Menu

Kovač za MS o HEP-u: Politička odgovornost će proizaći iz rezultata istrage

ZAGREB - NATO summit u Vilniusu održava se nikad bliže ruskoj granici otkako traje ruska agresija na Ukrajinu, a upravo jedna od glavnih tema bit će spomenuti rat, kao i želja Ukrajine da uđe u Savez. Upravo nam je summit bio povod za Intervjuu Media servisa s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, koji nam je komentirao i neke aktualnosti u zemlji počevši od ulaska USKOK-a u HEP, preko izbora novog šefa VSOA-e do priprema za iduću 'super izbornu godinu'. S Kovačem je razgovarala Andrea Marić.

​Kovač nam je rekao da su bili vidljivi znaci da će turski predsjednik Erdogan popustiti i dati zeleno svjetlo Švedskoj da pristupi NATO savezu, što je Finskoj već ranije odobreno. ''Ali nitko nije mogao predvidjeti da će to tako brzo učiniti. Očito je da je turski predsjednik išao na ublažavanje kursa prema Amerikancima'', rekao nam je Kovač pa odgovorio na pitanje treba li Ukrajina pristupiti Savezu i hoće li se to dogoditi:

{media} "Ukrajina već jest, de facto, članica NATO saveza. Bez pomoći zemalja članica, poglavito SAD-a, Velike Britanije, Poljaka, pa i Hrvatske, ne bi bila uopće u mogućnosti obraniti se od ruske agresije."

-Hoće li to postati formalno?

"Pretpostavljam da će se to dogoditi u dogledno vrijeme, sada neće. Amerikanci to trenutno ne žele jer se boje radikalizacije. To bi značilo da bi NATO bio u ratu s Rusijom."

Kada je u pitanju odnos predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, koji se ni ne može nazvati odnosom, što se pokazalo i na primjeru neimenovanja novog ravnatelja VSOA-e, Kovač tvrdi da je glavni krivac Ustav koji je po njemu hibridan i dozvoljava da se ovakve razlike nađu u ovakvim situacijama kada do kraja koriste svoje ovlasti. No, ističe tenzije će se smiriti.

{media} "Bez obzira na to što ja mislio o onom drugom, ili o onoj drugoj, ako je žena u pitanju, ja moram zbog državničkih obveza, zbog odnosa u našoj političkoj zajednici, ja moram razgovarati i pregovarati. Ja ne moram tu drugu osobu voljeti. Ono što je sada ohrabrujuće jest da imamo dogovor da će biti dogovor. Ja očekujem da će se to riješiti."

Komentirao je Kovač i plinsku aferu u HEP-u, nakon što je u tu državnu tvrtku ušao i USKOK i zatražio dokumentaciju oko prodaje viška plina debelo ispod nabavne cijene od INA-e.

{media} "Čuli smo sad da su istražitelji USKOK-a ušli u HEP, znači istraga je u tijeku. Vjerujem da će ljudi koji su u tom sustavu saznati što je bilo posrijedi, da će se utvrditi odgovornost i da će biti sankcija u slučaju da se utvrdi da postoji odgovornost za gubitak koji je učinjen HEP-u."

A što je s političkom odgovornosti? Je li ona u prvom redu na premijeru Andreju Plenkoviću ili ministru gospodarstva Davoru Filipoviću?

{media} "Osoba A, osoba B je kriva, ja to ne znam. Samo znam da su ušli istražitelji u HEP. Ta politička odgovornost će proizaći iz te odgovornosti koja će biti uvelike definirana od istražitelja, ja to tako doživljavam. Ako se utvrdi da postoji odgovornost onda se moraju snositi konzekvence."

Za kraj se osvrnuo i na izbore koji nam predstoje iduće godine od europskih, parlamentarnih do predsjedničkih. Odgovorio nam je na pitanje kada bi se mogli održati parlamentarni izbori, je li HDZ krenuo s kampanjom i koje su njegove ambicije.

{media} "Ne znamo još kada će to biti, biti će u ono vrijeme koje je predviđeno Ustavom i koje najviše odgovara vladajućoj većini. Kampanja traje cijelo vrijeme. Moje ambicije su takve da sam ja tu, uvijek na raspolaganju, a kako će to izgledati u praksi to ćemo tek vidjeti."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam