×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Momčilović za MS: Pitanje je kako će AI utjecati na mlađe generacije

ZAGREB - U Intervjuu Media servisa gostovao je stručnjak na području umjetne inteligencije i suosnivač Globalnog instituta za etiku umjetne inteligencije, Aco Momčilović. Iza njega su brojna predavanja i forumi na aktualnu temu umjetne inteligencije, kao i prva izložba koju potpisuje upravo AI.

Umjetna inteligencija iznimno je aktualna tema, a cilj Instituta je uključiti sve svjetske aktere i ljude, a ne samo one zemlje koje je stvaraju. Kad je riječ o etičkim praksama i socioekonomskom aspektu, naš sugovornik je otkrio što se pritom proučava.

"Osim etike u užem smislu, tu su etika, moral i posljedice u širem smislu i odluke koje su važne i moraju biti donesene na pravi način. Koliko će jedna toliko moćna tehnologija utjecati na neke postoje razlike, hoće li ih smanjiti ili povećati pa ćemo uskoro imati zemlje prvog, drugog, trećeg i četvrtog svijeta?"

Istaknuo je Momčilović da su prednosti i nedostaci umjetne inteligencije brojni, ali da se sada može govoriti samo o trenutnom statusu.

"Pomaže nam kao alat koji nas čini bržima i produktivnijima, ali ima i neke opasnosti. Algoritmi koji se već danas primjenjuju, primjerice na društvenim mrežama, su izazvali cijeli niz neželjenih i neplaniranih negativnih posljedica."

Iako se na umjetnoj inteligenciji radi već dugi niz godina, od 50-ih godina prošlog stoljeća, naš je sugovornik istaknuo da ima više prijelomnih točaka u njezinom razvoju i povijesti, ali i dodao što je posebno potaknulo njezin skok.

"Postao je primjenjiv za ogroman broj ljudi, relativno lako. Prestala je biti domenska, nišna stvar u kojoj su trebali biti tehnički izučeni ljudi. Postalo je primjenjivo za svakoga tko će uložiti minimalno vrijeme i krenuti se time služiti."

Zadnji je val, kako je naglasio, bio krajem prošle 2022. godine, a kroz ovu su godinu itekako vidljive posljedice, kao i ubrzavanje AI-a. To je primjetno i na području ljudskih zanimanja. Dok neka očekivano postaju zamjenjiva, kao kod rutinskih i automatskih poslova, neka su se na tom popisu našla neplanirano.

"Mnoga su se zanimanja već našla dosta ugrožena. Govorimo i da će bijeli ovratnici biti zamijenjeni, donekle, i nadopunjeni. Primjerice odvjetnici, liječnici, marketingaši, copywriteri, PR-ovci, dizajneri..."

Osvrnuo se i nedavni članak Billa Gatesa koji je najavio dolazak "AI agenata", a koji bi mogao opisati što znači umjetna inteligencija u budućnosti.

"To će biti sustavi koje će moći sami nešto raditi i obavljati bez nas ili uz jednostavan input. Umjetna inteligencija može komplementirati naš rad, činiti ga kvalitetnijim i bržim."

Objasnio je naš sugovornik i kakva je situacija u Hrvatskoj i koliko je hrvatska javnost upoznata s umjetnom inteligencijom.

"Dobar broj ljudi u Hrvatskoj je za to čuo, određeni postotak čak i koristi razne AI alate, ali ne pretjerano često. Nije da jako zaostajemo, ali definitivno postoji prostor za napredak. I dalje ogroman broj kompanija nije dovoljno ozbiljno prihvatio tu temu."

A što nosi AI u život ljudi, poslovno, privatno, ali i u obrazovanju? Odgovorio je Momčilović što ćemo prvo trebati napraviti.

"Prvo puno naučiti, prihvatiti da je to nešto što ne možemo izbjeći i zatim zauzeti stav kako to najbolje riješiti. Hoćemo li to inkorporirati u obrazovni sustav ili blokirati? U najboljem slučaju može nam omogućiti bolje i kvalitetnije obrazovanje za veći broj ljudi."

Ipak, dok u visokom obrazovanju može omogućiti brojne prednosti, što umjetna inteligencija može značiti za mlađe generacije koje tek kreću u školovanje?

"Naučiti postavljati prava pitanja i naučiti ih analitičkom i procesu kritičkog mišljenja. Drugo pitanje koje mene donekle zabrinjava je kako će to utjecati na nove generacije. Sada je pitanje kako će AI koja im daje neke stvari na pladnju utjecati na razvoj njihovih mozgova."

Pitanje je to koje ostaje za psihologe, sociologe i ostale koji rade u znanosti, ali koje svakako ističe važnost razvoja umjetne inteligencije za budućnost koja se počinje stvarati već danas.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam