Menu

Braća Sinković za MS: Ostvarili smo sve svoje snove, ali još smo gladni olimpijskih zlata

ZAGREB - Nakon što su u svojoj iznimnoj karijeri ostvarili još jedan fantastičan uspjeh, u emisiji Intervju tjedna ugostili smo trofejnu braću Sinković. Valent i Martin novom europskom titulom na najbolji mogući način najavili su Olimpijske igre u Tokiju koje startaju za točno 100 dana, ali i Svjetski veslački kup koji se prvi puta u povijesti održava na njihovom terenu, zagrebačkom Jarunu. Osim da vole pobjeđivati otkrili su nam i još neke zanimljivosti.
Osvojili su gotovo sve što se u sportu da osvojiti, pritom su to napravili u tri različite discipline pa kada kažemo da su čudesni, fantastični ili nevjerojatni pomalo zvuče preblagi epiteti za sve što su u karijeri ostvarili. Martin i Valent Sinković prije tri dana u svoju bogatu riznicu trofeja spremili su 17. medalju s najvećih veslačkih natjecanja i 12. zlatnu. Europski naslov u dvojcu bez kormilara, nakon prošlogodišnjeg srebra kada je korona počela remetiti sportski kalendar, vratili su uistinu dominantno:

"Kad nam dobro ide uvijek idemo po zlato, ali način na koji smo pobijedili možda nas je malo i iznenadio. Stvarno je bila dosta dominantna utrka, bili smo sigurni od prvog do zadnjeg zaveslaja da je to to i da ćemo pobijediti. Tako da smo stvarno presretni, ali to se nije dogodilo slučajno. Zadnjih par mjeseci ide stvarno dobro", rekao je stariji brat Valent.

"Prošla godina bila je baš psihički teška jer nismo znali hoće ili neće biti Europskog prvenstva. Onda se spremaš, a ne znaš za što se spremaš. Psihički nismo bili spremni za tu cijelu godinu i onda je posljedica toga bilo drugo mjesto, iako vjerujem da smo bili spremni za prvo. To je još jedno iskustvo u životu, dobro je da ga imamo i drago mi je da smo se vratili na pobjedničke staze", dodao je mlađi brat Martin.Sve je manje mjesta u njihovim vitrinama uspjeha za medalje, ali i dalje će ih puniti jer ne misle skoro stati.

"Uvijek će se naći mjesto za nove medalje, to je najmanji problem. Mi ih stvarno više ni ne brojimo, teško je to izbrojati i uvijek gledamo u budućnost prema onom što nam slijedi", kazao je Valent.

"Mi smo već sada zadovoljni. Da sada prestanemo trenirati zadovoljni smo s ovim što smo napravili, ali dok nam dobro ide i dok uživamo u tom što radimo, mislim da nećemo prestati. Mislim kako nema te neke magične brojke medalja, nego sve dok ide ovako dobro to ćemo i raditi", poručuje Martin.Uvijek je teško izdvojiti najdraži trenutak u bogatoj karijeri, ipak najznačajnije dakako bilo je osvajanje zlatne olimpijske medalje u Riju.

"Olimpijsko zlato ipak je olimpijsko zlato. To je neki sportski vrh i san koji se na početku nismo ni usudili sanjati", veselo će Valent.

"Slažem se sto posto s Valentom. Točno isto što je i on rekao za olimpijsko zlato. Nismo mi krenuli trenirati s mišlju da ćemo biti olimpijski pobjednici. Sad kad je Valent pričao, sjetih se kad smo bili kadeti onda smo pričali kako bi jednom bilo lijepo otići na Svjetsko prvenstvo, ali moraš prvo biti državni prvak da bi mogao ići na Svjetsko. Onda smo, ipak, na kraju došli do tih vrhova", pojasnio je Martin.S Olimpijskih igara imaju tako zlato iz Rija te srebro iz četverca u Londonu. Pred njima je Tokio i to točno za 100 dana gdje će u trećoj disciplini loviti novo odličje.

"Znamo što nas čeka, konkurencija će biti najjača na svijetu. Najbolje posade, u najboljoj formi, tako da mi taj dan moramo biti najbolji ako želimo uzeti zlatnu medalju. Znamo koliko nam još mukotrpnog rada predstoji do tad i znamo da nam nitko neće pokloniti to zlato", istaknuo je Valent.

"Najveća očekivanja imamo sami od sebe. Meni je jako drago da smo razmazili ljude, što znači da smo uspjeli mnogo dobrih rezultata napraviti. Pokušavamo uvijek pozitivno gledati neke stvari s određenog natjecanja, a ne živjeti, neću reći na staroj slavi, nego u mislima kako je to sve lijepo, jer znamo da nam predstoji još natjecanja i da moramo mukotrpno raditi kako bi nastavili pobjeđivati", priznao je Martin.

Olimpijske igre u Tokiju, lani odgođene zbog pandemije koronavirusa zasigurno bit će najneobičnije do sada, a naša najmoćnija posada ne strahuje da se Igre neće održati.

"Ne, nemam to ni u primisli. Da se bojim, onda bi stvarno bilo teško trenirati, motivirati se. Mislim da će se Igre održati sigurno. Neće biti to to, ali održat će se natjecanje što je po meni najvažnije", otkrio je Valent.Prije Tokija pred njima je još jedan veliki spektakl. Svjetski veslački kup koji se prvi puta u povijesti održava na zagrebačkom Jarunu. Konačno će veslati na domaćem terenu, nažalost bez navijača zbog loše epidemiološke situacije u državi.

"Možemo obećati dobre utrke i da će biti jako uzbudljivo. Ovo je zadnja provjera za neke posade koje se nisu kvalificirale za Olimpijske igre. Dva tjedna iza Zagreba je kvalifikacijska regata u Luzernu, tako da će dosta njih doći nabrijano i isprobat se. Baš mi je žao što neće biti publike. Mi smo takav sport da publiku vidimo tek zadnjih 200 metara tako da nam neće smetati za utrkivanje, ali ipak, volio bih vidjeti tu atmosferu u Zagrebu da su pune tribine na Jarunu. Razmišljao sam kako bi to bilo lijepo", priznaje Martin.Tvorac najmoćnije posade u povijesti hrvatskog veslanja je trener Nikola Bralić. O njemu braća govore biranim riječima, brzo su istaknuli njegove kvalitete.

"Ustrajan je i radišan", rekao je Martin, a Valent dodao: "Ljubav prema tom što radi, isto definitivno. Strog je u smislu očekivanja i onog što želi da mi napravimo u čamcu. Perfekcionist je i tjerat će svaki najsitniji detalj do kraja. Znači, tu nema popuštanja ni malo." Mnogi će reći da je bratska ljubav najiskrenija stoga je jasno zašto njihovo rivalstvo ne izlazi van sportskih okvira.

Tu i tamo se natječemo jedan protiv drugog, naročito kada smo u samcima. Uvijek se jedan protiv drugog želimo razračunati. Ali uvijek je zanimljivo, nekad jedan pobijedi, nekad drugi. Bude to dosta konkurentno", kroz smijeh će Valent.

"Puno vremena provodimo zajedno na treninzima i na pripremama. Uvijek je lakše bratu neke stvari reći, a bratu lakše i oprostiš ako se posvađate", priznao je Martin. Ostvarili su uspjehe koji će zauvijek ostati upisani u sportsku povijest, ali i dalje se žele radovati unatoč tome što već sada žive svoj san.

"Ostvarili smo i više od svog sna, ali naravno kad osvojiš jednom, a motiva i želje imaš još, onda želiš i drugi put. Pa onda vjerojatno ako osvojimo i drugi put, imat ćemo želju i za treći. Volimo to što radimo, imamo motiva, želimo još nešto napraviti i mislimo još dosta godina biti u veslanju. Ostvario sam sve svoje snove, ali i dalje sanjam olimpijsko zlato u Tokiju i u Parizu i tko zna koliko još zlata između. Ne mogu reći da ne sanjam to, sanjam to i dalje, ali sam ostvario sve one prijašnje snove", poručuju zlatna braća Valent i Martin.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam