Menu

Cipek za MS najavio EP u karateu: Za samo šest mjeseci napravili smo sjajan posao

ZAGREB - Pred nama je još jedan veliki sportski događaj u Hrvatskoj. Poreč će, od 18. do 23. svibnja ugostiti najbolje karateke Staroga kontinenta u sklopu Europskog prvenstva i biti domaćin izbornom kongresu EKF-a. O početku olimpijske priče karatea, organizaciji u teškim uvjetima pandemije i svakodnevnoj borbi sportaša s koronavirusom razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog karate saveza Davorom Cipekom i našim natjecateljem Karlom Ragužem.
11 dana ostalo je do početka EP-a u karateu, Cipek kaže da što se Saveza tiče natjecanje može početi i sutra te ističe kako je iznimno ponosan na Organizacijski odbor;{media} "Moram iskoristiti priliku čestitati i zahvaliti ljudima iz organizacijskog odbora koji su ono što inače federacije pripremaju dvije godine, ovako veliki event pripremili u svega šest mjeseci", poručio je Cipek. Velika je čast, u godini u kojoj kata i kumite, dvije discipline karatea, postaju olimpijske, biti domaćin ovakvom natjecanju koje je upravo zbog toga dobilo još jednu posebnu draž.

{media}"Za ovo prvenstvo Europe bila je velika zainteresiranost jer je ovo posljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju. Također, veliku ulogu odigrao je položaj Poreča i Istre jer više od dvadesetak zemalja može doći cestovnim prometom s obzirom na probleme koje imaju aviokompanije uslijed pandemije", objasnio je Cipek.

Uzbuđenja na tatamiju zasigurno neće nedostajati, a još jedan važan događaj za kontinentalni karate je i izborni kongres Europske karate federacije koji će se također održati u Poreču.

{media} "Predsjednici svih nacionalnih saveza unutar Europske karate federacije, njih 52 dolaze u Poreč i na kongresu će birati članove IO tajnim glasovanjem za novo mandatno razdoblje. Tu nam je Europska federacija dala još jedno dodatno povjerenje stoga ćemo i taj kongres nadam se odraditi maestralno", poručio je Cipek.

Ovaj događaj je još jedna prilika za Hrvatsku da se pokaže kao 'top' turistička destinacija. Tim više što nas, po svemu sudeći, očekuje još jedna neizvjesna turistička sezona.

{media}"Kada samo zbrojite da će od 1200 akreditiranih ljudi, odnosno s njihovih mobitela iz Poreča svaki dan ići slike s mobitela na društvene mreže mislim da će Hrvatska i Poreč kroz ovo prvenstvo pokazati sve svoje ljepote...slike naših predivnih plaža, tu je i gastronomska ponuda. Mi smo s ovim prvenstvom u Poreču u osma dana približno ostvarili osam do deset tisuća noćenja", istaknuo je Cipek.

Slika će putem modernih tehnologija doći do velikog broja ljudi u svijetu, ali svejedno prava je šteta što, iz nažalost dobro poznatog razloga, neće biti gledatelja uživo.

{media} "Žao mi je što će Žatika biti zatvorena za gledatelje. Uvjeravam vas da nema pandemije sigurno bi se tražila ulaznica više s obzirom na položaj Hrvatske. Stanovnici okolnih zemalja bi zbog Poreča, ali i prvenstva tada došli u Hrvatsku pratiti i bodriti svoje sportaše", rekao je Cipek.

Koronavirus stvara velike probleme sportašima, ali i organizatorima koji osim logističkih izazova klasičnog natjecanja velike napore i resurse moraju uložiti u borbu protiv izbijanja zaraze.

{media} "Vrlo je teško, mi smo napravili posljednju kalkulaciju i samo troškovi provođenja covid protokola za vrijeme prvenstva će biti negdje oko 500 do 600 000 kuna. To je još jedna totalno posebna organizacija. Vjerujem da će sve proći u najboljem redu. Nama je zdravlje sportaša i sportašica maksimalno zaštićeno", kazao je Cipek.

Karlo Raguž navikao je kao vrhunski sportaš na suživot s koronom, a kaže, u početku je bilo mnogo teže.

{media} "Svatko se snalazio kako je znao. Osobito je bilo teško na početku kada je krenula pandemija. Naša svakodnevica bili su kućni treninzi. Olakšalo nam se kada je na snagu stupila mjera da je kategoriziranim sportašima dozvoljeno treniranje u klubovima", rekao je Raguž.

Potvrdio nam je kako su pripreme za natjecanje bile vrhunske, te se nada da će takvi biti i rezultati, kako njegovi, tako i ostatka hrvatske reprezentacije.

{media}"Bili smo dva puta mjesečno na pripremama s reprezentacijom i stvarno smo radili vrhunski posao. Prije nekoliko dana vratili smo se sa završnih priprema iz Svetog Martina na Muri, pohvale Savezu na organizaciji, ništa nam nije nedostajalo. Odradili smo maksimalno pripreme i nadam se da će takav biti i rezultat na prvenstvu", najavio je Raguž.

Veliku nepravdu je, ni kriv ni dužan, doživio Ivan Kvesić. Naš najbolji karateka imao je vizu za Tokio, ali zbog odgode Igara i preuranjenog otkazivanja dvaju turnira koja su u normalnim okolnostima trebala biti posljednji kvalifikacijski, ostao je bez vize praktički za zelenim stolom. Šanse još ima, ali ni dobar rezultat u Poreču ne osigurava mu nastup u Tokiju.

{media} "Možemo reći da je to bila prva runda, mali šamar, ali Ivan se brzo oporavio i psihički se dignuo iako mu nije lagano. Kao pravi šampion uhvatio se u koštac s problemom i ovaj posljednji period uistinu radi sve što vrhunski sportaš mora raditi. Nadam se da ćemo nakon Poreča zajedno popiti taj zasluženi šampanjac", poručio je Cipek.

Ipak u nešto vedrijem tonu za kraj Raguž obećava da će naši natjecatelji dati sve od sebe da prirede pravi spektakl.

{media} "S moje sportske strane definitivno ćemo se boriti kao pravi domaćini. Publika je to zaslužila iako je neće biti no, pratit će nas kroz live prijenose i televizijske kanale. Obećavam dobar show", zaključio je Raguž.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam