Menu

Direktor RACVIAC-a za MS: Držimo balans između ljudskih prava i sigurnosti naših nacija

ZAGREB - Povodom 20.obljetnice osnutka RACVIAC-a, Centra za sigurnosnu suradnju zemalja Jugoistočne Europe, u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je direktor RACVIAC-a Jeronim Bazo koji je otkrio detalje o organizaciji, aktivnostima i ciljevima te projektima za ovu godinu.

RACVIAC je u vlasništvu zemalja Jugoistočne Europe, a članice raspravljaju o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa. Hrvatska ima veliki interes za punom i aktivnom podrškom RACVIAC-u, s obzirom da je sjedište ove Međunarodne organizacije u Rakitju, nedaleko od Zagreba. Upravo je stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Europi jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske. Bazo je naveo koji su prioriteti organizacije..

‘‘Članice naše organizacije su Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija,Grčka i Turska. Imamo i jednog sudionika, a to je Kosovo. Imamo i 14 pridruženih članica i pet promatrača. To je RAVIAC. Naša uloga i misija je služiti kao platforma za dijalog i suradnju. Međusobna komunikacija je važna za regiju."

Bazo je ranije obnašao dužnost načelnika glavnog stožera u Albanskim oružanim snagama. Kroz život u vojsci naučio je mnogo lekcija koje je implementirao u sadašnji posao, otkriva za Media servis.

‘‘U službi za domovinu naučiš što znači biti odgovoran, kako ne iznevjeriti svoje suborce, prijatelje i svoju državu, preuzeti odgovornost na svoja ramena i krenuti dalje. Kada si glavni čovjek u vojsci u našoj regiji, Europi ili izvan NATO-a, shvatiš kako izgraditi odnose i zadržati kontakte. Sve te vještine dolaze do izražaja na ovoj direktorskoj poziciji."

RACVIAC se 2010. godine transformirao te proširio svoj program s pitanja kontrole naoružanja na širi opseg suvremenih i novonastalih sigurnosnih prijetnji poput cyber sigurnosti, migracija i antikorupcije.

"Izrazito je bitno prilagoditi se novim izazovima", naglašava Bazo, koji se osvrnuo na društvene medije i našu sigurnost na njima.

"Cybersecurity je postala ključna riječ. Važno je zaštiti svoje podatke te zaštititi zdravlje i živote zajednice. Zato su znanja i obrazovanje vezano uz cybersecurity unutar našega djelovanja važni za dijeljenje našeg iskustva, pronalazak najboljih metoda za rješavanje ove vrste rizika koji nam se nalazi na putu."

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pokazala je da su različite države reagirale različito. O reakcijama i potezima zemalja Europske unije i trenutne situacije u Hrvatskoj je rekao:

"Širenje informacija i međusobna komunikacija je stavila Europu i regiju u bolju poziciju kada je u pitanje upravljanje krizom. Hrvatska, u kojoj živim, i koliko pratim i stanje u ostatku Europe, radi odličan posao pokušavajući pravovremeno informirati javnost te donoseći mjere koje će smanjiti rizik od izlaganja ovoj pandemiji."

Jedan od rastućih problema u regiji, osim koronavirusa, je veliki priljev migranata te prijetnja terorizmom.

‘‘Ulažemo veliki zajednički trud u upravljanje ovim problemima", naglasio je te se posebno osvrnuo na migrantsku krizu.

"Sve što trebamo napraviti je adresirati izazov, a ne ga izbjegavati. Suočiti se s njime lice u lice, pomoći jedni drugima shvatiti što on uopće znači, a onda educirati jedni druge i podijeliti najbolja iskustva i metode kako upravljati tim situacijama. Uvijek držimo balans između ljudskih prava i sigurnosti naših nacija i regije."

RACVIAC surađuje i sa drugim međunarodnim organizacijama poput UN-a, NATO-a i Europske unije te zajednički surađuju i na brojnim projektima.

"Europska unija je uspostavila svojevrstan koledž koji se bavi europskim sigurnosnim i obrambenim problemima. Mi smo pridruženi član ove organizacije. Prošle godine smo dobili taj status i jako smo ponosni na to. Sada možemo provoditi tečaj prema njihovim pravilima i pod njihovom nadležnošću u Hrvatskoj, nadam se već od sljedeće godine, ako nam situacija s pandemijom bude dopuštala."

"Naš dobar partner je United States European Command u Europi zajedno sa jako bitnom agencijom u SAD-u koja se zove: Defense Threat Reduction Agency. Već šestu godinu zaredom zajedno provodimo projekt vezan za protuproliferaciju oružja za masovno uništenje. Veoma je važno da dijelimo iskustva i metode kako adresirati problem oružja za masovno uništenje. To je kriza sama po sebi."

S obzirom na situaciju s koronavirusom, tradicionalne panele, seminare i radionice odrađuju online putem. Ipak, do kraja godine će realizirati neke aktivnosti i projekte.

"Sljedeći tjedan ćemo provesti aktivnost vezane uz upravljanje ljudskim resursima tijekom krize, imajući na umu i aktualnu krizu. Za sljedeću godinu smo već pripremili program koji se bazira na pretpostavci da će se situacija smiriti i da ćemo se vratiti normalnom životu, kakvoga smo imali", zaključuje Bazo u Intervjuu tjedna Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam