Menu

Dr. Čulo Vozetić za MS: "Jako se često događa da postnatalna depresija nije na vrijeme dijagnosticirana"

ZAGREB - Postnatalni period jedno je od najintenzivnijih razdoblja u životu jedne majke. Žene se često, uz one najljepše, moraju nositi i s navalom osjećaja koju ne očekuju. Iz tog je, kao i još brojnih razloga, Klinika za psihijatriju Vrapče pokrenula program POSTNATAL. Što on uključuje i kako se u njega uključiti, tko ga provodi i kolika je važnost ovakve inicijative? Kako prepoznati simptome postnatalne depresije?
Mentalno zdravlje sve je zastupljenija tema, svijest se podiže, pomoć traži sve više ljudi, a konačno su na red došle i majke. Klinika Vrapče pokrenula je program za očuvanje mentalnog zdravlja majki u postpartalnom periodu, naziva POSTNATAL. Tim je povodom u Intervjuu Media servisa gostovala jedna od inicijatorica projekta, doktorica Ilarija Čulo Vozetić. Evo kako je nastao projekt.

"Nekako smo prepoznali potrebu i svakako je u porastu dijagnoza postpartalne depresije. U Hrvatskoj unutar bolnice nije do sada postojao program koji bi pružio podršku ženama u tako jednom osjetljivom periodu. Pa ona nekako tako i kolegice i ja, sve smo majke, palo nam je na pamet da je to jedan segment koji je ostao nepokriven."

Naša sugovornica otkrila nam je kako je zamišljena provedba programa.

"Program je zamišljen kao modularni program u trajanju od 6-8 tjedana. Biti će dva puta tjedno, s time da će se dio programa odvijati online, a dio će biti uživo."Programu će tako imati priliku pristupiti i žene koje nisu iz Zagreba. Doktorica objašnjava online modul, te onaj u grupama uživo.

"Tijekom online programa imat ćemo psihoedukativne vježbe i suportivnu grupu. A jedna grupa zatvorenog tipa, ona će biti uživo. Jer je jednostavno na taj način bolje zamišljena psihoterapija, u okviru jedne zatvorene grupe."

Evo tko će provoditi POSTNATAL program.

"Naša predstojnica zavoda, dr. Biočina, moja kolegica i ja, dr. Dvojković. Također imamo medicinske sestre koje će održavati edukacije, zdrave stilove života. Naša socijalna pedagogica koja je ujedno i obiteljski terapeut će biti uključena. I bit će uključena Kristina Draguzet koja će voditi jedan lagoterapijski dio."

Sve rodilje i majke djece do 2. godine života mogu se prijaviti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave već pristižu, a mi smo provjerili koliko se čeka na sudjelovanje u programu.

"Znači program je zamišljen tako da ide u modulima. Mi ćemo negdje oko 20-ak pacijentica primiti u jednom ciklusu, pa sada ovisi o tome koliko će se žena javiti i onda ćemo imati liste čekanja. Ali evo, ja se nadam da to ne bi trebalo biti više od mjesec-dva."

Čulo Vozetić objašnjava što se u ženskom tijelu događa u postpartalnom periodu.

"Postpartalni period je jedan jako zahtjevan period za jednu ženu. Dakle, tu dolazi do niza promjena. Što se događa sa tijelom, jest da jako pada razina hormona koji su održavali trudnoću i to dovodi do jednog hormonalnog dizbalansa."

"U tako zahtjevnom periodu često dolazi do jednog entiteta kojeg nazivamo "baby blues", govori Čulo Vozetić. Evo kakva stanja on podrazumijeva.

"Znači on vam je normalan i zapravo se javlja u 80 % žena. On traje do dva tjedna. Tu imate nagle promjene raspoloženja, plačljivost, može doći od depresivnih misli do euforije. Taj dio se zapravo ne smatra nekakvom patologijom."

​Doktorica objašnjava što se događa ako stanje "baby bluesa" ipak potraje.

"Ukoliko takvo stanje potraje dulje, dakle do 6 tjedana, pa čak i do godinu dana onda možemo razgovarati o postnatalnoj depresiji. I onda možemo vidjeti da ti simptomi koji dolaze imaju puno dublju karakteristiku i oni zapravo imaju karakteristike jedne prave depresivne epizode."

Doktorica je objasnila i kako izgledaju simptomi postnatalne depresije.

"Postoje depresivne misli, da imaju osjećaj nemogućnosti povezivanja sa vlastitim djetetom. Da dolazi do naglih napadaja plača bez ikakvog vidljivog razloga. Da je manjak volje prisutan kao i motivacije. Ne mogu se brinuti o sebi, a kamo li o djetetu. U ekstremnim slučajevima mogu se javiti i suicidalne misli."

"Važno je reagirati na vrijeme", dodaje naša sugovornica, jer to može prevenirati ozbiljnija stanja. Ukoliko se simptomi prepoznaju na vrijeme, utoliko se vrlo uspješno rješavaju, dodaje doktorica.

"Ukoliko se takvi slučajevi ne tretiraju oni mogu progradirati dalje i može se javiti depresija koja je kronična bolest. Portpartalna depresija se jako dobro liječi i postoje dobri rezultati i nije nužno da će se to nastaviti u veliki depresivni poremećaj."

Cilj programa je rana prevencija i rano prepoznavanje određenih psihičkih poteškoća kod rodilja i majki djece do 2. godine života, kao i liječenje različitih stanja koja se u tom periodu mogu pojaviti. Prije uključenja u program obavlja se timska procjena, a doktorica je navela što to uključuje te dodala još jedno od stanja koje zahtjeva prepoznavanje i intervenciju.

"Procjenjujemo težinu bolesti i ono što je jako bitno naglasiti, to je da postoji postpartalna psihoza. To je jako ozbiljno stanje koje zahtjeva jako intenzivno liječenje, čak vrlo vjerojatno i bolničkog tipa."Depresiji mogu biti izloženi apsolutno svi, naglašava naša sugovornica. No, neki faktori rizika mogu pridonijeti.

"Ja bih se referirala i na iskustvo poroda. Ukoliko je porod bio jako težak i traumatičan za ženu i naravno ukoliko je došlo do nekih problema i poteškoća sa djetetom, to također jako utječe i može pridonjeti nastanku postpartalne depresije."Jako se često događa i to u čak oko 50 % slučajeva, da postnatalna depresija nije dijagnosticirana", napominje Čulo Vozetić.

Evo zašto se to događa.

"Jako veliku ulogu igra stigma. Mi svi znamo da je teško priznati da čovjek ima nekakav problem, a pogotovo u tom osjetljivom periodu, da se nešto događa. Tu dolazi do ideja krivnje: Jesam li ja dovoljno dobra majka? Zašto se ja ne mogu brinuti za svoje dijete?""Okolini je ponekad teško razumjeti zašto se to događa", govori Čulo Vozetić.

"Okolina vrlo često ne shvaća u čemu je problem. Mi svi imamo ideju o majčinstvu da je to sve evo tako, žena rodi i sada se tu automatski stvara nekakva povezanost i majke moraju automatski pokazati privrženost djetetu. No, kod nekih žena to je tako, ali kod nekih stvarno nije."

"A nije nikakva sramota biti depresivan, kao niti tražiti pomoć", naglašava naša sugovornica i ima vrlo važnu poruku za kraj.

"Nije potrebno biti savršena majka. Jako je bitno biti dovoljno dobra majka, a to podrazumijeva prvenstveno brigu za sebe. Prvenstveno to da kada se osjećate umorni da spavate, kada se osjećate gladno da jedete. Da se usudite nekako dati svojim bližnjima dijete na brigu, da se ništa neće dogoditi za sat-dva i da je jako bitno da se majke osjećaju zdravo i sretno kako bi se mogle adekvatno brinuti o svom djetetu."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam