je sada individualni pristup. Donesena je odluka o novom sustavu natjecanja koje kreće iduće godine. Softverski smo dosta toga pripremili za nadolazeću godinu", otkrila je Babić.

Planovi za nadolazeću godinu vrlo su ambiciozni. Zalaže se za popularizaciju tenisa kroz održavanje turnira te izgradnju lokalne infrastrukture, a sve je bliže i izgradnja Nacionalnog teniskog centra u Zagrebu.

"O samoj lokaciji u ovom momentu još ne mogu govoriti. Dogovaramo završno još neke stvari. U našoj strategiji je da bi se centar trebao počeo graditi 2023. godine. On mora biti reprezentativan kako bi mogli raditi dobre i razvojne programe", kazala je Babić.

Krajem listopada postala je članicom Upravnog odbora Tennis Europe na što je kaže izuzetno ponosna.

"Biti dio toga je veliko značenje. Sada možemo direktno sudjelovati, krojiti i izglasavati dokumente koji su bitni za razvoj tenisa. Također za hrvatski tenis možemo napraviti mnogo više jer smo na izvoru informacija", zaključila je Babić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam