×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Voditeljica kampanje "Budi mRAK roditelj" za MS: Cijepljenje protiv HPV-a jednako je važno i za dječake i za djevojčice, ali je još tabu tema

ZAGREB - Cilj kampanje "Budi mRAK roditelj" je educirati mlade i roditelje o važnosti cijepljenja protiv HPV-a, virusne infekcije koja uzrokuje šest sijela raka. Cijepljenje je moguće od devete godine, u Hrvatskoj od prošle godine poziv na cijepljenje stiže od petog razreda, a dostupno je do 25. godine. "Budi mRAK kampanja" djeluje u sklopu Međunarodne udruge studenata medicine CroMSIC i nastoji uključiti što veći broj mladih i njihovih roditelja, a na koji način kampanja djeluje u Intervjuu Media servisa objasnila nam je njezina voditeljica Elena Cahun.

"Kroz godine educiranja mladih o HPV infekciji shvatili smo da bi bilo dobro da educiramo roditelje jer su oni ti koji odlučuju o zaštiti zdravlja svoje djece. Putem digitalnih medija i javno-zdravstvenih kampanja nastojimo doći do što šire javnosti i što većeg broja roditelja te ih educirati o HPV infekciji i kako mogu zaštititi svoju djecu."

Primarni medij kroz koji se kampanja provodi su društvene mreže, a tim putem nastoje doći do mladih, ali i roditelja. Organiziraju studenti pritom i razne javno-zdravstvene tribine, a uz suradnju sa stručnjacima dolaze i u škole. Ideja nastanka ove kampanje razvila se 2019. godine, istaknula je naša sugovornica, dodavši i na koji način djeluju.

"Odlazimo u osnovne i srednje škole gdje studenti medicine drže edukativne radionice, također putem digitalnih kanala imamo kontakt s mladima. Kampanja se 2021. godine nastavila prema roditeljima."

Kroz razdoblje od 4 do 5 godina kampanja je odradila više od 1000 radionica u osnovnim i srednjim školama, što je obuhvatilo oko 7-8 tisuća učenika. A istaknula je i koliko su mladi doista informirani i educirani, naglasivši da je HPV još uvijek tabu tema.

"Ono što znaju su možda negdje čuli, možda i u školi, ali imaju pristup: "To se neće dogoditi meni, nego nekome drugome". Na početku radionice odrađuju upitnik od 10 pitanja i čak 60 % učenika ne zna što je HPV."

Učenici u srednjoj školi jesu donekle informirani, ali istaknula je Cahun da razlika u odnosu na mlađe učenike nije toliko velika. Ipak, na kraju radionice situacija se mijenja.

"Nije tolika razlika, pa niti između strukovnog i gimnazijskog usmjerenja. Kada shvate koliko malo znaju o infekciji i kad im se podsvijesti koliko je to često, zainteresiraju se za radionicu i na kraju rješavaju isti upitnik gdje imaju puno bolje rezultate."

Dozvolu za cijepljenje trebaju dati roditelji, a objasnila je naša sugovornica i koliko su oni informirani.

"Kada do njih dođe prava informacija su suradljivi i zainteresirani i žele znati više, žele se uključiti i zaštiti svoje dijete. U početku su sumnjičavi, pogotovo zbog tabu teme koja se tiče spolnog zdravlja. To im je često strano, možda nisu s djecom pričali o tome i često se pitaju je li to ulaznica u aktivni spolni život. Ali prave i stručne informacije su jedina dobra poruka."

Oko HPV-a, same infekcije kao i bolesti koje, ali i kome uzrokuje, još uvijek postoje razne zablude i pogrešne informacije, istaknula je Cahun.

"Najčešća zabluda je da je to ženski problem. U široj javnosti HPV se i najčešće povezuje i s rakom vrata maternice. Važno je naglasiti da HPV infekcija uzrokuje šest tipova karcinoma od čega tri mogu zahvatiti oba spola. Kod žena su to rak vrata maternice, rak stidnice i rak rodnice, a kod žena i muškaraca to su rak anusa, rak usne šupljine i može uzrokovati genitalne bradavice. Rekla bih da je prva zabluda da se dečki, i osobito mladi, ne trebaju cijepiti jer se to tiče cura."

Osim toga, mnoge zbunjuje još jedna situacija o kojoj se ne govori mnogo.

"Često su zbunjeni oko same zaštite, da mehanička zaštita u ovom slučaju nije dovoljna jer se virus nastanjuje na sluznicu i kožu i to okolno područje i intimno maženje može prenijeti infekciju. Iznimno je važno odgovorno spolno ponašanje i mehanička zaštita jer štiti od drugih spolno prenosivih bolesti. Ali u ovom slučaju je cjepivo najefektnija zaštita."

Cjepivo je dostupno od devete pa sve do 25. godine, a upitali smo našu sugovornicu i u kojoj je dobi cijepljenje najpreporučljivije?

"Najbolji je efekt kada se osoba cijepi do 17. godine života i tada je zaštita više od 86 % od ne samo preinvazivnih i početnih promjena na vratu maternice, već čak i od invazivnog karcinoma. To je otkrilo cijelu novu sferu i zaštitu ovog cijepljenja nakon 15-ak godina. A i fiziološki odgovor tijela i bolja imunost se postiže što je ranije cijepljenje jer timus u ranijoj dobi bolje radi."

Kampanju i radionice studenti provode u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, ali dolaze i van tih središta.

"Prošle akademske godine smo odradili radionice u 11 županija. Imamo stvarno dobar odgovor i, osobito van Zagreba, su sretni da se i njih sjetimo i da se studenti trude i online i uživo doći. Najbolji rezultati cijepljenja su na sjeveru Hrvatske."

Grad Zagreb, kako je istaknula Cahun, također ima odlične statistike i među boljima je u Hrvatskoj.

"Trend se vidi kroz godine. Statistike su sve bolje i sve više je djevojčica i dječaka cijepljeno. Ovim tempom će grad Zagreb i prestići ostatak Hrvatske."

Cilj EU je do 2030. godine u zemljama imati 90 % procijepljenosti. Hoće li to biti moguće?

"Da je na mladima definitivno bi bilo ostvarivo. S obzirom da imamo širu javnost i treba suradnja mladih, insitucija i roditelja - mislim da je ostvarivo, ali da treba neumorno raditi na tom cilju."

Cahun je za kraj dodala i koja je poruka kampanje svim mladima i njihovim roditeljima. Što je važno zapamtiti?

"Da je HPV infekcija s kojom će 80 % spolno aktivnih ljudi tijekom spolnog života doći u kontakt, a čak 60 % njih prilikom prvoga spolnog odnosa. To je nešto što se može dogoditi svakome od nas, bez obzira na broj spolnih partnera, orijentaciju i životne navike. Samim time poručila bih roditeljima da preuzmu odgovornost za zdravlje svoje djece i da ih zaštite od raka."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam