Menu

Tuškan za MS: Fuchs je otvoren za komunikaciju, Divjak nije htjela slušati

ZAGREB - Na kraju smo prvog tjedna nove školske godine koja se odvija u novom normalnom. Koliko je sve normalno, kako funkcioniraju nastavnici i učenici u vrijeme pandemije, otkrila nam je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. Osvrnula se i na rad trenutnog ministra i njegove prethodnice, ali i pitanja ispregovaranih povišica za prosvjetare. S Tuškan je razgovarala Andrea Barać.
Tuškan je istaknula da je lijepo vidjeti nasmijana lica učenika koji su većinom u školama, gdje im je i mjesto, no tvrdi da problemi postoje i da su se neki trebali već riješiti, dok će se neki rješavati u hodu. Kao najveći problem je istaknula popis vunerabilnih osoba koji još nije napravljen. Mnogi su profesori dobili potvrde da spadaju u tu skupinu, no to im se, kaže, ne uvažava.

''S terena nažalost imam informacije da se radi pritisak na one koji su dobili potvrde od liječnika kao da su poslani na medicinu rada medicina rada gdje im je jasno napisana svjedodžba da im se ne preporučuje rad u školi da se na njih vrše pritisci da oni ne mogu nastavu raditi online''.

Ističe da je njihov prijedlog bio da se napravi popis vunerabilnih nastavnika i djece pa bi onda mogli napraviti križaljku da ti nastavnici drže online nastavu toj djeci. Napominje da je većina škola izabrala A model nastave, odnosno u školama, ali kad se propiše samoizolacija da u tom slučaju rad postaje mješavina A i B modela što zahtjeva jako puno truda. Pojasnila je i zašto misli da nismo spremni za opciju da učenici u izolaciji prate nastavu iz učionica u realnom vremenu.

''Najveći problem je u tome što zapravo Carnet ne može omogućiti da se održava nastava u školi i da nastavu u realnom vremenu mogu pratiti učenici kod kuće. Objašnjenje za to je da ne postoji dovoljno dobra oprema, kamera jake rezolucije, dovoljno dovoljno jak mikrofon. Znači da je to nemoguće''.

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je kritizirala B model, odnosno mješoviti model održavanja nastave. Za N1 je ranije rekla da je to najlošije pripremljen model i da cijepanje razreda nije opravdano. Tuškan kaže da je svima preko glave prebacivanja odgovornosti.

''Model nije bilo dobro pripremljeni ni kad ga je Divjak prezentirala. Nije bio pripremljen u detalje na način da su to nekakvi grafički prikazi i da se točno pokaže kako bi se zapravo to trebalo odvijati. Jednostavno struka je nezadovoljna i on ne znaju točno što bi se i kako trebalo raditi po tom modelu''.

Kratko je usporedila aktualnog ministra Radovana Fuchsa i Divjak.

''To je nebo i zemlja. Mi ćemo tek vidjeti kakva će u idućim danima biti komunikacija s ministrom Fuchsom, ali ono što je svakako pohvalno i pozitivno je to da je ministar otvoren za komunikaciju, za dijalog, za mišljenje struke. To je upravo bio najveći problem kod ministrice Divjak jer nije htjela poslušati apsolutno nikakvu konstruktivnu kritiku. Ono što se njoj savjetovalo s terena da napravi, ona to apsolutno nije uvažavala''.

​Tuškan ističe da je dobro imati ministra otvorenog za dijalog, a ne govoriti da je sve u redu, kad nije. Kao veliki pomak je izdvojila odobrenje za zapošljavanje spremačica i za osiguravanje dodatnog prijevoza. Što se tiče Škole za život, Tuškan je rekla da je jasno da će zbog novih okolnosti učenici imati rupe u znanju, a koliko je onda realno sada govoriti o kurikularnoj reformi?

''Naravno da sada nije realno gledati da će se sve ono što je planirano napraviti da će to biti izvedeno. Prošle godine smo najviše čuli izraze samovrednovanje, kritičko promišljanje. U okolnostima gdje je bio potres, gdje je bila korona, gdje su apsolutno drugačije postavke, ne možete na silu uvoditi nekakve promjene''.

​Za kraj se osvrnula i na pregovore s ministrom rada, odnosno Vladom, oko povećanja plaća ispregovaranih nakon dugog štrajka prošle školske godine. Iz Vlade stižu poruke u smjeru da je povećanje plaća nerealno očekivati s obzirom na korona-krizu, a Tuškan na to kaže:

''Situacija je vrlo jednostavna. Sporazum je sklopljen u vrijeme kada su već bile izmenjene gospodarske okolnosti i u vremenu kada se znalo i kada su bile poznate projekcije za negativan gospodarski rast. Vidimo da je turizam bio bolji od očekivanog i u svakom slučaju Vlada se ne može pozivati na to da u vrijeme kad je s nama sklopljen sporazum nisu bile poznate okolnosti''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam