Menu

Penava za MS: Grubo smo prevareni prilikom donošenja Zakona o Vukovaru

ZAGREB - Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s vukovarskim gradonačelnikom i predsjednikom Domovinskog pokreta Ivanom Penavom. Rekao nam je zašto se uopće odlučio ići u smjeru toga da predloži obilježavanje na način za kojeg je bio svjestan da bi mogao podijeliti javnost i izazvati probleme.

''Po meni poruka ovogodišnje kolone je upravo bila ta - ti ljudi su založili svoj živote, ta postrojba je s tim insignijama koje su priznate ovoj državi su založili ono najvrednije, najviše što su mogli - svoje živote. Što bilo tko od nas nije bio frajer i ako mu to smetalo pa 1991. pokušao to skinuti s njihovih revera kad se ginulo. Ne, nego evo 30 godina nakon imamo nekakve političke aktere na sceni kojima to smeta i sad bi oni htjeli ispravljati našu povijest. Ja se kao prvi čovjek grada Vukovara ne mogu odreći vukovarske povijesti''.

Smatra da je licemjerno doći u Vukovar klanjati se žrtvi, a negirati ljude koji su poginuli u tom gradu pa među njima i pripadnike HOS-a. Na prozivke da se radi o jeftinom politikanstvu, Penava odgovara:

''Kako netko može reći da mu je to svetinja, a negirati te ljude. Po meni u startu se taj pobio. Svi ti koji me prozivaju za politikanstvo. Pa na kraju ću pristati i na takve kvalifikacije ako treba. Ako je obrana hrvatskih obrambenih snaga i njihova doprinosa u Domovinskom ratu politiziranje, onda mogu to prihvatiti. Da, to je moja politika, ja ću to napraviti jer smatram da time čuvam dignitet i pijetet Vukovara u Domovinskom ratu''.

Što se tiče Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, Penava je bio u HDZ-u kad se donosio i predlagao određene stavke. Na pitane zašto se tada nije pobunio, a danas tvrdi da je ministra branitelja Tomo Medved ukrao Vukovarcima kolonu, odgovara:

''Znači ja kao gradonačelnik Vukovara i Savjet za branitelje grada Vukovara smo predložili tu stavku, međutim grubo smo prevareni prilikom donošenja toga Zakona. Unatoč apelima prema ministru i upozoravanjima da ne krade Kolonu sjećanja Vukovaru, da na to nema pravog jer je ta kolona i sve vezano za nju u Vukovaru nastalo i danas se događa. Gdje će biti pozornica, tko plaća pozornicu, tko plaća zvučnike, tko prijavljuje skupove policiji... Sve to radi gradonačelnika Vukovara sa svojim službama''.

Vijeće za domovinski pijetet, kaže Penava, reagira na gradonačelnika Vukovara koji je predložio da HOS predvodi Kolonu sjećanja, a ne reagira godinama na koalicijskog partnera SDSS i bacanje vijenca srpskim žrtvama u Vukovaru 17. studenoga.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam