Menu

Kovač za MS analizira stanje u Ukrajini: Kina igra važnu ulogu, a ne mogu isključiti nuklearni scenarij

ZAGREB - Ruska invazija na Ukrajinu ne pokazuje znakove usporavanja. Rat bijesni već gotovo 15 mjeseci, a dok trupe Volodimira Zelenskog najavljuju protuofenzivu - Bahmut, grad na istoku - pred samim je padom. Ključeve ruskog uspjeha tamo drži plaćenička skupina Wagner. Što misli o sukobima i nazire li im se kraj, postoji li prijetnja nuklearnog napada, ali i kakvu ulogu ratu igra Peking otkrio nam je bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

​Specijalna vojna operacija - kako su Rusi "klasificirali" svoj ratni pohod i dalje je bez osjetnog pomaka. Doduše, drže Rusi oko 15 posto ukrajinskog teritorija, ali to je i dalje daleko od zacrtanih ciljeva. Dobar uvid u situaciju ima naš bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Prošle godine nakon početka invazije bilo je tu 25 posto okupiranog teritorija, a sada se to smanjilo. U zadnje vrijeme Rusi imaju određenih pomaka koji su ostvareni baš oko Bahmuta koji samo što nije zauzet."

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin, sve češće ističe da njegove trupe nemaju dovoljno oružja i streljiva, kao i da financiranje iz Moskve kasni. Moglo se čuti i da jasno komunicira da bi bez njegovih ljudi, ruski napredak vrlo brzo bio doveden u pitanje. Bivšeg ministra upitali smo što stoji iza takvog načina komuniciranja te je li riječ samo o političkim spinovima.

"Što on sada s time sve želi postići - jesu li to borbe unutar establishmenta, borba za utjecaj, njegovo natjecanje sa službenim ruskim vojnim strukturama, možda tu ima malo i promidžbe. Ono što mi vidimo da Wagnerovci napreduju, sporo, ali preko 90 posto grada Bahmuta je u rukama ruskih snaga."

No unatoč teškoj situaciji na istoku, Ukrajinci već tjednima pompozno najavljuju protuofenzivu. Čudi što to tako javno komuniciraju, s obzirom da je jesenas njihova ofenziva bila obavijena velom tajni, a čak su i Rusi na položajima bili iznenađeni munjevitom akcijom trupa Volodimira Zelenskog. Zašto onda sada to objavljuju "na sva zvona"?

"Volio bih da griješim, ali možda to više za cilj ima motivaciju vojnika i zapadnoga svijeta da Ukrajina ne posustaje. To su vrlo osjetljive stvari i kada je riječ o ofenzivama i oslobodilačkim akcijama, onda bi prema mom iskustvu to trebalo provoditi bez velkih najava."

"I Amerikanci su svjesni da će Ukrajina teško vratiti okupirana područja ove godine", ističe Kovač, a ukoliko bi stvari za Ruse krenule po zlu, bivšeg ministra ne bi iznenadilo da posegnu i za nuklearnim oružjem.

"To se ne može nikako isključiti nažalost. To jest tako. Mi ne možemo isključiti scenarij da u slučaju napretka Ukrajinaca da Rusi posegnu za taktičkim nuklearnim oružjem. To je nažalost tako, oni su nuklearna velesila."

A da bi uspjeli u protuofenzivi - Ukrajincima treba zapadno oružje koje kontinuirano stiže u Ukrajinu, ali presporo. Rusi su i dalje snažni i po pitanju oružja, ali i ljudstva, ističe naš sugovornik. Ne iznenađuje ga ni da svaka strana ima svoje cifre kada je riječ o broju poginulih vojnika u ratu. "Riječ je o klasičnoj propagandi".

"Logično je da morate motivirati svoje javno mnijenje, Rusi svojima, Ukrajincima svojima i nama na političkom zapadu. Međutim, Rusi kontroliraju ukrajinski teritorij, a ne Ukrajina njihov."

Važan kotačić u ovom sukobu jest Kina. Svoju ulogu igraju iz sjene, rusku invaziju nikada nisu osudili, a posjetom Xi Jingpinga Moskvi - u rukavicama su izrazili potporu režimu Vladimira Putina. Kovač tvrdi - iza kulisa traje borba.

"Temeljni sukob se događa na relaciji Peking - Washington. To su dva glavna natjecatelja. Jedina prava ugroza za Amerikance su Kinezi koji su strahovito tehnološki napredovali. Imaju jako zrakoplovstvo, imaju više vojnih brodova od Amerikanaca, tako da Kina po logici stvari mora bit na strani Rusije. Mora biti na strani one države koja je isto protiv SAD-a."

Europska unija donosila je pakete sankcija, no ništa od toga nije usporilo mašineriju Vladimira Putina. Kovača to žalosti te poručuje:

"Mi smo pokazali jednu nemoć. Mi nismo u stanju održavati stabilnost i mirovni poredak u EU bez Amerikanaca. Ako želimo biti snažniji, moramo se politički emancipirati, i zajedno sa Amerikancima ravnopravno igrati važnu ulogu u održavanju svjetskog mira."

"Mi kao Hrvati ne igramo važnu ulogu", nastavlja, ali zemlje poput Njemačke i Francuske definitivno igraju. A bivši ministar svakako vrlo dobro poznaje zbivanja u Njemačkoj gdje je bio veleposlanik dugi niz godina. Kako Nijemci gledaju na rat?

"Nijemci su prihvatili novu realnost. Brzo su se "prešaltali", pomažu Ukrajini, primili su više od 1,2 milijuna izbjeglica koji su dobro integrirani. Međutim, Nijemci žele kraj rata. Njemačko gospodarstvo ovisi o fosilnim energentima."

NATO savez proširio se i na Finsku, uskoro i Švedsku, no Kovač kaže - Ukrajina neće tako skoro u Sjevernoatlanski obrambeni savez. Prognoze su uvijek nezahvalne, ali bivši šef diplomacije nije optimističan po pitanju kraja rata.

"Ono što bih volio i smatrao nužnim bez obzira na ratne operacije jest da postoje pregovori. Čuli ste i vidjeli kad je trajao rat protiv Hrvatske koji je pokrenula Srbija pod vodstvom Miloševića, rat protiv BiH, u to vrijeme - pregovaralo se. Želim time reći - pregovori ne isključuju oslobodilačke akcije. Uvijek je dobro pregovarati, pregovori ne znače kapitulaciju."

"Upravo je pregovaranje uvelike pomoglo i Hrvatskoj u Domovinskom ratu", nastavlja Kovač i nada se da će sukobljene strane, kao na početku rata, ponovno sjesti za pregovarački stol.

Bez obzira na to, za kraj je istaknuo da je potpuno logično da će Ukrajina nastaviti braniti svoj teritorij.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam