Menu

Ačkar za MS: Nismo zadovoljni prometnom povezanošću sa Zagrebom, imamo plan

ZAGREB - Uoči lokanih izbora u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Barać je razgovarala s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Velike Gorice, koji je ujedno i vršitelj dužnosti velikogoričkog gradonačelnika, Krešimirom Ačkarom. Otkrio nam je svoje planove, zašto bi bio najbolji gradonačelnik kao i s kim se vidi u partnerstvu.
U Grad Veliku Goricu stigao je 2015. kao pročelnik za obrazovanje, potom je postao zamjenik gradonačelnika, a danas je v.d. gradonačelnika Velike Gorice, stoga Krešimir Ačkar kaže da je kandidatura bila logičan slijed, pogotovo nakon što ga je HDZ predložio. Nabrojao je neke od svojih rezultata:

''Besplatni udžbenici, besplatne radne bilježnice, osnivanje kluba mladih, besplatne instrukcije za sve učenike slabijeg imovinskog stanja, povećanje broja stipendija, spuštanje proračuna na mjesne samouprave i gradske četvrti, znatno smo povećali kapacitet produženih boravaka u osnovnim školama, prvi smo uveli online upis u dječje vrtiće kako bismo olakšali svojim sugrađanima upise i proširili kapacitete, snizili smo cijenu vrtića koji ćemo još dodatno smanjivati''. Rekao je da je fokus njegova političkog djelovanja briga za građane treće životne dobi i da će to biti tako sve dok bude politički aktivan, a već je napravio pomak po tom pitanju.

''Uveli smo uskrsnice od 800 kuna za sve umirovljenike koji imaju mirovinu do tisuću kuna, što je najveća mirovina u Republici Hrvatskoj. Oni koji imaju od tisuću do dvije tisuće kuna mirovinu, dobit će uskrsnice u iznosu od 400 kuna. Nakon ovog intervjua idem kod ministra Josipa Aladrovića, imamo pripremljeno zemljište i idemo s početkom pregovora oko izgradnje staračkog doma''. Što se tiče problema s kojima se Velika Gorica bori, uz nedostatak domova za starije i vrtića, tu je i stanje prometnica, a Ačkar kaže da se nikada do sada nije toliko radilo nogustupa i prometnica kao u zadnja četiri mjeseca otkako je v.d. gradonačelnika.

''Glavni projekt za autobusni kolodvor je već u izradi i taj glavni projekt će biti gotov ove godine. Projekcija je nekih 24 milijuna kuna te bismo iduće godine u dogovoru s državnim tajnikom Bilaverom participirali na fondove EU-a. Samo prijevoz želimo poboljšati jer s njim, otvoreno govoreći, nismo zadovoljni jer koncesiju ima ZET koji je zbog svojih gubitaka želio povećati kartu sa četiri kune na 12 kuna našim sugrađanima. Mi na to nismo pristali niti ćemo ikada pristati, nego smo mi kao Grad povećali subvenciju kako bi našim sugrađanima ostala karta od četiri kune''. Iskazao je apsolutno nezadovoljstvo što se tiče prometne povezanosti i ima plan, odnosno rješenje. Idući tjedan se počinje uređivati željeznički kolodvor, poticat će građane na putovanje vlakom, a svjestan je i problema sa ZET-om, odnosno linijom 268.

''Riješit ćemo ga na način da idemo na prijavu na natječaj koji bi trebao biti iduće godine, takozvani 'Zero Mission' autobusi koje bismo dobili. Tako bismo riješili gradsku liniju i međugradsku liniju. Onda bi nam sa ZET-om samo ostao dogovor za direktnu liniju Zagreb-Velika Gorica''.Potres koji je krajem prošle godine pogodio Baniju, ostavio je traga i na Velikoj Gorici. Ačkar kaže da je šteta procjenjena na oko 100 milijuna kuna.

''Krenuli smo u rješavanje problematike za oštećene škole i sakralne objekate i 90 posto toga novca smo dobili od Države ili iz EU-a. Nešto manje od 30 obiteljskih kuća ima crvenu oznaku, a 77 objekata ima žutu oznaku. Sve te obitelji koje su ostale bez krova nad glavom mi smo odmah smjestili u naše velikogoričke hotele, isplatili smo pomoć od 10 tisuća kuna, kao i tisuću kuna po svakom dimnjaku koji je stradao, a njih je bilo preko 600''. U Velikoj Gorici je bilo organizirano masovno cijepljenje protiv koronavirusa, a odaziv je, kaže, bio veliki i da su svi, poglavito stariji, zadovoljni. Ačkar se nije cijepio jer ima antitijela. Osvrnuo se i na svog prethodnika, bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića koji je postao bivši nakon što je otkrivena afera JANAF, a zahvaljujući ostavci je pušten na slobodu. Na pitanje je li bio upoznat s njegovim radom, odnosno ulogom u toj aferi, odgovorio je:

''Nezahvalno je i protuzakonito komentirati postupke koji su u tijeku, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da apsolutno nikakve saznanja nisam imao. To najbolje pokazuje podatak da uopće nisam bio na popisu svjedoka, a nije ni tajna da nas dvojica nismo neko vrijeme i prije toga uopće komunicirali''. Nije jedini kandidat na lokalnim izborima za Veliku Goricu, no kaže nije fokusiran na protukandidate. A ima li koga u fokusu za potencijalno partnerstvo?

''Mi smo fokusirani uglavnom na nezavisne ljude, ugledne ljude i tako će lista HDZ-a izgledati. Mislim da nikada u povijesti nije bilo i neće biti na listi toliko nezavisnih kandidata, ljudi koji su se dokazali u svojim područjima, koji nemaju nikakav stranački predznak''. - Sad ste mi ostavili dojam da Vam stranački predznak predstavlja problem, da su puno bolji nezavisni kandidati. Ispravite me, ako se varam. ''Krivo. Apsolutno ne. Vi mene niste pitali za stranačke, nego za potencijalne koalicijske partnere i onda sam Vam rekao da van stranke razgovaram i planiram s nezavisnima''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam